Streda 28. 2.
Zlatica
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2023 09:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Oslaďte si život dobrotami zo sliviek: Chutné recepty! Prekvapí vás, kde sa dajú použiť

Oslaďme si život! Tentoraz konkrétne slivkami, ktoré sú dokonalou surovinou pre kysnuté koláče, ale rozhodne sa nestratia ani v iných receptoch - či už sú súčasťou polievky, alebo originálne vyladenej omelety.

Sypaný tvarohový koláč so slivkami a s makom

Otvoriť galériu

Na 10 porcií potrebujeme:

Cesto

  •  380 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  •  40 g mletého maku
  • štipku soli
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  •  200 g masla
  •  2 žĺtky

Náplň

  •  500 g roztierateľného tvarohu
  •  250 g polotučného hrudkovitého tvarohu
  •  60 g kryštálového cukru
  •  2 žĺtky
  •  kôru z 1 citróna
  •  20 g Zlatého klasu
  •  10 sliviek
  •  50 g práškového cukru

Postup

Cesto - Sypké suroviny zmiešame s maslom, vypracujeme mrveničku a pridáme žĺtky

Náplň - V mise zmiešame oba tvarohy, kryštálový cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a Zlatý klas. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na štvrtiny. Na dno tortovej formy utlačíme polovicu mrveničky. Pridáme tvarohovú náplň a na ňu rozložíme slivky. Na vrch koláča rozmrvíme zvyšné cesto. Pečieme v zatvorenom grile alebo v rúre vyhriatej na 160 až 170 °C približne 30 - 45 minút.

Servírovanie - Vychladnutý slivkový koláč servírujeme posypaný práškovým cukrom.


Sladká omeleta so slivkami

Otvoriť galériu

Na 2 porcie potrebujeme

Pečené slivky

  • 15 sliviek
  •  1 citrón
  •  štipku mletej škorice
  •  80 g medu 
  • 50 ml červeného vína

Omeleta

  •  2 vajcia
  •  30 g kryštálového cukru
  •  štipku soli
  •  80 ml mlieka (3,5%)
  •  60 g hladkej múky
  •  1 lyžicu kypriaceho prášku do pečiva
  •  50 ml slnečnicového oleja

Servírovanie

  • 100 g jogurtu gréckeho typu
  •  50 g vlašských orechov
  •  50 g práškového cukru

Postup

Umyté slivky rozpolíme, zbavíme kôstky a reznou stranou hore uložíme do zapekacej misy. Na vrch poukladáme plátky citróna, posypeme štipkou škorice, zalejeme medom a vínom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút do mäkka. Potom necháme vychladnúť. V jednej miske vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do hustej svetlej peny. V  druhej miske vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom a štipkou soli do tuha. K žĺtkom ručne primiešame mlieko a preosiatu múku s práškom do pečiva. Obe vaječné zmesi opatrne zmiešame, aby nestratili objem. Omeletu opekáme na miernom ohni na rozohriatej panvici s olejom z oboch strán do zlatista.

Servírovanie: Čerstvo upečenú omeletu naplníme jogurtom a pečenými slivkami. Dozdobíme sekanými orechmi a cukrom


Letná ovocná polievka

Otvoriť galériu

Na 12 porcií potrebujeme

  • 4 jablká
  •  4 broskyne
  •  2 citróny
  •  8 sliviek
  •  700 ml ovocného sirupu (malinový/jahodový/višňový)
  •  720 ml višní v sladkom náleve bez kôstok
  •  1 lyžicu mletej škorice
  •  6 klinčekov
  •  30 g Zlatého klasu
  •  125 g malín
  •  125 g čučoriedok
  •  125 g černíc

Postup

Jablká zbavené jadrovníka a  odkôstkované broskyne nakrájame na väčšie kusy a  preložíme do kotlíka. Pridáme jeden citrón nakrájaný na kolieska a  ovocie pokvapkáme šťavou z druhého citróna. Potom pridáme prepolené a  odkôstkované slivky, sirup, nálev z višní (višne odložíme na neskôr) a  prilejeme vodu tak, aby ovocie bolo zaliate. Polievku ochutíme škoricou a  klinčekmi. Varíme na ohni približne 20 minút, kým ovocie zmäkne. Zlatý klas vymiešame v 100 ml vody a postupne prilievame do kotlíka. Keď polievka zhustne, zložíme ju z  ohňa a  do polievky pridáme zvyšné drobné ovocie (višne, maliny, čučoriedky, černice).

Servírovanie: Polievku môžeme podávať ešte horúcu, ale skvelo chutí aj za studena.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezidentka Zuzana Čaputová
Reakcie na rozhodnutie Ústavného súdu: Strohé vyjadrenie prezidentky Čaputovej
Ilustračné foto.
Najznámejší internetový vyhľadávač čelí žalobe z viacerých strán: Aké su dôvody obvinení?
Minulý rok nepodložené fámy naznačovali, že medzi vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu došlo k určitej forme odlúčenia
Medzi Harrym a Meghan to škrípe, padli slová o rozvode: To, čo spravili teraz, je jasným krokom
Úrad špeciálnej prokuratúry
Ústavný súd rozhodol: Časť novely pozastavil, úrad špeciálnej prokuratúry ale končí
Herec Filip Březina (vľavo) a belgický scenárista Leander Verdievel.
Český seriál ohúril divákov a dokázal niečo úžasné: Sledujte, čo sa deje u našich bratov
Nádejní tanečníci medzi sebou uzavreli riskantnú dohodu.
Foto
Futbalista Ďurica verzus šéfkuchár Novák: Dali si STÁVKU! Bude to poriadny boj
Jedzte tieto potraviny a dočkáte sa dlhého života!
Recept na dlhovekosť odhalený: 4 potraviny a 11 tipov od najdlhšie žijúcich ľudí! Posledný bod vás prekvapí
Hasiči hasia horiacu budovu po útoku ruskej armády v ukrajinskom meste Odesa.
Krvavý útok na oblasť Charkova: Pod troskami kostola zahynul aj kňaz († 58)
Dvojica si posiela rázne odkazy.
Pretras v Spievankove: Medzi exkolegami to vrie! Drsné ODKAZY a kladenie si požiadaviek
(ilustračné foto).
Boeing po fiasku s lietadlami dostal nôž na krk: Firma musí konať, inak...
Princ William
Záhadný krok Williama vyvolal špekulácie: Čo sa to deje s princom?! Palác musel vysvetľovať
Ilustračné foto
Čo by sa stalo, keby sme nemali priestupný rok? Vážne následky! Svet by sa úplne zmenil