Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2023 07:00 | Voľby 2023
FotoVideo

Hlasy už sú takmer zrátané: Takéto sú predbežné výsledky! Ako to vyzerá v centrálach?

V sobotu sa v mestách a obciach konali predčasné parlamentné voľby a občania si mohli zvoliť svoju favorizovanú stranu a jej členov. Ako vyzerajú predbežné výsledky? Celý priebeh volieb sme s vami sledovali ONLINE.

Fotogaléria
181
fotiek v galérii

4:12 ONLINE k voľbám sme ukončili. TU nájdete predbežné výsledky.

4:00 Čo hovorí predseda strany Hlas-SD na predčasné výsledky volieb?

03:54 Predbežné výsledky sobotňajších (30. 9.) parlamentných volieb ukazujú, že konzervatívna politická strana má stále miesto na slovenskej politickej scéne. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský, reagujúci na priebežné výsledky, posúvajúce kresťanských demokratov do parlamentu.

3:51 Pozrite si vyjadrenie predsedu SNS Andreja Danka z centrály strany k predbežným výsledkom volieb. Podľa neho SNS dokázala to, čo sa doteraz nepodarilo žiadnej inej strane na slovenskej politickej scéne.

3:38 Zrátaných je už viac ako 90 % hlasov. Takéto sú predbežné výsledky.

3:34 Z postupného sčítavania výsledkov parlamentných volieb je vidno, že Progresívne Slovensko (PS) postupne rastie, ale je ťažké predpovedať, s akým výsledkom. Skonštatoval to predseda PS Michal Šimečka. Zásadnejšie stanovisko k ďalšiemu postupu chce oznámiť až v nedeľu ráno, respektíve dopoludnia. Jedna vec lídra hnutia mrzí. Čítajte tu.

3:21 Richard Sulík v centrále SASKY poriadne dourážal Republiku a Andreja Danka. Video si môžete pozrieť TU.

3:07 Pri 75 % spočítaných okrskoch sa poradie strán výraznejšie nemení. Takéto sú predbežné výsledky.

3:05 Predseda hnutia Republika Milan Uhrík pripustil možnosť, že sa hnutie nedostane do parlamentu. Reagoval tak na klesajúce percentá, ktoré sa po sčítaní 61 percent okrskov pohybujú len tesne nad hranicou zvoliteľnosti. "Čísla klesajú viacerým stranám, stále je však spočítaná len zhruba polovica okrskov," skonštatoval Uhrík.

02:56 Atmosféra v centrále SNS je primeraná percentám, ktoré národniarom určili exit polly a ukazujú zatiaľ zverejnené priebežné výsledky. V nedeľu nadránom to uviedol Rudolf Huliak, ktorý sa v sobotňajších (30. 9.) voľbách do Národnej rady SR uchádzal o hlasy voličov zo 150. miesta kandidátky SNS. "Očakávali sme viac," priznal Huliak, vôbec prvý kandidát SNS, ktorý po zverejnení predbežných dát prišiel medzi novinárov. Dúfa, že konečný výsledok bude napokon vyšší, ako ukazujú aktuálne čísla. "Pevne verím, že SNS dosiahne vyše šiestich percent," zdôraznil.

2:44 Igor Matovič o predbežných výsledkoch volieb: 

02:42 Po spočítaní 54 percent okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch naďalej strana Smer-SD so ziskom 23,86 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 15,9 percentami a Progresívne Slovensko s 14,23 percentami. 

02:20 Po spočítaní 40,43 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 24,27 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 16,31 percentami a Progresívne Slovensko s 13,63 percentami. Predbežné výsledky podľa krajov si pozrite tu.

02:05 Ako to vyzerá v centrále strany SNS? Pozrite si záznam z live streamu.

01:47 Smer-SD sa k priebežným výsledkom volieb vyjadrí až potom, ako budú sčítané hlasy z viacerých okrskov. Exminister vnútra za stranu Robert Kaliňák skonštatoval, že zverejnené exit polly nechcú komentovať, pretože aj v minulosti sa ich výsledky líšili od finálnych. Náladu medzi predstaviteľmi strany v centrále označil za dobrú.

01:21 Ako to vyzerá v centrále Progresívneho Slovenska? Pozrite si video.

01:14 Po spočítaní 28,11 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 25,04 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 17,04 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 11,68 percentami. 

01:13 Strana Modrí, Most-Híd bude naďalej pokračovať v snahe o vytvorenie silnej stredopravej formácie typu Európskej ľudovej strany, čo znamená spoluprácu tolerantných kresťanských demokratov, liberálov a konzervatívcov. V reakcii na výsledky exit pollov, podľa ktorých sa strana nedostala do parlamentu, to uviedol líder strany Mikuláš Dzurinda.

00:53 Podpredseda Hlasu Erik Tomáš potvrdil, že strana má bližšie k Smeru, ako k Progresívnemu Slovensku. Výsledky volieb podľa neho nabiehajú veľmi pomaly. "Trošku to trvá, a verejnosť sa tým udržiava vo veľkom napätí. Sme sociálne demokracia, a logicky máme bližšie k druhej sociálnej demokracií. Povedali sme si ale, že jednotným slovom rozhodneme na predsedníctve. Je ale pravda, že máme bližšie k strane Smer-SD," povedal.

00:47 Zrátaných je už viac ako 20 percent hlasov. Takto vyzerajú predbežné výsledky volieb.

00:46 Podpredseda hnutia Peter Pčolinský si po priebežných výsledkoch nemyslí, že by mal Kollár odísť z funkcie. "Predsedníctvo bude rokovať až po voľbách, ale ja osobne si nemyslím, že by Boris mal odstúpiť," uviedol.

00:45 Predseda strany SaS Richard Sulík možnú koalíciu nevidí podľa výsledkov exit pollov až tak zle. Uviedol to po ich zverejnení. Čaká na spoľahlivejšie výsledky. "Čo sa týka možnej budúcej koalície, tak ak by tie exit polly platili, nevyzeralo by to až tak zle. Nebudem ďalej špekulovať, počkáme si na lepšie, pevnejšie, spoľahlivejšie výsledky," skonštatoval. Výsledky vníma ako silný odkaz od ich voličského jadra, aby to nabudúce robili čitateľnejšie.

00:40 Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič považuje výsledky exit pollov, podľa ktorých by sa koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí dostala do parlamentu, za malý veľký zázrak. Tri a pol roka čelili podľa neho extrémnej nenávisti a propagande skoro všetkých médií aj opozície. Uviedol to po príchode na volebnú centrálu krátko pred polnocou. A pozrite, čo dal poslanec Jozef Pročko Matovičovej manželke Pavlíne.

00:23 Zatiaľ to vyzerá tak, že výsledok Hlasu-SD nebude hanbou. Uviedol to predseda strany Peter Pellegrini po zverejnení exit pollov.

0:17 Po spočítaní 12,05 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 25,82 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 18,19 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 10,42 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

00:14 Líder strany SASKA Richard Sulík ostal vo svojej centrále v nemom úžase: Impozantné! Pozrite, čo ho tak nadchlo.

Otvoriť galériu

00:02 Republika bude rešpektovať výsledky volieb, ktoré sú odrazom vôle občanov. Čo povedal o Progresívnom Slovensku šéf hnutia po zverejení exit pollov?

23:50 Po spočítaní 3,45 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SD so ziskom 26,10 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 18,96 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s 8,84 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

23:49 V centrále sa zvýraznila vrava a atmosféra víťazstva je na dosah. Líder Progresívneho Slovenska je ale vo vyjadreniach opatrný. 

23:36 Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár očakáva, že v Bratislave bude rekordná účasť v predčasných parlamentných voľbách. "Neklesáme zatiaľ na mysli alebo na duchu, ale počkáme, ako sa dopočítajú tie ostatné časti Slovenska, ale v Bratislave si myslím, že bude rekordná účasť," uviedol s tým, že podľa jeho informácií bude účasť v niektorých okrskoch až okolo 80 percent.

23:28 Šéf KDH v centrále strany prehovoril po tom, ako zverejnili prvé dáta z exit pollov. Pozrite si, čo povedal.

Otvoriť galériu

23:20 Predstavitelia Smeru-SD sa schádzajú vo volebnej centrále v sídle strany, od parlamentných volieb očakávajú pozitívny výsledok. 

23:15 Ako vyzerajú predbežné výsledky podľa štatistického úradu? Pozrite si ich TU.

23:07 SNS verí, že sa po sobotňajších voľbách vráti do Národnej rady SR. "Urobili sme pre to maximum," uviedla ešte pred ukončením hlasovania bývalá ministerka pôdohospodárstva a súčasná šestnástka na kandidátke strany Gabriela Matečná. Ak sa podľa nej SNS nedostane do parlamentu, tak...

22:57 Peter Pellegrini sa bezprostredne po exit polle nechcel k výsledkom vyjadrovať. "Keď prídu výsledky zo štatistického úradu, budeme múdrejší," povedal.

22:55 Demokrati budú bez ohľadu na výsledok sobotňajších parlamentných volieb pokračovať v ďalšej práci. Skonštatoval to predseda strany Eduard Heger v príhovore na volebnej noci. Spolu s volebnou líderkou Demokratov Andreou Letanovskou poďakovali všetkým ľuďom, ktorí sa zúčastnili na voľbách.

22:45 Volebné moratórium sa skončilo, môžu sa začať zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb. Zverejňovať ich bude Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 1. októbra.

22:39 Predseda Sme rodina Boris Kollár prišiel do centrály hnutia.

Otvoriť galériu

22:31 Do centrály strany Smer-SD prišiel už aj Robert Fico, ktorý mal naponáhlo.

Otvoriť galériu

22:20 Peter Pellegrini prišiel na volebenú noc v reštaurácií Aušpic pri Dunaji usmiaty a v dobrej nálade. Je to miesto, kde oficiálne svoju stranu pred troma rokmi predstavoval. Na centrále sú aj ďalšie špičky strany ako Erik Tomáš, Richard Raši či Martin Šutaj Eštok. "Čakal som, že budem viac nervózny, ale po odvolení, dobrom obede a prechádzke so psom už len čakám na výsledky," povedal Pellegrini. Podľa vlastných slov očakáva pozitívny výsledok.

22:06 Televízia Markíza zatiaľ zverejnila výsledky tzv. slepého exit pollu, v ktorom sľubuje ten najpresnejší odhad volebných výsledkov. Je to poriadne tesné!

22:02 Dlhšie hlasujú v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Gessayova 2 v bratislavskej Petržalke. Jeden z členov komisie mal totiž zdravotné problémy a museli zasahovať aj záchranári. Hlasovanie sa predĺžilo aj vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie, kde zomrel po kolapse 78-ročný volič.

22:00 Predčasné parlamentné voľby sa skončili, moratórium však trvá do 22:45.  Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila, komisie začínajú sčítavať hlasy. 

21:54 V najväčších bratislavských mestských častiach (MČ) sú sobotné voľby do Národnej rady (NR) SR naďalej pokojné, bez problémov a incidentov. Mnohé volebné okrsky hlásia výrazne vysokú účasť voličov. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu. Vysoký záujem o parlamentné voľby hlási mestská časť Petržalka. "Ráno a doobeda bol celkom veľký nápor voličov vo volebných miestnostiach. V obedných hodinách sa to trochu upokojilo a následne v neskorších poobedných a podvečerných hodinách sa začal väčší nápor," zhodnotila vedúca referátu organizačných vecí miestneho úradu Alžbeta Neuschlová.

21:42 Členovia okrskovej volebnej komisie, pod ktorú spadá Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, sa v sobotu podvečer museli vrátiť späť do zdravotníckeho zariadenia aj s prenosnou urnou, aby mohli odvoliť štyria voliči s hlasovacími preukazmi. Celovo tak v nemocnici v predčasných parlamentných voľbách hlasovalo 76 pacientov a zamestnancov.

21:37 Pri volebnej miestnosti v obci Veľká Lomnica v okrese Kežmarok musela polícia riešiť hádku niekoľkých desiatok ľudí, začínajúci konflikt však nakoniec rýchlo vyriešila. Neuveríte, kvôli čomu sa do seba pustili!

21:28 V centrále Progresívneho Slovenska sa to hemží ľuďmi. Panuje dobrá atmosféra. V dave je možné zahliadnuť napríklad kandidátku Simonu Petrík či herca Borisa Farkaša. S hosťami sa zvítal aj líder strany Michal Šimečka, jeho slová sú plné nádeje.

Otvoriť galériu

21:19 Šéf SASKY Richard Sulík je už v straníckej centrále v Liberálnom dome. Podľa Sulíka by sa mohla strana piatykrát po sebe dostať do Národnej rady SR. 

Otvoriť galériu

21:14 V centrále SNS je približne 20 novinárov, prišli aj zo zahraničia. Pripravené je občerstvenie a príchod Andreja Danka sa očakáva po 23h.

20:59 Asi 55 percent z viac ako 1000 zapísaných voličov vo volebnom okrsku, umiestnenom v Materskej škole na Bystrickom rade vo Zvolene, prišlo odovzdať do 20.00 h svoj hlas stranám a kandidátom v parlamentných voľbách 2023. Pre TASR to uviedla predsedníčka okrskovej komisie Janka Oroslánová.

20:55 V obci Donovaly v okrese Banská Bystrica do 20.00 h odvolilo viac ako 300 ľudí s hlasovacími preukazmi. Išlo najmä o turistov a rekreantov, pomerne vysoká je zatiaľ aj účasť miestnych obyvateľov. Pre TASR to uviedla predsedníčka tamojšej volebnej komisie Anna Palúchová. "Bolo veľa cezpoľných voličov, zatiaľ vyše 300. Z miestnych obyvateľov bolo voliť už viac ako 70 percent. A stále chodia, čakáme ešte aj domácich," priblížila Palúchová. Ako dodala, mimo obyvateľov Donovál v obci volili napríklad ľudia z východu Slovenska, Bratislavy i Oravy.

20:37 Štátni policajti informovali, že v sobotu bolo vykonaných v Bratislavskom kraji viacero preverení oznámení, ale ani jedno oznámenie nespadalo do kompetencie Policajného zboru. Priblížili, že nebudú vykonávať ich objasňovanie a prejednávanie, a preto budú z vecnej príslušnosti odstúpené na štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

20:33 V obci Kopčany v okrese Skalica majú oproti predchádzajúcim voľbám zvýšený počet ľudí, ktorí nie sú obyvateľmi obce. Pre TASR to uviedla zapisovateľka volebnej okrskovej komisie Iveta Uhrová. "Máme v obci významné podujatie Návrat F. Š. Lotrinského na panstvá Holíč a Hodonín, ktoré je spojené s ukončením turistickej sezóny v žrebčíne z čias Márie Terézie. Pravdepodobne práve vďaka tomuto podujatiu sme tu mali zvýšený počet ľudí, ktorí hlasovali s voličským preukazom," informoval zapisovateľka.

20:25 V bratislavskej Petržalke prekročila volebná účasť približne tri hodiny pred uzatvorením volebných miestností 60 percent. V okrsku číslo 90 na Základnej škole Žehrianska dosiahla účasť vo voľbách podvečer približne 67 percent. Pre agentúru SITA to uviedol predseda volebnej komisie Bronislav Vajgl. „Vyzerá to, že účasť bude nakoniec pomerne vysoká," poznamenal s tým, že najväčší nápor voličov už pominul.

20:15 V Piešťanoch v sobotu dostala 49-ročná žena dostala obálku, na ktorej chýbal orazený štátny znak. Políciu žiadal o pomoc pri voľbách aj muž v meste Holíč, ktorý tvrdil, že žena sa nemôže zúčastniť volieb, lebo nie je zapísaná v zoznamoch voličov. Riešiť to musela polícia, takto to dopadlo.

20:01 V bratislavských Jarovciach odvolil na hlasovacie preukazy počas sobotných volieb do Národnej rady (NR) SR aj 25-členný súbor Agentúry Hector v dobových kostýmoch. Pricestoval na otočku z rakúskeho Rosemburgu, kde má v tieto dni vystúpenia. Pre TASR to uviedli z okrskovej volebnej komisie. "Povedali nám, že si museli splniť občiansku povinnosť. Stálo im to vraj za to, aby merali cestu sem a po odvolení ihneď naspäť, lebo zajtra tam majú vystúpenia," skonštatovali z komisie.

19:29 Zdravotní záchranári evidujú v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 18.00 h 12 výjazdov sanitiek. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR na sociálnej sieti. "Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbuzde, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom, Blesoviec aj do obce Rudňany," priblížili. Zasahovali tiež pri kolapsoch, epileptickom záchvate, úrazoch aj pri aspirácii jedla.

19:22 Priebeh sobotných volieb do Národnej rady (NR) SR zostáva v Bratislave aj naďalej pokojný. Mestská polícia doteraz žiadny vážny prípad ani incident v súvislosti s parlamentnými voľbami nezaznamenala. Pre TASR to uviedol vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko. Isté problémy však narobili niektorí voliči, ktorí prišli voliť v Starom Meste a autá zaparkovali tak, že zablokovali mestskú hromadnú dopravu. "Kolegovia v Starom Meste to riešili na Valašskej ulici. Chodilo voliť veľmi veľa ľudí. Zaparkovali tak, že MHD nevedela prejsť," povedal Borko.

19:16 Predčasné parlamentné voľby na Horehroní sú pokojné, doteraz sa nevyskytli žiadne problémy ani incidenty. Pre TASR to konštatoval zapisovateľ okresnej volebnej komisie (OVK) v Brezne Peter Štefančík. Brezniansky okres má 66 volebných okrskov, najviac ich je v meste Brezno 19, po štyri sú v Podbrezovej a v Čiernom Balogu, v ostatných obciach je ich menej.

18:59 Bezproblémový priebeh sobotňajších volieb do Národnej rady SR a veľmi dobrú účasť hlásia i v obciach na západnom okraji Slovenska. "Voliči dokazujú, že sa chcú svojím hlasom podieľať na tom, aký bude výsledok volieb," zhodujú sa zástupcovia samospráv v Záhorskej Vsi, Suchohrade a Vysokej pri Morave.

18:50 Mladí ľudia z kysuckej obce Čierne na slovensko-česko-poľskom trojmedzí prišli v sobotu využiť volebné právo nielen zo vzdialenejších slovenských miest, ale aj zo zahraničia. Starosta Peter Staňo verí, že mediálna kampaň ich namotivovala a účasť bude vysoká. Väčšina ľudí z obce podľa neho pracuje najmä v Českej republike. "Niektorí však pracujú aj ďalej. Máme skúsenosť, že sa chcú vrátiť na voľby a spoja to s návštevou a domácim pobytom. Môžu využiť aj voličský preukaz, ale prevažuje potreba prísť na voľby," povedal.

18:45 V obciach Poproč, Krokava a Potok v okrese Rimavská Sobota, ktoré patria podľa výsledkov posledného sčítania obyvateľov do trojice najmenších obcí v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), je priebeh sobotňajších volieb pokojný. Účasť vo všetkých obciach zvyšujú chalupári. Pre TASR to uviedli jednotlivé okrskové volebné komisie.

18:40 Volebné moratórium opäť predĺžili!

18:35 Okrskové volebné komisie na voľbu poštou sčítavajú doručené hlasy zo zahraničia. Koľko odídencov volilo? Čítajte tu.

18:19 Využiť svoje volebné právo je občianskou či morálnou povinnosťou, zhodujú sa voliči v bratislavskej Petržalke. Do volebnej miestnosti v sobotných voľbách do Národnej rady (NR) SR sa vybrali aj preto, lebo im nie je ľahostajný osud ich krajiny, ani to, akým smerom sa bude najbližšie obdobie uberať.

18:14 Vo volebnej miestnosti okrsku č. 23 v Piešťanoch je doposiaľ 55-percentná účasť. Voliť chodia približne v rovnakom počte starší i mladší voliči. Volebná komisia dopoludnia evidovala troch záujemcov, ktorí požiadali o prenosnú volebnú urnu, aktuálne ich počet stúpol na šesť žiadateľov. Podpredseda komisie Jozef Géci agentúru SITA informoval, že sa stretli aj s nespokojnosťou jedného staršieho voliča.

18:06 Voľby do Národnej rady SR sú na hornej Nitre do sobotného podvečera pokojné a bez väčších problémov. Členovia okresných volebných komisií (OVK) v Bánovciach nad Bebravou a Prievidzi navštívili i viacero okrskov. Pre TASR to potvrdili ich zástupcovia.

17:44 Sobotňajšie parlamentné voľby v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) na Triede SNP sprevádzala nespokojnosť s organizáciou. Ani jeden z mobilných pacientov či zamestnancov, ktorí prišli s hlasovacími lístkami do vopred určenej miestnosti, napokon neodvolil. Ako sa to mohlo stať? Čítajte tu.

17:36 Obyvatelia prešovskej mestskej časti Šalgovík prichádzajú počas sobotňajších parlamentných volieb k urne do volebnej miestnosti, ktorá je zriadená v krčme. Zasmejete sa, čo povedal Prešovčan Vladimír.

Otvoriť galériu

17:28 Voľby v Michalovciach zatiaľ prebiehajú hladko, uviedla pre agentúru SITA predsedníčka okresnej volebnej komisie v Michalovciach Lenka Pastiriková. „Podnety, ktoré sme mali na prešetrenie, sme poriešili alebo telefonickou formou, pričom členovia komisie boli upozornení," uviedla a doplnila, že podnety riešia i osobne, keďže robia námatkové kontroly. „Zisťujeme, či ten priebeh volieb prebieha tak, ako má," povedala.

17:21 Vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie došlo k nešťastiu. Volič po kolapse zomrel, záchranári boli bezmocní.

17:09 Kúpeľní hostia v Piešťanoch, ktorí sa rozhodli využiť svoje volebné právo aj počas pobytu na liečení, zväčša volia vo volebnom okrsku v Piešťanskom informačnom centre v blízkosti Kolonádového mosta, ktorý je najbližšie ku Kúpeľnému ostrovu. Do 16.30 h ich prišlo podľa informácií predsedníčky okrskovej volebnej komisie Kataríny Menyhardt už 350.

17:02 V Zuberci na Orave v sobotu nafúkali predseda aj člen volebnej komisie. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.  "V Žilinskom kraji polícia preverila oznámenie, že niektorí členovia volebnej komisie v obci Zuberec, okres Tvrdošín, majú byť pod vplyvom alkoholu. Policajnou hliadkou boli vykonané dychové skúšky, ktoré boli v dvoch prípadoch pozitívne, a to u predsedu a jedného člena komisie," potvrdila Hrabovská.

Dodala, že vec odovzdali Okresnej volebnej komisii v Námestove, ktorá ju bude riešiť. Slováci si v sobotu volia nových poslancov do Národnej rady SR. V ére samostatného Slovenska ide o deviate parlamentné voľby v poradí. O priazeň voličov sa uchádza 25 politických subjektov.

16:51 Hoci žijú a pracujú v zahraničí, osud Slovenska, ani to, čo sa v krajine deje, pre nich nie je ľahostajné. Mnohí sa chcú po čase vrátiť a nie je im jedno, do akej krajiny by to malo byť. Aj takto odôvodňujú mnohí Slováci žijúci v zahraničí, prečo sa pri sobotných parlamentných voľbách rozhodli využiť svoje volebné právo.

16:43 Vo volebnom okrsku v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie je aktuálne prerušené hlasovanie v parlamentných voľbách. Čo sa tam stalo?

16:38 Pacienti, hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici aj jej zamestnanci mohli v sobotu odovzdať svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách priamo v nemocnici. Prišli za nimi dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou. "Mali sme vopred nahlásených 60 voličov, nakoniec ich s hlasovacími preukazmi prišlo 72. Záujem bol veľký oproti minulým rokom," konštatovala pre TASR zapisovateľka okrskovej volebnej komisie č. 10 Ľubica Letková, pod ktorú nemocnica spadá.

16:35 Medzi voličmi na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach bol aj 19-ročný mladík, ktorý v parlamentných voľbách hlasoval prvýkrát. Prečo sa rozhodol voliť? Čítajte tu.

16:27 Členovia volebnej komisie musia byť nestranní pri výkone funkcie a nepôsobiť v prospech ani neprospech kandidujúcich subjektov. Tomu musia prispôsobiť aj svoje oblečenie a konanie. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR. Členovia komisií nemôžu vstupovať s voličom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov. V prípade narušenia poriadku vo volebnej miestnosti je predseda okrskovej komisie povinný vyzvať jej člena, aby sa zdržal svojho konania. Pri opakovanom narušení poriadku alebo neuposlúchnutí výzvy požiada o pomoc políciu a informuje štátnu komisiu.

16:24 Podľa policajného viceprezidenta Damiána Imreho je priebeh z pohľadu polície zatiaľ mimoriadne pokojný. Spomedzi drobných incidentov spomenul privolanie hliadky do jednej z okrskových volebných komisií. Bol člen komisie opitý?

16:20 Približne 40 percent z viac ako 400 voličov, ktorí sú zapísaní na volebnej listine v obci Babiná v okrese Zvolen, si do 15.00 h prišlo splniť svoju občiansku povinnosť a odovzdali svoj hlas stranám a kandidátom, uchádzajúcim sa o priazeň v parlamentných voľbách 2023. Pre TASR to uviedol predseda tamojšej okrskovej komisie Radoslav Páleník.

16:13 Imobilní, seniori a mamičky s kočíkmi v Liptovskom Mikuláši môžu v sobotňajších parlamentných voľbách voliť jednoduchšie. Mesto umiestnilo pri vstupe do ťažšie dostupných volebných miestností zvonček, ktorým si privolajú členov komisie s prenosnou urnou. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

16:09 Okrskové volebné komisie v Komárne a Nových Zámkoch zatiaľ nemuseli riešiť žiadnu mimoriadnu situáciu a priebeh volieb hodnotia doteraz ako bezproblémový. Pre TASR to potvrdili zapisovatelia okresných volebných komisií. Oživenie v Iži v okrese Komárno priniesli do volebnej miestnosti členovia miestneho folklórneho súboru, ktorí prišli k volebným urnám oblečení v krojoch.

16:05 Na území Košického kraja polícia riešila jedno podozrenie z porušenia volebného moratória. V košickej mestskej časti Západ parkovala v blízkosti jednej z volebných miestností dodávka s logom jedného z politických subjektov.

15:49 Už tradične slabší záujem voličov charakterizujú zatiaľ parlamentné voľby na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu zhruba 4840 oprávnených voličov.

15:48 Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR eviduje v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 15.00 h desať výjazdov sanitiek. Informuje o tom na sociálnej sieti. Kam mali najviac výjazdov? Čítajte tu!

15:37 V Bratislavskom kraji sú sobotné voľby do Národnej rady (NR) SR zatiaľ pokojné a plynulé. Zaznamenané neboli žiadne problémy alebo incidenty. O parlamentné voľby je záujem. TASR to potvrdili okresné volebné komisie.

15:31 V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné voľby do Národnej rady (NR) SR naďalej pokojné, bez incidentov. Niektoré volebné okrsky hlásia výrazne vyššiu účasť, rady sa však netvoria. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu. "Priebeh volieb je zatiaľ pokojný, bez komplikácií," uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Obdobné incidenty ako z rána, keď museli v jednom z volebným okrskov riešiť voliča, ktorému sa nepozdávala farba pečiatky na obálke, už nezaznamenali. Priznáva však, že niekoľko najmä starších ľudí sa už pýtalo, či je farba v poriadku. "Ale žiadne tak vyhrotené situácie ako ráno," poznamenala Halašková.

15:24 Na parlamentných voľbách sa v Nitre zúčastnili aj nevidiaci manželia Jozef Zbranek a Iveta Zbranková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Odvolili v Spojenej škole na Slančíkovej ulici s pomocou asistentky a v sprievode vodiaceho psa. Na voľby sa vopred pripravili už doma. „Na cédečku nám prišiel zoznam kandidátov vo zvukovej forme, zároveň mám ozvučený mobil aj počítač s hlasovým výstupom. Pripravila som sa, koho zakrúžkujem, bolo to tým pádom veľmi jednoduché,“ povedala pre agentúru SITA Iveta Zbranková.

15:17 Svoj hlas jednej zo strán či hnutí môžu v sobotu voliči odovzdať i v okrsku, ktorý sa nachádza v bývalej poliklinike pri bani v Handlovej. Účasť je podľa odhadu tamojšej okrskovej volebnej komisie vyššia ako po iné voľby.

15:13 V Dlhej nad Váhom (okr. Šaľa) mali o svojských voličov postarané hneď doobeda. Na nezvyčajnom povoze prišli hneď dva razy. Na traktore prišiel otec so synom Izsófovci, ktorí hospodária a ponáhľali sa na pole. Za nimi doslova pricválali manželia Betákovci z farmy Humanita na Koňoch. Stihli tak prevetrať zvieratá i odvoliť...

15:10 V Ľubietovej v okrese Banská Bystrica je o predčasné parlamentné voľby záujem. V obci sa koná aj tradičný Michalský jarmok, do tunajšej volebnej miestnosti tak prichádzajú svoj hlas odovzdať i ľudia s voličskými preukazmi. Volebný okrsok v Ľubietovej bol pre sobotňajšie voľby zriadený v sobášnej miestnosti, ľudia krátko popoludní stáli pred budovou i v rade. "Ráno o 7.00 h ich bolo pomenej, ale pomaly sa to nabaľovalo. Momentálne tu máme dosť veľkú účasť," skonštatoval pre TASR predseda volebnej komisie Martin Spevák.

15:07 V obci Ondavka v okrese Bardejov sa sobotňajšie voľby konajú v súkromnom rodinnom dome. Obec totiž v minulosti prišla v exekúcii o budovu obecného úradu.

15:05 Na česko-slovenskej hranici v kysuckej obci Makov sa stretli v sobotu milovníci historických vozidiel na štarte Československej rallye. Podľa organizátorky podujatia na Slovensku Eriky Moškovej tohtoročný časový harmonogram upravili, aby účastníci stihli po ukončení podujatia odovzdať hlasy vo voľbách do Národnej rady SR. Doplnila, že po ukončení programu tiež plánuje navštíviť volebnú miestnosť. "Československá rallye je medzinárodná jednodňová akcia pre historické vozidlá bez obmedzenia. Tento rok máme slovenskú časť spanilej jazdy. Pokračujeme do Žiliny a končíme v leteckom múzeu v Slávnici. Účasť je trocha menšia, čo ovplyvnil aj dnešný termín parlamentných volieb. Blížime sa k 50 vozidlám," povedala.

14:59 V Kostoľanoch pod Tribečom v Zlatomoravskom okrese zasahovala vo volebnej miestnosti polícia. Agresívny muž tu poškodil volebnú urnu. Ako to dopadlo? Čítajte tu.

14:53 V Pliešovciach v okrese Zvolen volia aj slovenskí vojaci, ktorí sú aktuálne na vojenskom cvičení na neďalekom Centre výcviku Lešť. Do 14.00 h prišlo odovzdať svoj hlas na hlasovací preukaz približne 40 vojakov. Pre TASR to uviedla Pavla Urbanová, predsedníčka okrskovej komisie pre Lešť, ktorá sídli v budove Vojenského obvodného úradu v Pliešovciach. "Očakávame, že ďalšie desiatky vojakov prídu ešte podvečer, keď skončia s plnením svojich úloh," povedala.

14:50 Trieda v najvyššie položenej škole na Slovensku vo Vyšných Hágoch vo Vysokých Tatrách sa v sobotu zmenila na volebnú miestnosť. Okrem miestnych obyvateľov tam často volia aj turisti s voličskými preukazmi. Predsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Renáta Maniková pre TASR potvrdila, že už počas dopoludnia ich prišlo viac ako 50.

14:41 V obci Jablonové v okrese Malacky prispeli do celonárodného hlasovania v sobotňajších parlamentných voľbách aj rezidenti zariadenia pre seniorov. Svoje voličské právo hlasovaním do prenosnej volebnej urny využili ôsmi ubytovaní seniori. "Ja to vnímam ako občiansku povinnosť, nikdy som nevynechal možnosť ísť voliť," uviedol jeden z nich, pán Lev.

14:33 Polícia v Trnavskom kraji preverila v sobotu dopoludnia v súvislosti s voľbami do Národnej rady SR päť podnetov, žiadne protiprávne konanie však nezistila. Zo Sokoloviec v okrese Piešťany prijala polícia telefonát o používaní pier, ktoré je možné vygumovať. Čo polícia zistila, si prečítajte tu.

14:28 Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v parlamentných voľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Umožňuje to zákon o podmienkach výkonu volebného práva. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú volebnú komisiu. Takýto volič môže vziať so sebou do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.

14:20 Priebeh predčasných parlamentných volieb je v severných okresoch Nitrianskeho kraja bezproblémový a pokojný. Bez incidentov zatiaľ prebiehajú voľby v Topoľčianskom aj Zlatomoravskom okrese. "Všetko ide hladko, nemuseli sme riešiť žiadne závažné podnety. Zdá sa, že aj účasť bude pomerne vysoká, aj keď popoludní je trochu útlm, ale neskôr očakávame zasa veľký záujem voličov," uviedla zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzana Chudá.

13:59 Volebné moratórium, ktoré sa malo skončiť dnes o 22:00 uzavretím volebných miestností, sa predĺži minimálne o 40 minút, dôvod je znepokojivý! Viac si prečítate TU.

13:58 Mimoriadne vysoký záujem o parlamentné voľby v zariadeniach sociálnych služieb zaznamenali okrskové komisie v Nitre. Predsedovia komisií sa zhodli, že účasť klientov v jednotlivých zariadeniach bola mimoriadna aj napriek tomu, že nitrianski seniori patria k najdisciplinovanejším voličom. Členovia volebnej komisie navštívili zariadenia s prenosnou urnou dopoludnia a zdržali sa aj niekoľko hodín.

13:45 V Zariadení pre seniorov Jeseň v Banskej Bystrici odvolila v sobotu v predčasných parlamentných voľbách aj Mária Longauerová, ktorá v decembri oslávi 102 rokov. O sympatickej Banskobystričanke si prečítajte TU.

Otvoriť galériu

13:36 Priebeh sobotných volieb do Národnej rady (NR) SR je v Bratislave zatiaľ pokojný. Mestská polícia doteraz žiadny vážny prípad či incident v súvislosti s parlamentnými voľbami nemusela riešiť. Pre TASR to uviedol vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

13:29 Vo voľbách už hlasovali aj odsúdení v dvoch nitrianskych väzniciach. Podľa okrskových volebných komisií bol v oboch ústavoch na výkon odňatia slobody záujem väčší ako po iné roky. V ženskej väznici na Vašinovej ulici malo voličské preukazy 87 odsúdených. Na voľbách sa napokon zúčastnilo 75 z nich.   Záujem voliť mali aj odsúdení vo väznici na Cintorínskej ulici. "Bolo nahlásených 39 ľudí, ale nakoniec mali viacerí voličské preukazy, takže odvolilo 42 voličov. Dve panie sa domáhali voľby, ale nemali voličské preukazy. Inak bolo všetko v poriadku. Podľa dozorcov býva záujem po iné roky menší, teraz bol enormný, viacerým však zrejme z domu poslali neskoro voličské preukazy, takže voliť nemohli," skonštatovala podpredsedníčka okrskovej volebnej komisie na Cintorínskej ulici Klaudia Nedeľková.

13:28 V piatok vypravili štyri mimovládne organizácie mimoriadny volebný vlak z Prahy a z Brna do Bratislavy. Bezplatne odviezol každého, kto prejavil záujem a zaregistroval sa online. Vlak vyrazil z Prahy pár minút po 12-tej hodine, do Bratislavy dorazil po 16:30. Následne sa vrátil do Brna, odkiaľ vzal ďalších študentov a voličov späť na Slovensko. Jeho cieľom bolo navýšenie volebnej účasti a umožnenia študentom študujúcom v Českej republike zúčastniť sa volieb. Spolu prepravili viac než 600 prevažne mladých ľudí, pričom pre mnohých z nich hrala uľahčená cesta na Slovensko významnú rolu pri rozhodovaní sa, či ísť voliť. 

13:17 Okresná volebná komisia v Trnave neriešila prítomnosť aktivistov s petíciou za zmenu parkovacej politiky v Trnave pred volebnými miestnosťami. Situáciu podľa jej predsedu Andreja Vároša komisia monitoruje, ale rozhodnutia v tejto veci ponecháva na jednotlivé okrskové komisie. Tie si musia podľa Vároša vyhodnotiť, či aktivity petičiarov nejakým spôsobom zasahujú do priebehu volieb alebo nie.

13:09 V bratislavskej Petržalke presiahla predpoludňajšia účasť v parlamentných voľbách 20 percent. Pre agentúru SITA to uviedol predseda volebnej komisie číslo 90 Bronislav Vajgl. Priebeh volieb na petržalskej Základnej škole Žehrianska bol od dnešného rána pokojný, až na výpadok elektriny, ktorý nastal krátko pred poludním. Podľa predsedu volebnej komisie evidujú od rána relatívne vysokú účasť. „Chodí dosť ľudí. Tu v Petržalke nikdy nebola vysoká účasť, ale možno dnes presiahne 30 percent, čo by bolo na Petržalku dosť," vysvetlil.

12:57 Voliť už bola aj Veronika Remišová

12:56 V okrsku, ktorý je zriadený v Základnej škole na ulici Obrancov mieru v Detve, zaevidovali od začiatku parlamentných volieb do 12.00 h takmer 40 percent zo všetkých zapísaných voličov

12:48 Do volebnej miestnosti v dedinke Zbudza (okr. Michalovce), privolali záchranárov. Za plentou mala podľa TV JOJ skolabovať staršia pani. Po tom, čo jej zdravotníci poskytli pomoc, voľby pokračovali.

12:46 Priebeh volieb do Národnej rady (NR) SR v Žilinskom kraji je zatiaľ pokojný a bez narušenia verejného poriadku.

12:41 Veľká účasť voličov je vo volebnej miestnosti zriadenej pre bežcov 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach, ktorí si vybavili hlasovací preukaz. Účastníci nedeľňajšieho (1. 10.) bežeckého podujatia, ktorí si v priestoroch Kulturparku preberajú štartovacie čísla, môžu až do 22.00 h voliť v blízkom pavilóne November. Pred touto volebnou miestnosťou sa od rána tvorí rad čakajúcich. Mestská časť Košice - Juh preto upozorňuje, že občania s hlasovacím preukazom môžu voliť aj v ďalšej volebnej miestnosti na Vojvodskej ulici, ktorá je vzdialená zhruba 200 metrov. 

Otvoriť galériu

12:40 Pod drobnohľadom polície je aj osobitná volebná komisia pre voľbou poštou, ktorá sústreďuje hlasovacie lístky doručené zo zahraničia. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

12:40 Do volebnej miestnosti v jednej z najmenších obcí v Bratislavskom kraji, v obci Štefanová v okrese Pezinok, prichádzajú voliči priebežne, zväčša po jednotlivcoch. "Väčšie skupiny voličov čakáme podvečer," uviedla pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie Adriana Miklášová. Vysvetlila, že "voličský čas" posúva priaznivé počasie babieho leta a obdobie vinobrania. "Očakávame, že potom, keď sa ľudia vrátia zo záhrad a vinohradov, zamieria do volebnej miestnosti," dodala. Obyvatelia Štefanovej podľa jej slov majú záujem voliť. "Je to pre nich aj spoločenská udalosť," poznamenala.

 

12:37 Svoj hlas hodil do urny na ZŠ Kulíškova 8 v Bratislave aj Michal Šimečka s manželkou. 

Otvoriť galériu

12:35 Boris Kollár spolu s rodinou volil na Základnej škole Milana Hodžu v Bratislave.

Otvoriť galériu

12:29 Odvolil aj kandidát na prezidenta Ivan Korčok

12:25 Súbežne s parlamentnými voľbami beží v sobotu v Ružomberku petícia proti zmene územného plánu mesta. Tá by umožnila výmenu starého kotla na biomasu v papierňach za nový a výkonnejší. Podpisy zbiera 12 dobrovoľníkov, ktorí sú rozmiestnení pri volebných miestnostiach na Satelitoch, v Baničnom, na Klačne, Rovni, v Políku a Rybárpoli.

12:22 V obci Brusno v okrese Banská Bystrica sa do sobotňajších predčasných parlamentných volieb zapojili i kúpeľní hostia. Niekoľko desiatok ľudí vrátane pár zamestnancov odvolilo vďaka hlasovacím preukazom do prenosnej volebnej schránky priamo v kongresovej miestnosti v kúpeľnom dome Poľana.

12:07 Svoj hlas odovzdal aj Milan Majerský (KDH)

Otvoriť galériu

12:07 Každé voľby sú dôležité, tie parlamentné sú dôležité pre budúcnosť a rozvoj krajiny. Nejsť voliť je ľahostajné. Myslia si to viacerí obyvatelia a klienti Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Tým, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú nevyužiť svoje volebné právo, odkazujú, že potom nemajú právo kritizovať.

12:02 K mladým ľuďom v Trnave, ktorí v sobotu hlasujú vo voľbách prvý raz, patria aj 20-ročné sestry, dvojičky Karolína a Dominika Demovičové. V ich rodine, ako uviedli, je účasť na voľbách tradíciou a voliť chodia všetci a vždy. Viac si prečítajte TU.

11:47 Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala svoj hlas asi o hodinu neskôr, ako plánovala. Dôvodom bola podozrivá osoba v jej blízkosti. Viac si prečítajte TU.

Otvoriť galériu

11:38 V okrsku, ktorý je zriadený na mestskom úrade vo Zvolene, zaevidovali za tri hodiny od začiatku volieb približne 200 voličov. Je to zhruba pätina zo všetkých tam zapísaných voličov. Pre TASR to uviedla predsedníčka okrskovej komisie Viera Vaníková.

11:36 V Piešťanoch už pred 7:00 čakala pred neotvorenou miestnosťou desiatka voličov. Vo volebnej miestnosti okrsku č. 23 si pre ľudí z piešťanského úradu vypýtali štvrtú hlasovaciu plentu, aby sa netvorili zbytočné rady. O parlamentné voľby je teda v kúpeľnom meste vysoký záujem. Predseda komisie 23. piešťanského okrsku Miroslav Juriš pre agentúru SITA uviedol, že voliť chodia najmä voliči v strednom veku. Z celkového počtu 1 090 ľudí bola odvoliť už viac ako stovka. Doposiaľ traja záujemcovia požiadali o prenosnú volebnú urnu. Predseda komisie sa pousmial nad tým, čo spravil jeden z voličov, keď odovzdal hlas. Prečítajte si o tom TU.

11:33 Svoj hlas odovzdal aj Andrej Danko (SNS). Viac si prečítajte TU.

11:30 Voľby vo Valalikoch v okrese Košice-okolie sú zatiaľ pokojné. Vo volebnom okrsku zriadenom v budove obecného úradu zaznamenali aj voličov s hlasovacími preukazmi. Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Pavla Hudáka boli medzi nimi aj pracovníci stavebných firiem, ktorí sa podieľajú na výstavbe priemyselného parku. Jedna z voličiek sa volieb nezúčastňuje pravidelne. "Teraz sa to už nedalo vydržať, idem to zmeniť," uviedla pred vstupom do volebnej miestnosti.

11:23 V obci Havranec v okrese Svidník je v sobotu viac členov okrskovej volebnej komisie ako zapísaných voličov. Ide o jednu z obcí v kraji pod Duklou, ktorá má do 20 obyvateľov. Ako si členovia komisie krátia čas si prečítajte TU.

11:11 Miestni i chatári doposiaľ volili v podhorských obciach Čavoj a Temeš v okrese Prievidza. K urnám podľa tamojších komisií prichádzali už od otvorenia volebných miestností.

11:10 Štátna volebná komisia eviduje v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami niekoľko podnetov pre možné porušenie volebného moratória. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz. Komisia sa bude zaoberať aj fotením hlasovacích lístkov, ktoré ľudia zverejňujú na sociálnych sieťach. Robia to aj niektorí politici. "Je to v kompetencii štátnej komisie," reagoval Orosz na otázku TASR.

11:05 Priebeh volieb je pokojný, zhodnotila pre agentúru SITA predsedníčka volebnej komisie v okrsku číslo dva v Podunajských Biskupiciach Barbora Paulech. Stretávajú sa však podľa nej aj s tým, že ľudia k nim prichádzajú voliť napriek tomu, že nejde o ich volebný okrsok. Situáciu pripisuje tomu, že v minulosti napríklad ich okrskom bol, no títo voliči sa zrejme neoboznámili s tým, kam majú ísť voliť v týchto voľbách. Jedna volička však spravila chybu, v dôsledku ktorej jej museli vymeniť sadu hlasovacích lístkov za novú. Viac si prečítajte TU.

10:59 Maratónska bežkyňa bola voliť so štartovným číslom po tom, čo sa registrovala na Medzinárodnom maratóne mieru vo volebnej miestnosti v Kulturparku v Košiciach.

Otvoriť galériu

10:43 V bratislavskej Petržalke si môžu voliči vopred zistiť, aká je obsadenosť jednotlivých volebných miestností pre sobotné parlamentné voľby. Mestská časť v snahe zefektívniť priebeh volieb skúša pilotný projekt, v rámci ktorého vybavila každú volebnú miestnosť elektronickými anonymizovanými počítadlami osôb. "Evidujú každého prichádzajúceho a odchádzajúceho voliča. Vďaka tomu môžu voliči na stránke volby.petrzalka.sk kedykoľvek počas volebného dňa skontrolovať, v ktorej volebnej miestnosti sa aktuálne zdržia a v ktorej nie," uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Počty zároveň mestskej časti slúžia aj ako štatistika o celkovom počte voličov. Hovorkyňa však priznáva, že nie je úplne presná, keďže volebné miestnosti navštevujú ľudia napríklad aj s deťmi. "Naše počítadlá, samozrejme, nefungujú na 100 percent. Na účel informovania však poslúžia," poznamenala.

10:40 Férovosť a transparentnosť predčasných parlamentných volieb je zabezpečená. Po stretnutí s členmi štátnej volebnej komisie to povedal predseda vlády poverený vedením rezortu vnútra Ľudovít Ódor. Priblížil, že z jednotlivých volebných miestností zatiaľ nie sú hlásené žiadne problémy. "Výsledky volieb do Národnej rady SR bude sumarizovať viac ako 700 odborníkov zo štatistického úradu, prostredníctvom 51 sumarizačných útvarov," podotkol Ódor s tým, že všetky zložky, ktoré sú zapojené do organizácie volieb, pracujú profesionálne.

10:23 Túžba po spravodlivom štáte, ktorý bude bezpečný, stabilný a poskytne dostatok možností pre spokojný život. To sú motívy, s ktorými hlas svojim favoritom prišli dať v sobotňajších voľbách voliči v Miloslavove v okrese Senec. Väčšina z nich uviedla, že voľbu mala premyslenú už dávnejšie, rovnako tak motív samotnej voľby. "Chcem, aby bolo Slovensko spravodlivejšie a tí, ktorí budú vo vedení štátu, boli skutočne kompetentní," povedal starší pán, ktorý odvolil v jednom z troch volebných okrskov v Miloslavove. Mladý pár priznal, že voľby vníma ako možnosť prispieť k tomu, aby bolo Slovensko bezpečnejšie a stabilnejšie. "Máme rodinu, takže sme hlasovali za to, aby sme sa mali dobre," povedali.

10:21 Richard Sulík bol voliť spolu s bratislavských županom Jurajom Drobom.

Otvoriť galériu

10:15 Voliť už bol aj Peter Pellegrini (Hlas-SD) v Bratislave na gymnáziu na Grosslingovej. Viac si prečítajte TU.

Otvoriť galériu

10:13 Skoro ráno svoj hlas odovzdal aj Robert Fico (Smer-SD) s mamou. Viac si prečítajte TU.

Otvoriť galériu
Svoj hlas odovzdal aj Robert Fico.
Zdroj: Reprofoto (Facebook/ Robert Fico)

9:58 Pred volebnými okrskami v Trnave čakajú na občanov idúcich odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách aj stolíky s petičnou akciou proti rezidentskému parkovaniu v meste. Podpisy zbiera občianska iniciatíva, ktorá petíciu odštartovala začiatkom septembra. Jej hlavný organizátor Rudolf Krajčovič pre TASR uviedol, že keďže je to možné a logické, využívajú aj takúto možnosť.

9:55 Svoj hlas odovzdal aj Igor Matovič (OĽaNO a priatelia) spolu s manželkou v Trnave na Základnej umeleckej škole, ul. Mozartova 10. Viac si prečítajte TU.

Otvoriť galériu

9:49 Všetkých 78 volebných miestností v Banskej Bystrici, ktoré sú väčšinou v priestoroch základných škôl, sa v sobotu o 7.00 h otvorilo načas. Nikde doteraz nezaznamenali žiadne problémy. Pre TASR to uviedla hovorkyňa radnice.

9:38 Takmer každý piaty odsúdený, ktorý si odpykáva trest v Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Dubnici nad Váhom, má pre dnešné parlamentné voľby vybavený hlasovací preukaz. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

9:38 Otvorenie všetkých volebných miestností načas a zatiaľ bezproblémový priebeh hlásia okresné volebné komisie na Dolnom Zemplíne. "Zatiaľ je pokoj, nie sú žiadne problémy, o 7.00 h sa otvorili volebné miestnosti, dosiaľ nám nikto nič nehlásil," uviedol pre TASR predseda okresnej volebnej komisie (OVK) v Trebišove Jozef Novák.

9:36 Všetky volebné miestnosti v okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany sa v sobotu otvorili načas a bez problémov.

9:33 Svoj hlas vo voľbách už stihol odovzdať aj premiér Ľudovít Ódor, avšak až na druhýkrát. Neďaleko volebnej miestnosti si uvedomil, že si zabudol občiansky preukaz. Viac si prečítajte TU.

Otvoriť galériu
Ódor už svoj hlas odovzdal.
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

9:31 Kým v Žehre na Spiši voliči počas komunálnych volieb čakali pred volebnou miestnosťou v rómskej osade Dreveník ešte pred jej otvorením, pri parlamentných voľbách tomu tak nebolo. Prvý volič prišiel krátko po 7:00, ďalší v menšom počte postupne prichádzali až približne od 8:00. Podľa predsedníčky volebnej okrskovej komisie pre okrsok číslo dva Vladimíry Dunkovej je zatiaľ priebeh volieb v poriadku. Ako uviedla pre agentúru SITA, pod okrsok číslo dva v Žehre spadá 1 126 voličov.

9:25 Voľby sa v okrese Topoľčany začali pokojne a bez problémov. V dedinke Práznovce sa však hneď ráno udial kuriózny incident. Prečítajte si o ňom TU.

9:16 Bratislavská Petržalka chce obyvateľov motivovať, aby prišli k volebným urnám počas sobotňajších volieb do Národnej rady (NR) SR. Prišla preto s mobilizačnou súťažnou kampaňou. Zapojiť do nej sa môže každý, kto sa odfotí s novou volebnou plentou z dielne mestskej časti. K dispozícii je ich takmer 600 v 95 volebných okrskoch.

9:15 V Drienove majú okrem volieb i miestne referendum proti výstavbe spaľovne. Viac sa dočítate TU.

9:07 V meste Myjava majú voliči možnosť navštíviť jednu z desiatich volebných miestností v rámci vytvorených okrskov v meste a tri volebné miestnosti v mestskej časti Turá Lúka. V meste však majú jednu zásadnú zmenu oproti minulosti. "Ide o zmenu volebnej miestnosti vo volebnom okrsku číslo 1, kde doteraz boli voliči zvyknutí voliť v budove bývalého internátu. Teraz je to inak, pretože budova už nie je v majetku mesta. Táto volebná miestnosť sa bude nachádzať v areáli materskej školy na Bradáčovej ulici," informoval hovorca mesta.

9:05 Polícia už skôr avizovala, že na zabezpečenie pokojného priebehu predčasných parlamentných volieb by malo dohliadať vyše 6500 policajtov. "Polícia pri otvorení volebných miestností, ako aj prvú hodinu od začatia konania volieb nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku," priblížila Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru s tým, že polícia počas volieb úzko spolupracuje s volebnými komisiami.

9:04 Parlamentné voľby v južných okresoch Nitrianskeho samosprávneho kraja sa začali načas a bez problémov. V okrese Komárno je vytvorených celkovo 103 okrskov, z nich 33 sa nachádza v okresnom meste. V okrese Nové Zámky je vytvorených 136 okrskov, v samotnom meste Nové Zámky je zriadených 31 okrskov.

9:02 Starší ľudia z obce Lendak chodia voliť zväčša ráno hneď po svätej omši a inak tomu nebolo ani v sobotňajších parlamentných voľbách. Zaujímavosťou tejto goralskej obce pod Belianskymi Tatrami je, že najmä ženy chodia voliť v typických krojoch. Viac o tejto goralskej dedinke si prečítajte TU.

Otvoriť galériu

8:54 V okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava regiónu Gemer sa predčasné parlamentné voľby začali načas a bez komplikácií. V obci Štítnik však zaznamenali problémy a museli presunúť volebnú miestnosť. Dôvod sa dozviete TU.

8:48 V okrese Levice v Nitrianskom kraji sa predčasné parlamentné voľby začali načas a bez problémov. Podľa slov zapisovateľa okresnej volebnej komisie Michala Mráza je priebeh pokojný a bez incidentov vo všetkých 162 volebných okrskoch. Rovnaký priebeh majú aj voľby v okrese Šaľa. "Vo všetkých 42 volebných okrskoch boli volebné miestnosti otvorené včas a ich priebeh je pokojný," uviedla pre TASR zapisovateľka okresnej volebnej komisie Mária Tóthová.

8:46 Voľby v okrese Nitra a Zlaté Moravce sa začali bez problémov a načas. V obidvoch okresoch je vytvorených spolu 211 okrskov. V meste Nitra je zapísaných 63.400 voličov. Namiesto obvyklých 71 okrskov vzniklo pre septembrové voľby 72 okrskov.

8:45 Volebné miestnosti sa vo všetkých okresoch na Spiši otvorili načas. 

8:44 Na východe Slovenska otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti. Nevyskytli sa žiadne komplikácie. 

8:43 Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť v predčasných parlamentných voľbách osobne, môžu okrskovú volebnú komisiu požiadať o prenosnú volebnú schránku. Je určená napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku. Voliči alebo ich blízki môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená. "V takom prípade okrsková volebná komisia vyšle k voličovi dvoch svojich členov s prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami, obálkou a so zoznamom tých voličov, ktorí požiadali o hlasovanie mimo volebnej miestnosti," uvádza sa v zákone o podmienkach výkonu volebného práva.

8:33 Bezproblémový začiatok volieb hlásia aj štyri najväčšie bratislavské mestské časti. Všetky volebné miestnosti sú otvorené. V jednom z volebných okrskov však došlo k zvláštnemu incidentu s voličom. Viac si o tom prečítate TU.

8:27 V južných okresoch Trnavského kraja sa začali voľby bez problémov. V okrese Dunajská Streda je vytvorených spolu 127 okrskov, z nich 18 v okresnom meste, deväť v Šamoríne, osem vo Veľkom Mederi a štyri v Gabčíkove. Volebná účasť v okrese Dunajská Streda v roku 2020 pri predchádzajúcich voľbách do Národnej rady SR bola 62,11 percenta pri účasti 63.632 voličov.

8:23 Prvou voličkou, ktorá hlasovala v sobotňajších parlamentných voľbách v Malackách, bola zdravotníčka Patrícia. "Z volebnej miestnosti sa ponáhľala priamo do práce v nemocnici," informovala hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová. Viac o tom, ako to na mieste vyzerá, si prečítate TU.

8:18 Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali v sobotu ráno problémy pri otvorení volebných miestností. Vysoký záujem o voľby zaznamenali v sobotu ráno v Dolnom Kubíne. Martin Buzna z kancelárie vedenia mesta pre TASR uviedol, že v časti Záskalie sa pred volebnou miestnosťou tvorili rady. Podľa jeho slov zatiaľ "všetko beží plynule".

8:16 V Bratislavskom kraji sa voľby začali načas a bez problémov. 

8:08 Voľby sa začali v Košiciach, ako aj v okrese Košice-okolie, bez problémov. Všetky volebné miestnosti otvorili načas.

8:02 Vo Veľkom Krtíši v úvode volieb nemali žiadne problémy. Podľa komisie má Veľkokrtíšsky okres 83 okrskov.

7:58 Parlamentné voľby 2023 sa začali vo Zvolene v sobotu o 7.00 h otvorením všetkých 38 volebných okrskov. Volebné miestnosti sú zriadené väčšinou v priestoroch základných a materských škôl, v kluboch dôchodcov alebo v kultúrnych domoch. 

7:52 Na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne otvorili v sobotu o 7.00 h všetkých 399 volebných miestností pre hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách.  V pôsobnosti okresnej volebnej komisie v Trenčíne môžu ľudia hlasovať v parlamentných voľbách v 116 volebných okrskoch v okrese Trenčín a v 60 okrskoch v Ilavskom okrese. Informovala zapisovateľka komisie Iveta Bartošová. Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Adriany Oravíkovej, v Púchovskom okrese je k dispozícií 53 a v Považskobystrickom okrese 71 volebných okrskov. Zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom Ľubica Marcinová TASR informovala, že v okrese Nové Mesto nad Váhom je k dispozícii 67 a v Myjavskom okrese 32 volebných okrskov.

7:37 Volebné miestnosti v Záhorskej Bystrici zaplnili voliči hneď po otvorení. Viac o tom, ako to na mieste vyzerá a úsmevnú poznámku voliča si prečítate TU.

7:34 Štátna volebná komisia zasadne o 9.00 h. Prvoradou úlohou komisie je zabezpečiť plynulý a nerušený priebeh volieb. "Bude sa zaoberať aj podnetmi, ktoré prišli ako podozrenia z porušenia volebného moratória," informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na MV SR Eva Chmelová.

7:33 Ministerstvo vnútra nemá avizované žiadne problémy, ktoré by bránili otvoreniu volebných miestností. 

7:30 Na potreby predčasných parlamentných volieb sa v meste Senica vytvorilo 16 volebných okrskov. "Všetky volebné miestnosti boli otvorené načas o 7.00 h. Pri niektorých už pred otvorením čakali prví voliči," uviedla hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

7:19 Rozhodnúť o zložení parlamentu môže približne 4,3 milióna voličov. Voliči budú v dnešných voľbách voliť v 5 996 okrskoch, ktoré zodpovedajú aj počtu volebných miestností.

7:00 V mestách sa obciach na Slovensku sa otvorili volebné miestnosti. O priazeň voličov sa uchádza 25 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Situácia je zatiaľ pokojná. 

6:40 Nový Čas posledné dni zverejňoval rozhovory s politickými lídrami strán, ktoré majú najväčšie šance prebojovať sa do parlamentu. TU si pozrite, ako odpovedali na otázky týkajúce sa politickej budúcnosti aj na rôzne pálčivé témy.

6:30 Na zabezpečenie pokojného priebehu blížiacich sa parlamentných volieb bude dohliadať vyše 6500 policajtov. Spolupracovať budú aj s predsedami príslušných volebných komisií. "Zvýšený počet policajných hliadok sa bude zameriavať najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku. Viac policajtov bude v teréne nielen pred voľbami a počas nich, ale aj po ich ukončení," zdôraznil viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

6:20 Máte akékoľvek otázky k voľbám? Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku, ktorá je dostupná aj v deň volieb. Telefónne číslo nájdete na tomto linku.

6:10 Voliť mimo trvalého bydliska bez hlasovacieho preukazu nie je možné, pokiaľ ste si ho nestihli do včerajšieho (29.9.) dňa vybaviť. Ak si chcete splniť svoju občiansku povinnosť, musíte tak urobiť jedine v mieste svojho trvalého bydliska.

6:00 Ako voliť? Volič môže v sobotných parlamentných voľbách vložiť do obálky hlasovací lístok bez úprav. Môže tiež zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Najviac však môže odovzdať štyri preferenčné krúžky. Pri hlasovaní si volič vyberie jeden hlasovací lístok toho kandidujúceho subjektu, ktorému sa rozhodol odovzdať svoj hlas. Ak volič zakrúžkuje viac ako štyroch kandidátov, hlas pre politický subjekt sa počíta, ale na prednostné hlasy sa nebude prihliadať. Po úprave lístka ho vloží do obálky, ktorú potom vhodí do volebnej schránky. Ak sa volič pri úprave hlasovacieho lístka pomýli, musí lístky vrátiť a komisia mu vydá nové.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke víťazka prezidentských volieb Gordana Siljanovská-Davkovová.
Sotva nastúpila do prezidentského úradu, už si pohnevala susednú krajinu: Uff, toto zrejme nemala robiť
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny v sobotu 4. mája 2024.
Charkov je pod neustálou paľbou rakiet: Slová gubernátora naháňajú hrôzu
(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
Very hungry lady holding spoon into mouth, dream of tasty meal wear striped pullover isolated white background
Chcete žiť dlhšie? Jedzte ráno túto vec: Vyhnete sa cukrovke i rakovine
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy.
Do Pásma Gazy majú namierené desiatky kamiónov: Čo so sebou prinášajú?
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!