Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2024 17:00 | Správy | Zahraničné správy

Príznak rakoviny pľúc, ktorý v januári ľahko prehliadnete: Pozor, nie je to kašeľ!

U väčšiny ľudí sa v počiatočných štádiách rakoviny pľúc neprejavujú žiadne príznaky. Tie sa totiž začnú prejavovať až po rozvinutí ochorenia. Práve v tomto období však môžete jeden z príznakov ľahto prehliadnuť.

Na Slovensku sa ročne eviduje viac ako 3000 nových prípadov karcinómu pľúc a 2000 úmrtí. "Pri rakovine pľúc rozhoduje čas. Včasný záchyt pacienta umožňuje nasadiť liečbu s oveľa väčšou úspešnosťou. V skorých štádiách sa však príznaky nemusia prejaviť a mnohokrát tak problém odhalíme až pri vyšetreniach na iné ochorenia," vysvetlila prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková pre TASR.

Veľkým rizikovým faktorom a najčastejšou príčinou je fajčenie, ale rakovina pľúc môže byť diagnostikovaná aj ľuďom, ktorí sa cigarety nikdy ani nedotkli. Rizikovými faktormi sú aj genetika a pasívne fajčenie. U väčšiny ľudí sa však v počiatočných štádiách neprejavujú žiadne príznaky a príznaky sa objavia až vtedy, keď už majú ochorenie dlhšie. Preto je obzvlášť dôležité zachytiť varovné signály. Včasné odhalenie choroby je kľúčové.

Jeden konkrétny príznak môže byť v tomto ročnom období ťažko rozpoznateľný. Ale, ak si ho uvedomíte, bude jeho odhalenie jednoduchšie. Podľa britskej národnej zdravotnej služby existuje niekoľko príznakov, ktoré by mohli byť spôsobené rakovinou pľúc: pretrvávajúci kašeľ, vykašliavanie krvi, pretrvávajúca dýchavičnosť, nevysvetliteľná únava a bolesť pri dýchaní alebo kašli. Ak vás tieto príznaky znepokojujú a nemiznú, mali by ste sa obrátiť na svojho všeobecného lekára.

Existuje však jeden menej zrejmý príznak, ktorý môžete prehliadnuť, najmä v janurái, teda v čase, keď ľudia snažia zhodiť niekoľko kíl a dodržať svoje novoročné predsavzatie. Nevysvetliteľné chudnutie. Aj keď nedržíte prísnu diétu, jesť v januári menej je pre mnohých ľudí bežné a nič zvláštne, pretože väčšina ľudí sa počas Vianoc príliš prejedala.

Približne 60 % ľudí s rakovinou pľúc uvádza, že v čase diagnózy stratili chuť do jedla a výrazne schudli. Lekársky termín pre tento jav je "kachexia" a je dôsledkom toho, že telo nie je schopné absorbovať všetky tuky, bielkoviny a sacharidy z prijatej potravy.

Odborníci z Nadácie Roy Castle pre rakovinu pľúc odporúčajú každému, koho tieto príznaky znepokojujú, aby sa vážil raz týždenne v rovnakom dennom čase. "Ak nemáte váhu, môžete sledovať, ako vám sedí oblečenie," dodali. "Ak sa vaše oblečenie stáva voľnejším alebo ak vám hodinky či prstene nesedia tak dobre, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára," tvrdia experti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
Rakety do raketometov
Členské štáty Európskej únie sa dohodli, čo spravia s výnosmi z ruských aktív: Skvelá správa pre Ukrajinu!
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
NAKA zadržala 14-ročného mladíka: Na základnú školu mal poslať výhražný mail o bombe!
Rakety do raketometov
Zbierka Munícia pre Ukrajinu má úspech: Toto nakúpia z prvých vyzbieraných peňazí
Robert Fico vytiahol zo škatuľe bielu holubicu.
Foto
Fico priniesol na Slavín veľké škatule: Neuveríte, čo z nich vytiahol! To vám niečo pripomenie