Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2023 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Peter cestuje do adrenalínových destinácií: V Afganistane zažil zemetrasenie a teraz? Výlet do bašty Talibanu!

Svoju záľubu v cestovaní do netradičných destinácií pozdvihol na vyššiu úroveň. Skúsený cestovateľ Peter Gregor (37) v októbri navštívil Pakistan a Afganistan, pričom v druhej z menovaných krajín, kde pevnou rukou vládne hnutie Taliban, sa vybral na juh, ktorý je považovaný za baštu tohto hnutia. Aká bola bezpečnosť v krajine, čo bolo najväčším rizikom a ako zvládli nepríjemný budíček v podobe zemetrasenia?

Bezpečnosť a hladký presun Petra a Martina zabezpečovali sprievodca, vodič a pri ceste mimo miest aj ochrankári. „V krajine existuje pár jednotlivcov, ktorí ponúkajú služby turistom a zabezpečujú, aby ich pobyt v krajine prebehol hladko a bez problémov. Ešte pred samotnou cestou sme sprievodcovi poslali itinerár cesty, pričom ten ho schválil. Spolupráca so sprievodcom bola na dobrej úrovni, hoci občas bolo vidno, že nemá až toľko skúseností. Vyzdvihol by som, že vždy, keď sme chceli, plán bolo možné upraviť či zmeniť,“ konštatuje ďalej Peter, ktorý v krajine musel čeliť iným ako bezpečnostným rizikám.

Nepríjemný budíček

„Akurát, keď sme mali v pláne navštíviť mesto Herát, krajinu postihlo zemetrasenie, ktorého epicentrum bolo neďaleko tohto mesta. Hoci sme sa najprv rozhodli, že návštevu mesta vynecháme, nakoniec sme naše rozhodnutie zmenili, a to najmä z dôvodu, že sme sa nechceli vracať tou istou cestou, ktorou sme prišli a ktorá nebola práve najlepšia a zároveň bola dlhá. Bohužiaľ, ocitli sme sa uprostred druhého zemetrasenia, ktorému namerali magnitúdu 6,3 stupňa. Zemetrasenie, konkrétne tri veľké otrasy, nás prebudilo približne o piatej hodine ráno. Bol to naozaj nepríjemný budíček. Počas otrasov som sa skryl pod zárubňu, neskôr vyšiel na ulicu, kde som strávil zhruba 2 - 3 hodiny. Našťastie, okrem popadaných omietok, dotrasy väčšie škody na majetku či, nebodaj, zdraví nespôsobili,“ povedal Peter smerom k prírodnej katastrofe, ktorá ho postrehla a prehodil na príjemnejšiu tému.

Foto z jeho ciest nájdete v galérii, KLIKNITE SEM!

Usmiate miestne

„Čo stojí za to vyzdvihnúť, je miestna pohostinnosť. Afgánci sú veľmi pohostinní a radi diskutujú. Často sa tiež stalo, že nás pozývali k sebe domov, ale pozvania sme museli kvôli organizačnému plánu odmietnuť. Čo sa týka komunikácie so ženami, pravidlá sú striktné, no zároveň sa líšia od provincie k provincii. Ženy, tak ako v iných krajinách, sú súčasťou života, no ich úloha, vzhľadom na striktný výklad islamského práva, je odlišná, ako je u nás. Samozrejme, na ulici sme ženy stretávali. Občas boli zahalené viac, niekedy menej a bolo im vidno do tváre, pričom sa nám stalo, keď prešli okolo nás, že sa usmiali. O ich úlohe v spoločnosti sa nediskutuje, tá je daná a platí, že zatiaľ čo muž je živiteľom rodiny, žena sa stará o deti a domácnosť. Muž je takisto povinný ženu chrániť. Nie som tu však na to, aby som to hodnotil, ako cestovateľ to rešpektujem a v tomto smere som skôr v úlohe akéhosi pozorovateľa,“ vraví.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, jb

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ann hovorí, že až po 50-ke začala zažívať najlepšie životné obdobie.
Anne ťahá na 75, no nikdy sa necítila lepšie: Vďaka TOMUTO zvyku som omladla!
Ilustračné foto
Vyhrážky a zastrašovanie voči vlastným občanom?! Znepokojivé, čo má Čína robiť
FotoOnline
USA - Slovensko ONLINE: Zoberú naši body favoritovi šampionátu?
Ilustračné foto
V Česku zúri najsilnejšia epidémia infekčného ochorenia za viac ako 60 rokov! Hlásia ďalšie obete
Ilustračné foto
Ničivé škody po ukrajinskom útoku: V Rusku HORÍ ropný sklad! Mrazivý odkaz tajnej služby
Foto
Bývalý obranca Boris Valábik si zobral na mušku Slafkovského: Toto by v NHL nemohol spraviť!
Syn Braňa Mojseja povedal áno krásnej Natálii.
Foto
Syn Braňa Mojseja sa oženil: Nevesta ako z ROZPRÁVKY a aha na tie nezvyčajné šaty! FOTO
Pri nehode pri Veľkej Vsi sa zranili dve osoby.
Foto
Ťažké zranenia, zásah záchranárov: Po vážnej nehode došlo k prekvapivému odhaleniu!
(ilustračné foto)
Seniorka si z auta fotila medveďa, spravila strašnú CHYBU: Šelma zaútočila!
Polícia obvinila muža, ktorý sa vlámal do predajne v Zemianskych Kostoľanoch.
Chlapík si krádežou poriadne prilepšil: Na políciu však bol prikrátky! Aha, ako s ním naložili
vojak
Ukrajina po priznaní úspechu Ruska: Hlási veľké zmeny na fronte! O čo ide?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Premiér odhalil, čo vláda plánuje: Týka sa to eurofondov