Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.12.2023 08:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Emotívna spoveď hrdinu z miesta streľby: Dotlačili Davida († 24) k samovražde?!

Postavil sa zlu, hoci nie je profesionálne cvičeným policajtom! Jedným z hrdinov strašného masakra na pražskej filozofickej fakulte je český novinár Jiří Forman.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ten sa stal priamym účastníkom streľby na Námestí Jana Palacha. Strelca sa mu na streche dokonca podarilo zachytiť a komunikovať s ním. V snahe odviesť pozornosť zbesilého páchateľa od túžby zabíjať nevinných ľudí na ulici na neho dokonca zakričal, aby radšej pálil po ňom...

Novinár Jiří Forman pre TV Nova prezradil, že vedel, že v centre Prahy prebieha nejaká pátracia akcia. „Zhodou náhod som sa ocitol blízko filozofickej fakulty, kde sa začalo strieľať,“ prezradil v emotívnej spovedi. Keď minul fakultu a začul streľbu, hneď sa otočil. „Vedel som, že sa pátra po strelcovi, ktorý má zbraň. Bol som pripravený a chcel som tam ísť, pretože mi bolo jasné, že sa strieľa na fakulte. Nabehli tam nejakí kriminalisti, ktorí začali evakuovať študentov. S tým som im pomáhal, pretože tam bolo v tej chvíli skutočne málo policajtov. Ľudia ani nechceli veriť, že sa niečo také deje,“ opísal Forman.

Otvoriť galériu

Hliadky podľa jeho slov prišli doslova za pár minút a nabehli do fakulty hľadať strelca. „Utiekli sme k Rudolfinu. Vedľa mňa bol kriminalista, ktorý mal policajnú vysielačku. Videli sme strelca, tak sme podávali jeho popis a to, čo tam robí,“ pokračuje. Policajti sa museli dostať za ním na štvrté poschodie. Strelec tak mal dosť času, aby strieľal na ľudí, ktorí utekali z univerzity. Novinár sa tak odhodlal k obdivuhodnému činu. Vraha vyzýval, aby strieľal jeho smerom, a nie na ľudí, ktorí utekali z fakulty. „Hej, ty z..d! Tu som, sem strieľaj!“ zakričal na zbesilého strelca Forman.

Zakrátko útočník skutočne začal páliť ich smerom. „Ja som tomu policajtovi vravel, nech strieľame, nech ho nejak zamestnáme, aby nestrieľal po ľuďoch, ktorí utekajú a nevidia ho. Keď policajt videl voľný výhľad, klobúk dole, tak aj keď to bolo ďaleko, možno 70 metrov, začal strieľať. Páchateľ to evidentne nečakal a hneď nato sa zastrelil,“ opisuje koniec drámy.

Podľa Formana bolo zrejmé, že vrah má miesto na streche vytypované a vedel, kde sa pohybovať a ako strieľať. „Mal na to uspôsobenú aj pušku, mal na nej optiku, tá ZEV-30 v ráži .308 Winchester dokáže prestreliť aj policajnú balistickú ochranu. Obrovský obdiv, pretože policajti túto informáciu vedeli a aj tak s ním šli bojovať,“ dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Benátok zavítala herečka Julianne Moore i i herec Vincent Cassel.
Foto
Svetové hviezdy si vyrazili do Benátok: VÝRAZ mladučkej frajerky Cassela hovorí za všetko!
(ilustračné foto).
Rusi sa obuli do americkej mimovládnej organizácie: Vyhlásili ju za neželateľnú, čo im prekáža?
water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ