Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2024 00:00 | PR články
PR článok

Ďalšie zdražovanie? Daň z cukru predraží obľúbenú sirupovú vodu aj o sto percent

Sirup a voda z vodovodu. Sirupovú vodu, alebo ľudovo „malinovku“ pozná väčšina Slovákov. Nová daň z cukru, ktorú chce zaviesť vláda Roberta Fica, ale môže tento obľúbený bežný domáci nápoj poriadne predražiť. V niektorých prípadoch o sto alebo aj viac percent.

Ako je to možné? Daň je totiž podľa aktuálne dostupných informácií navrhovaná tak, že každý liter sladeného nápoja zdaní 20-timi centami. Pri sirupoch, ktorých výrobcovia štandardne odporúčajú riedenie 1:8, to vychádza násobne viac. Štát totiž zdaní každý liter malinovky, ktorú si zo sirupu vyrobíte. Nemusí nič zložité počítať, doporučený pomer riedenia má sirup uvedený na etikete. Ale ani to ešte nie je všetko.

K ďalšiemu navýšeniu ceny dôjde cez obchodné reťazce a ich maržu. Tá sa počíta percentuálne z nákupnej ceny, ktorá sa vplyvom dane zvýši. Marža tak síce zostane percentuálne rovnaká, ale bude sa počítať z vyššej ceny. Výsledok? Štát zavedie daň, vyberie vyššiu DPH a obchodníci budú mať vyššie zisky. A zaplatí to spotrebiteľ.

Na príklade s bežným balením 0,7 litrového sirupu by to mohlo dopadnúť nasledovne. Dnes stojí v priemere 2 eurá. Pri štandardnom odporúčaní riedenia si z neho urobíte približne 6 litrov malinovky. Iba spomínaná daň z cukru zdvihne jeho cenu o 1,20 eur (6 krát 20 centov). Keď pripočítate DPH a maržu obchodníka, ktorá sa už bude počítať z vyššej predajnej sumy, cena takéhoto sirupu sa môže pokojne vyšplhať na absurdných 4,40 eur alebo aj viac. Pre zákazníka to bude šok a sirup si nekúpi.

Otvoriť galériu
Zdroj: Unsplash

Kde sa to skončí?

Daň z cukru sa ale má týkať aj sladených nealko nápojov, radlerov, energetických nápojov a možno aj ochutených acidofilných mliek. Úradníci vypočítali, že štát takto ročne získa 95 až 100 miliónov eur a navyše bude aj bojovať proti obezite.

„Daň ako nástroj boja proti obezite je figový list. Vláda chce získať peniaze, pričom paradoxne zasiahne najmä nízkopríjmové skupiny a podporí nakupovanie v zahraničí. Chuť na sladké je nám prirodzená, nie je možné ju potlačiť daňou. Ak si spotrebitelia nebudú môcť dovoliť kúpiť obľúbený nápoj, siahnu po iných  potravinách s obsahom cukru, ktoré zdanené nebudú,“ hovorí Lucia Morvai z Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd (AVNM).

S daňou sa nezmenšia bruchá, ale objem peňazí v peňaženkách

Cukor pritom ani nie je hlavnou príčinou ľudskej obezity. Na kalorickom príjme ľudí sa podieľa len jednou desatinou. Dobrým príkladom sú zistenia z analýzy INESS (viď. graf), kde vidíme, že spotreba sladených nealkoholických nápojov s obezitou nesúvisí. Od roku 2018, kedy začala klesať ich spotreba, sa obezita naopak zvýšila.

Otvoriť galériu
Zdroj: INESS

Iné príklady sú tiež zaujímavé. Mexičania po zavedení dane z cukru celkovo pribrali a Maďari zase začali cukor ešte viac konzumovať. Dáni daň z cukru po niekoľkých rokoch zrušili, pretože sa minula účinkom – sladené nápoje si chodili nakupovať do Nemecka. Susední Nóri sa pokúsili zdaniť čokoládu a cukrovinky. Výsledok? Hromadné nákupy sladkostí v Švédsku.

„Neverím predstavám vlády o prínose pre štátny rozpočet a neverím ani zdôvodneniu, že ide o boj proti obezite. A pri sirupoch je to najzreteľnejšie. Keď sa pozrieme po okolí, zistíme, že celý segment sirupov de facto skončil a spotrebiteľ prešiel do iných foriem spotreby cukru. U nás je to vec tradície a zvyku, ale sirupy nie sú vhodné na zavedenie dane. Ak teda myslíme na to, že ich zákazníkmi sú najmä sociálne slabšie vrstvy obyvateľstva. Pretože prípadné zdanenie sirupov tak, ako ho nateraz v návrhu poznáme, postihne práve tieto vrstvy,“ hovorí riaditeľ nealko segmentu spoločnosti BUDIŠ, a.s. Juraj Slaninka a dodáva, že špeciálne absurdne pôsobí návrh zákona smerom k deťom. Tie totiž podľa neho konzumujú cukor viac a inak ako dospelí. „Ak si niekto myslí, že keď dieťa nebude mať sirupovú vodu alebo iný ochutený nealkoholický nápoj, prípadne ani ochutené acidofilné mlieko a nebude potom chuť na sladké doháňať na čokoládach, zmrzlinách a podobne, tak sa veľmi mýli.“

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove. Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Muž na FOTO si mal zarobiť na poriadny problém: Pátra po ňom bratislavská polícia!
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak.
Poslanec PS Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu: Nabúral do plota! Čo sa stalo?
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Volebný prieskum: Kto by sa do parlamentu dostal v apríli?! Tesný boj o prvé 3 pozície
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
Zdeno (+47) tragicky zomrel po tom, ako na pretekoch Spartan Race skolaboval.
Foto
Tragédia na Spartan Race: Pretekár Zdeno († 47) sa zrútil pri prekážke, niektorí ho mali ignorovať!
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
(ilustračné foto)
Rodinná dráma v Rohožníku: Milan († 47) mal mať viaceré bodné rany! Z bytu sa mal ozývať krik