Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

Deti a ich prvý čaj

Čaj má mnoho výhod pre dospelých, no je vhodný aj pre deti? Existujú nejaké zdravotné benefity pitia čaju u detí?

Hoci sa niektoré čaje považujú za bezpečné pre deti, sú prospešné pre ich zdravie a môžu zmierniť určité príznaky, sú tu aj také, ktorým sa treba radšej vyhnúť. Predtým, než uvaríte svojmu dieťaťu čaj, prečítajte si náš článok.

Bylinný čaj

Bylinkový čaj, alebo teda čaj, by mal byť vyrobený z bylín, ovocia a zvyčajne neobsahuje kofeín. Väčšinou sa vyrába z prísad, ako je mäta, harmanček, fenikel, aníz a sušené ovocie. Pre deti staršie ako 2 roky môže byť bylinkový čaj zdravšou alternatívou v porovnaní so sladenými nápojmi a môže pomôcť pri príznakoch niektorých miernych ochorení, ako je prechladnutie, rôzne alergie alebo nevoľnosť v aute či iných dopravných prostriedkoch.

Otvoriť galériu

Pokojný spánok

Pre lepší a pokojnejší spánok poslúži najmä levanduľa úzkolistá a medovka lekárska. Majú upokojujúci účinok. Čaj pripravíte z dvoch lyžičiek bylín a nemal by sa lúhovať viac ako 10-15 min.

Harmančekový čaj

Upokojujúci harmančekový čaj môže pomôcť deťom relaxovať a pripraviť ich na spánok či pomôcť zmierniť miernu úzkosť. Pomáha pri nachladnutí a funguje ako prírodné antidepresívum. Harmanček je príbuzný ambrózii a ak má vaše dieťa alergiu na ambróziu, je najlepšie držať sa ďalej od harmančekového čaju. Harmanček tiež reaguje s členmi rodiny chryzantém, takže je dôležité poznať riziká dieťaťa predtým, ako mu dáte harmančekový čaj.

Otvoriť galériu

Ovocný čaj

Skúste to doma s príchuťami ako malina, čučoriedka, jablko či broskyňa a vaše deti budú určite nadšené! Keď ich budete podávať pri izbovej teplote, môžu poslúžiť ako príjemná hydratačná alternatíva k vode, džúsu alebo iným nápojom s vysokým obsahom cukru. Výhodou je, že ovocné čaje môžete servírovať teplé aj chladené. Prípadne ich môžete dochutiť malou lyžičkou medu, ktorý je prírodným antibiotikom a určite neuškodí.

My sme objavili širokú ponuku sypaných čajov u slovenského výrobcu značky Veselý čaj. Majú kopec kvalitných čajov, prekvapujúce zloženie a ich čaje majú neskutočnú chuť. Obľúbený u našich detí je napríklad čaj Šťastné Ovocie, ktorý má ideálne vyváženú chuť, môžete v ňom nájsť šťavnaté jablko, kyselkavú bazu, ale aj sladkú vanilku.

Otvoriť galériu

Proti nadúvaniu a bolesti bruška

Asi každé malé dieťa či bábätko si prešlo trápením, spojeným s nadúvaním a bolesťou bruška. Na boľavé detské bruško zaberú bylinky ako fenikel, mäta a rasca. To najlepšie z týchto byliniek vyťažíte tak, že necháte rovnaké množstvo feniklu a rasce povariť 2 minúty vo vriacej vode a necháte lúhovať 10-15 min. Pre deti odporúčame tiež od Veselého čaju malinovú pochúťku pod názvom Sladká pusa, ktorá uľavuje pri tráviacich ťažkostiach a obsahuje veľa vitamínu C.

Na kašeľ

Na kašeľ a dýchacie cesty majú pozitívne účinky hlavne šípky a lipový kvet, podbeľ liečivý, skorocel kopijovitý, pamajorán obyčajný. Čaj pripravíte tak, že necháte variť bylinky 2-3 min a môžete pridať med, ktorý má tiež upokojujúce účinky.

Otvoriť galériu

Detský čaj na imunitu

Bývajú vaše deti často choré a vy si neviete rady s tým, ktorý čaj je ten najúčinnejší? Ak sú už trošku staršie, skúste im pripraviť hrejivý zázvorovo-citrónový čaj. Čaj obsahuje zázvor, ktorý je protizápalový a pomáha upokojiť bolesť hrdla a citrón znižuje silu vírusu, prechladnutia a chrípky v tele a taktiež znižuje hlien. Ak pridáte aj kurkumu, ktorá je silným antioxidantom, výrazne posilníte imunitný systém vašej ratolesti. Skúsili sme prudukt s názvom Detský čaj, ktorý je v BIO kvalite a okrem toho, že má veľmi jemné zloženie, má aj super ovocnú chuť plnú vitamínu C. Balenie v pyramídkach ušetrí čas a pokojne ho môžete vylúhovať aj dvakrát a chuť bude stále plná ovocia.

Kofeín v čaji

Ako iste viete, niektoré čaje, ako je napríklad čierny a zelený čaj, obsahujú kofeín. Kofeín je stimulant, čo znamená, že keď ho skonzumujete, získate „zázračnú“ dávku energie. Ovplyvňuje deti a dospelých veľmi podobným spôsobom. Malé množstvo kofeínu môže spôsobiť, že budete bdelejší, ale príliš veľa môže spôsobiť aj vedľajšie účinky. Keďže sú deti menšie, malé množstvá kofeínu môžu spôsobiť negatívne účinky. Príliš veľa kofeínu môže spôsobiť problémy so spánkom, bolesť hlavy, vracanie a problémy so spaním. Neexistuje žiadne akceptované bezpečné množstvo kofeínu pre deti mladšie ako 12 rokov. Pri rozhodovaní, či dať dieťaťu čaj, ktorý obsahuje kofeín, odporúčame byť opatrní.

Otvoriť galériu

Presný návod na dávkovanie?

Aj keď sa odporúča podávať deťom čaj až od 6 mesiacov, neexistuje žiadny špecifický vek, odkedy by deti mali začať piť čaj. Čo však môžeme odporučiť, je, že im na počiatočné vyskúšanie dajte len jeden druh bylinky a s časovým odstupom troch dní môžete skúsiť zase inú. Ak by sa totiž objavila alergická reakcia, viete lepšie identifikovať príčinu, ako v prípade podania čajovej zmesi. Stačí sa riadiť klasickým sedliackym rozumom a podávať deťom čaj v menších dávkach a s úsmevom.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!