Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2023 00:00 | Nové Časy | Financie
Sponzorované

Lidl prináša Slovensku viac ako 1,6 miliardy eur ročne

Diskontný reťazec Lidl pôsobí na Slovensku už 19 rokov. Známy je predovšetkým ako predajca potravín a spotrebného tovaru so silným dôrazom na privátne značky.

Lidl je však zároveň jedným z najväčších zamestnávateľov, daňovníkov, partnerov slovenských dodávateľov a podporovateľov trvalej udržateľnosti. Odborná štúdia poradenskej spoločnosti Mazars dokumentuje, že podnikanie Lidla prináša Slovensku viac ako 1,6 miliardy eur ročne. Diskont je pevnou a dôležitou súčasťou ekonomiky našej krajiny.

• Priamy ekonomický dopad činnosti Lidla na Slovensku predstavoval v roku 2022 takmer 791 miliónov eur, nepriamy prevýšil 233 miliónov.
• Za rok 2022 odviedol Lidl štátu na daniach celkovo 293 miliónov eur vrátane bezmála 34 miliónov ako daň z príjmu právnických osôb.
• V súvislosti s činnosťou Lidla v obchodnom roku 2022 zaplatil spoločník viac ako 1% z celkovej korporátnej dane na Slovensku.
• Lidl je podľa Finančnej správy osemnásobným daňovníkom roka.
• V roku 2022 investoval reťazec 88 miliónov eur.
• Na mzdách zaplatil Lidl v roku 2022 viac ako 136 miliónov.
• Každé 1 euro distribuovanej ekonomickej hodnoty spoločnosti Lidl má na Slovensku potenciál vygenerovať dodatočných 58 centov pre slovenských beneficientov.
• Celková ekonomická hodnota vyvolaná aktivitami a prítomnosťou spoločnosti Lidl v slovenskej ekonomike v roku 2022 predstavovala 1 617 741 798 eur.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Z ekonomických aktivít Lidl Slovenská republika ťažia ako pracovníci, tak aj privátny sektor, štátna pokladnica, mestá a tretí sektor. Za obnos peňazí, ktorý rok čo rok Lidl prinesie Slovensku, by sa športoví nadšenci mohli tešiť z 2048 km nových cyklotrás, v našich 8 krajoch by sa vytvorilo spolu 54 386 miest pre škôlkarov a rodičom by odpadol jeden z problémov logistiky, kam dať svoje dieťa, zatiaľ čo oni pracujú. Dokázal by sa tiež zmierniť aj tzv. brain drain  v zdravotníctve. Ako? Zafinancovaním prípravy 14 231 nových lekárov, čo je 22-krát viac ako počet akútne chýbajúcich všeobecných lekárov a primárnych pediatrov v roku 2022.

Výpočtami k dosahom pôsobenia reťazca na ekonomiku i hospodárstvo

Zmapovanie celkového ekonomického dopadu podnikania Lidla v slovenskej ekonomike nielen v regiónoch, ale aj v celoštátnom ponímaní, či vyhodnotenie jeho pridanej hodnoty pre spoločnosť, sa vyhodnocuje podľa uznávaných medzinárodných rámcov. K reportu z nefinančnej oblasti, a teda pre udržateľný rozvoj a spoločenskú zodpovednosť, slúži rámec Global Reporting Initiative. Ten obsahuje aj metodiku na posúdenie ekonomickej výkonnosti a nepriamych ekonomických dopadov. Vďaka týmto a ďalším medzinárodným rámcom použitým v štúdii mohli odborníci zo spoločnosti Mazars na Slovensku odhadnúť, aký má Lidl ekonomický efekt na slovenské hospodárstvo. „Spoločnosť Lidl vďaka svojmu know-how prináša rovnosť pracovných príležitostí a dopyt po kvalitnej práci slovenských výrobcov a dodávateľov aj do tých najmenších miest a obcí. Socioekonomická štúdia sa venovala meraniu a kvantifikácii pozitívnych efektov podnikateľských aktivít Lidlu, ktoré boli dosiahnuté bez akýchkoľvek štátnych podporných programov, či dotačných schém,“ povedal Martin Dolinský, Senior Consultant Mazars.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Keď má euro potenciál priniesť ešte viac

Štúdia aj v roku 2022 potvrdila, že každé 1 euro distribuovanej ekonomickej hodnoty spoločnosti Lidl má potenciál vygenerovať 58 centov pre všetkých profitujúcich (čiže tretí sektor, pracovníci, privátny sektor, mestá a štát). Celková ekonomická hodnota vyvolaná aktivitami a prítomnosťou spoločnosti Lidl v slovenskej ekonomike tak v roku 2022 predstavovala 1 617 741 798 eur. „Na Slovensku pôsobíme už 19 rokov a sme pevnou súčasťou každodenného života tejto krajiny. Záleží nám na tom, aby sa Slovensku darilo a prispievame k tomu ako stabilný zamestnávateľ, férový obchodný partner, dobrý sused a zodpovedný daňovník. Na Slovensku máme 164 predajní, stovky obchodných partnerov, viac ako 6500 zamestnancov a milióny zákazníkov. Náš záväzok voči Slovensku vnímame ako dlhodobý,“ uviedla Zita Szlavikovics, generálna riaditeľka Lidl Slovenská republika.

Otvoriť galériu
Zdroj: Lidl

Zodpovednosť, ktorá sa počíta

V roku 2022 investoval Lidl do projektov spoločenskej zodpovednosti na Slovensku 1 650 000 eur. Diskont si taktiež zodpovedne plní svoje daňové povinnosti, Finančná správa jeho podnikanie už osemkrát ocenila titulom Daňovník roka. V súvislosti s činnosťou Lidla v obchodnom roku 2022 zaplatil spoločník bezmála 34 miliónov eur, čo prevyšuje 1% z celkovej korporátnej dane na Slovensku. Lidlu záleží na napĺňaní potrieb obyvateľov Slovenska a chce prispievať k rozvoju krajiny v srdci Európy.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!
Slovensko – Poľsko ONLINE: Nastúpia aj posily z NHL! Kto bude kapitánom?
young girl drinking beer in light background. studio shot
Záchranka neďaleko Lučenca ratovala iba 5-ročné dieťa: Bolo opité! Zarazí vás, ako sa k alkoholu dostalo
Radioactivity sign in Chernobyl Outskirts 2019 closeup
Na Slovensku sa merala výška radiácie: Je naša krajina v bezpečí?