Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

Preferujte sypaný čaj a zabudnite na lacné sáčkové čaje

Čaj je prírodný a zdravý nápoj, no v niektorých prípadoch sa viete ľahko dostať k výrobkom, ktoré môžu obsahovať širokú škálu rôznych iných prísad.

V tomto článku vám prezradíme viac o syntetických alebo vysoko spracovaných (rafinovaných) prísadách v čajoch a čajových zmesiach.

Zelený čaj, ako aj čierny čaj sú vyrobené iba z listov rastliny Camellia sinensis. Nemali by obsahovať žiadne prísady, líšia sa len formou spracovania po zbere. Veľa bylinkových a ovocných čajových zmesí je vyrobených iba z celých rastlín, prípadne ovocia. Preferujte čo najväčšie kusy a vyhnite sa čajom podrveným na prach. Vo všeobecnosti platí, že sypané čaje sú tie kvalitnejšie. Žiaľ, komerčné ochutené čaje, ktoré nájdete bežne dostupné v supermarketoch, sú veľakrát zvyšky, čo ostali po kvalitných zmesiach. A navyše zvyknú obsahovať veľké množstvo rôznych prísad, ktoré sa nášmu telu nepáčia.

Medzi tie najbežnejšie prísady v sáčkových čajoch patria umelé arómy a farbivá vo forme malých fialových granuliek. Skúste si doma rozstrihnúť jeden sáčok a uvidíte, čo všetko v ňom dokážete nájsť. To, čo tam nepatrí, určite uvidíte na prvý pohľad.

Otvoriť galériu

Prírodné arómy

Pojem prírodná aróma je široká kategória, ktorá zahŕňa všetky prirodzene sa vyskytujúce arómy extrahované zo surovej potravinovej zložky. Medzi prírodné arómy patria éterické oleje alebo destiláty, ako aj ďalšie extrakčné látky, ktoré na extrakciu vyžadujú enzýmy alebo hydrolýzu. Prírodné arómy bývajú bežnou zložkou kvalitných ochutených čajov.

Umelé arómy

Umelé arómy sú tie arómy, ktoré nie sú extrahované z potravinových zdrojov. Z čoho sa teda zvyčajne vyrábajú? Teraz sa nezľaknite, lebo použijeme odbornejšie chemické názvy: vzniká napríklad frakčnou destiláciou ropy alebo uhoľného dechtu. Umelé arómy môžu mať v niektorých prípadoch dokonca prísnejšie normy na výrobu ako prírodné.

Prečo by čajové zmesi obsahovali umelé arómy?

Skutočnosť je taká, že niektoré druhy prírodných aróm môžu čaj celkom predražiť. Ľahko totiž môže nastať situácia, kedy nedostatok prírodných zdrojov spôsobí, že prírodná aróma bude na dlhší čas nedostupná, alebo stúpnu jej náklady. Ďalším problémom je, že niektoré prírodné arómy vyprchajú rýchlejšie ako umelo vyrobená forma arómy. V niektorých prípadoch je potrebné vyrobiť konkrétnu arómu, aby sa dosiahla výraznejšia chuť a aróma čaju. To závisí od toho, čo chce výrobca dosiahnuť. Všeobecne sa však uprednostňujú prírodné arómy, umelé bývajú doménou menej kvalitných čajov.

Čo sa týka chute, čaje dochutené umelými arómami môžu chutiť príliš jednoducho a umelo. Ak sa však použijú striedmo, aby sa vylepšil celkový dojem z čajovej zmesi, umelé arómy môžu prispieť k pozitívnym čajovým zážitkom.

Niektoré prísady, ako je kyselina citrónová, sladidlá alebo umelé arómy, môžu vytvárať nežiaduce chuťové vlastnosti, alebo sa môžu použiť na maskovanie nekvalitných prísad. Poďme si povedať niečo viac o umelých prísadách.

Otvoriť galériu

Kyselina citrónová

Kyselina citrónová je prirodzene sa vyskytujúca kyselina, ktorá je pomenovaná pre svoju prevahu v citrusových plodoch, ako sú citrón a pomaranč. Táto kyselina je zodpovedná za kyslú chuť citrusových plodov. Bezpečnosť kyseliny citrónovej závisí od jej koncentrácie: v malom množstve je neškodná, ale v dostatočných koncentráciách môže narušiť zubnú sklovinu a spôsobiť podráždenie úst a hrdla.

Po pridaní do čaju dodáva kyselina citrónová kyslosť a v závislosti od pridaného množstva môže zvýšiť kyslosť čaju (znížiť pH) ďaleko nad jeho prirodzený rozsah. Kyslosť čaju závisí od dĺžky varenia, ale typická šálka čaju má hodnotu pH okolo 4,9. Kyselina citrónová sa najčastejšie pridáva do bylinných a ovocných zmesí a zriedka sa pridáva do pravých čajov. Ak vás znepokojuje negatívny vplyv kyseliny citrónovej, dávajte pozor na to, aké sú zmesi kyslých bylinných čajov a vyhýbajte sa zmesiam so silne kyslou chuťou.

Ak sa vám stane, že skončíte pri čajových vreckách, ktoré chutia príliš kyslo z dôvodu pridanej kyseline citrónovej, môžete ju čiastočne odstrániť tak, že čajové vrecúška krátko ponoríte do studenej vody, a potom čajové vrecúško normálne vylúhujete. Kyselina citrónová je vysoko rozpustná vo vode a často sa rozpúšťa rýchlejšie, ako je možné extrahovať arómu.

Farbivá

Áno, čaj môže legálne obsahovať aj farbivá, ale v praxi obsahuje umelé farbivá, ktoré nie sú všeobecne známe. Výrobcovia môžu vzbudzovať atraktivitu čajov nielen umelými (syntetickými arómami), ale aj farbivami.

Ak chcete otestovať, či váš čaj neobsahuje farbivá, skúste test na detekciu takého zafarbenia: Vložte svoj čaj do studenej vody a ak dôjde k okamžitej zmene farby, čaj bol zafarbený. Farba prírodného čaju sa totiž rozlieha pomaly.

Najlacnejšia zložka čajov je ibištek, ktorý zafarbí čaj na červeno. Druhou najlacnejšou zložkou je jablko a nachádza sa na väčšine etikiet. Ďalšou prísadou je nevädza poľná, dodáva zmesiam síce jemnú príchuť a arómu, používajú sa však najmä preto, že jej suché listy vyzerajú pekne a vizuálne zaujímavo.

Otvoriť galériu

Modifikovaný kukuričný škrob

Modifikovaný kukuričný škrob je ako prísada do čajových zmesí zriedkavý a vyskytuje sa len v niekoľkých prípadoch značiek, napríklad v komerčných fľaškových čajoch. Zvyčajne je obsiahnutý iba v stopových množstvách, aby sa zmenila textúra nápoju. Hlavným dôvodom, prečo sa chcú ľudia vyhnúť modifikovanému kukuričnému škrobu, je alergia na kukuricu. Samozrejme, ak si udržiavate zdravý životný štýl a chcete konzumovať čo najviac potravín na prírodnej báze, je úplne na mieste vyhýbať sa takýmto zbytočným ingredienciám, bez ktorých sa dá zaobísť.

Kofeín

Niektoré čaje obsahujú pridaný kofeín alebo extrakt čaju s vysokým obsahom kofeínu, ktoré dopĺňajú teín – kofeín prirodzene obsiahnutý v čajovom liste. Tento extra kofeín môže predstavovať zdravotné riziko pre ľudí, ktorí nemusia vedieť o vyššej dávke kofeínu v čaji, najmä ak konzumujú niekoľko čajov denne.

Z našej skúsenosti môžeme odporučiť slovenskú značku čajov Veselý čaj. My sme ju dostali ako čajový darček a boli sme milo prekvapení. Nemusíte sa obávať umelých, alebo inak než prírodne spracovaných surovín. Používajú výhradne prírodné arómy a celé suroviny, ktoré sa nesnažia nič maskovať, ale naopak, ukazujú svoju kvalitu a celistvosť. S ich čajmi je čajový rituál veľmi príjemný. Pitie čaju si treba vychutnávať a nie mať pochybnosti o jeho zložení.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Útoky v Rusku: Militanti hodili výbušninu a začala sa paľba! Znepokojivé, čo sa tam deje
Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok.
Foto
Žiaci sa spýtali politikov nezvyčajnú otázku: Odpoveď mali všetci rovnakú!
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!
Štefan dcérku ľúbi a veľmi ju túži získať do starostlivosti.
Foto
Srdcervúci príbeh Štefana s dcérkou: Pol roka žili v stane na ulici! Aby sa mala Saška lepšie, musel sa jej vzdať
(ilustračné foto)
Agresívny mladík pri Kežmarku napadol policajta: Strašné, čo sa udialo v Ľubici
Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!