Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2023 11:07 | Správy | Domáce správy
Foto

Najtransparentnejšiu kampaň majú podľa TIS 3 strany: Aha, kto sa objavil na chvoste rebríčka

Najviac transparentnú volebnú kampaň vedú strany Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita a Kresťanskodemokratické hnutie. Len tieto tri strany získali vo finálnom hodnotení protikorupčnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS) známku „Transparentná kampaň“.

Netransparentná je aj kampaň Smeru. Strana Roberta Fica má niekoľko dní pred voľbami najvyššie výdavky spomedzi všetkých - až 2,5 milióna eur. Z nich už vyše štyri pätiny preliala z transparentného účtu cez veľké súhrnné platby do vlastnej agentúry. Verejnosť tak nedokáže skontrolovať hodnovernosť výdavkov v praxi, ani to, či skryte neprekročí trojmiliónový prah na výdavky, ktorý v minulých voľbách vyčerpala takmer na euro presne. „Že netransparentný prístup pred voľbami môže byť problém aj po nich, si uvedomujú aj voliči. Vyše polovica respondentov reprezentatívneho prieskumu agentúry IPSOS pre Transparency z polovice augusta sa stotožnila s tvrdením, že ak strana či politik postupuje neférovo v kampani, bude tak robiť aj po zvolení,“ pripomína riaditeľ organizácie Michal Piško.

Týždeň pred konaním volieb presiahli výdavky na transparentných účtoch už 19,5 milióna eur. Spolu s faktúrami za záver kampane a výdavkami z predkampane, teda spred 9. júna, tak TIS odhaduje prekonanie doposiaľ najdrahšej kampane z roku 2020 (23,6 milióna eur). Cez milión by mohlo tentokrát do kampane investovať až 12 strán, cez dva milióny sa môže dostať sedem z nich. Z nedávno zverejnenej analýzy takmer deväťtisíc výdavkových transakcií na transparentných účtoch vyplýva, že po rozpočítaní nešpecifikovaných platieb minuli strany doteraz asi tretinu výdavkov na outdoorovú reklamu, pätinu na propagačné materiály, asi šestinu na online propagáciu a menej ako desatinu na kampaňové podujatia.

Až polovica všetkých kampaňových výdavkov by pritom mohla byť financovaná zo súkromných zdrojov. Na transparentných účtoch stále nevidno všetkých sponzorov strán, keďže až 85 percent príjmov prišlo zo straníckych účtov. Kým niektoré strany darcov a veriteľov netaja, u iných sa to zrejme dozvieme po voľbách, alebo až vo výročnej správe za rok 2023, upozornila Transparency International Slovensko.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Sklenaříkovej ex je v slzách: Hrozná tragédia! Dvojnásobná vražda v rodine
Britney Spears
Šokovaná Britney Spears: OKRADLI ma! Zvláštne VIDEO ako dôkaz, niečo tu ale nesedí
Čitateľ býva v blízkosti zrútenej terasy na Mallorce, nafotil, ako to tam vyzerá dnes.
FotoVáš Tip
Slovák býva blízko klubu na Malorke, kde zrútená terasa zabila 4 ľudí: Strašné odhalenie po tragédii!
(ilustračné foto)
Poľskí vojaci na Ukrajine?! Prekvapujúce slová ministra: Aha, čo prezradil
Manželka Eva je Kvietikovou veľkou oporou.
Foto
Strach o zdravie velikána Štefana Kvietika: Prečo podpísal reverz? Blízky priateľ prezradil viac
(ilustračné foto )
Učiteľov čakal po príchode do školy šok: Našli tam totálnu spúšť! Čo sa stalo?
Karin sa o seba príkladne stará a je to vidieť.
Foto
KARIN HAYDU predviedla na pláži dokonalé telo: Krivky ako BOHYŇA!
(ilustračné foto)
Dráma pod Tatrami: Muž sa predavačke vyhrážal streľbou a zabitím! Sila, čo neskôr odhalila polícia
Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke.
Budú západné zbrane zasahovať ciele v Rusku? Obavy z eskalácie konfliktu!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Aktualizované
Nové informácie o stave Roberta Fica po atentáte: Úrad vlády má dobré správy
Ilustračné foto
Podvodník obral ženu o ÚSPORY: Oklamal ju podlou a zákernou taktikou! Slováci, dávajte si pozor
Manželia si na výzore domu dávajú záležať.
Foto
Sisa a Juraj Lelkesovci: PROBLÉMY s luxusnou vilou! Manželia minuli tisícky eur