Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Problém zaostriť do diaľky? Vieme, čo je za tým

Ak spozorujte, že máte čoraz väčšie ťažkosti so zaostrovaním do diaľky, odporúča sa navštíviť očného lekára. Je totiž veľmi pravdepodobné, že sa u vás začína prejavovať krátkozrakosť.

Krátkozrakosť je jednou z najbežnejších refrakčných porúch zraku a môže sa vyvinúť kedykoľvek počas života. Jedným z hlavných faktorov vzniku krátkozrakosti je nezdravý životný štýl. Dlhé hodiny strávené pred počítačom alebo televíziou, nedostatok pohybu a času stráveného na čerstvom vzduchu, nedostatok odpočinku a nezdravé stravovanie negatívne ovplyvňujú našu schopnosť vidieť do diaľky.

Všeobecne platí, že nárast počtu pacientov trpiacich krátkozrakosťou je spôsobený nadmerným zaťažením očí pri činnostiach zameraných na blízko, bez vyváženia pohľadmi do diaľky. Oči si tak netrénujeme a nedostatočné cvičenie schopnosti zaostrovať na vzdialené objekty postupne vedie k ich ochabnutiu. Ak dokážete bez problémov zaostriť na blízko, ale predmety vzdialené päť metrov a viac sa nám rozmazávajú, trpíte krátkozrakosťou, teda myopiou. Pri zdravom oku sa dopadajúce svetelné lúče lámu na sietnici. Pri krátkozrakosti sa lúče lámu ešte pred sietnicou, čím vytvárajú rozmazaný obraz. Čím viac je ohnisko posunuté dopredu pred sietnicu, tým viac ho je nutné pre zabezpečenie správneho videnia posunúť dozadu – mínusovými dioptriami.

Otvoriť galériu

Krátkozrakosť je hlavnou príčinou neschopnosti zaostriť na vzdialené objekty. Avšak existujú aj ďalšie očné vady a choroby, ktoré sa prejavujú problémami so zaostrením. Jednou z nich je astigmatizmus, ktorý sa, podobne ako krátkozrakosť a ďalekozrakosť, radí medzi refrakčné chyby. Na rozdiel od krátkozrakosti však astigmatizmus nie je spôsobený posunutím ohniska, ale tým, že svetelné lúče sa v dôsledku nerovnomerného zakrivenia rohovky lámu rôzne a nespájajú sa v jednom ohnisku. Ak máme miernejšiu formu astigmatizmu, nemusí nás v bežnom živote výrazne obmedzovať a nemusíme si byť vedomí jeho existencie.

Astigmatizmus sa prejavuje deformovaným obrazom, horším vnímaním kontrastov, zhoršenou ostrosťou a rozmazaným videním do všetkých vzdialenostiach. Častými príznakmi sú bolesti hlavy a očí, únava, narušená priestorová orientácia a zamieňanie písmen a číslic. Napríklad astigmatik môže vidieť číslo 3 namiesto čísla 8 alebo písmeno K namiesto X.

Otvoriť galériu

Zhoršený zrak môže mať vplyv aj na školské výsledky

Jedným z najväčších problémov týkajúcich sa vývoja zraku detí v školskom veku sú nesprávne návyky. Detské oči sú vystavené nebezpečnému modrému svetlu z mobilov, tabletov či počítačov, ktoré poškodzuje bunky v sietnici a negatívne ovplyvňuje rozvoj krátkozrakosti.

Existuje aj ďalšie riziko spojené s nesprávnym osvetlením. Je ideálne, ak sa dieťa učí pri prirodzenom svetle, a preto je dôležité prispôsobiť nábytok v jeho detskej alebo študentskej izbe tak, aby umožňoval dostatok prirodzeného svetla. Zároveň je však potrebné zabezpečiť aj kvalitné umelé osvetlenie.

Tretím často sa vyskytujúcim faktorom prispievajúcim k vzniku krátkozrakosti, nielen u detí, je nedostatok impulzov z väčších vzdialeností. Toto je opäť spojené s tým, že väčšinu dňa sa naše oči sústredia na blízke predmety. Je veľmi dôležité cvičiť oči aj pri kancelárskej práci a pravidelne si dávať prestávky, počas ktorých sa budete pozerať do diaľky. Ideálne je to robiť vonku, no ak to nie je možné, aspoň cez okno kancelárie alebo školy.

Otvoriť galériu

Rodičia by mali sledovať správanie svojich školopovinných detí. Je dôležité pozorovať, či nežmúria, či nemajú problémy s čítaním čísel na autobuse, či nie sú nesústredené alebo či sa im nezhoršil školský prospech. Zhoršený zrak totiž môže mať negatívny vplyv na známky a schopnosť sa učiť. Dôvod je veľmi jednoduchý – ak žiak nemá dostatočne ostrý zrak na tabuľu, nemôže sa primerane sústrediť a nedokáže si správne zapisovať poznámky a príklady z tabule.

Nezávisle od toho, či sa jedná o deti alebo dospelých, pravidelné očné prehliadky by mali byť základnou formou prevencie. Podobne ako pri iných ochoreniach, čím skôr sa zistí zrakový problém, tým jednoduchšie ho možno riešiť.

Laserová operácia očí je trvalým riešením

Problém so zaostrovaním predstavuje v bežnom živote vysokú mieru nepohodlia a v niektorých situáciách dokonca nebezpečenstvo. Základným riešením sú korekčné pomôcky, ako sú dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky. Tieto pomôcky síce „umelo“ zlepšujú zrak, ale nevyriešia problém natrvalo. Jediným trvalým riešením korekcie zraku je bezbolestná laserová operácia očí. Existuje viacero metód, ktoré umožňujú odstránenie krátkozrakosti a astigmatizmu. Najmodernejšie metódy ako napríklad metóda ReLEx Smile 3D využívajú femtosekundové lasery alebo ich kombináciu s excimerovými lasermi. Tieto zákroky sú naozaj bezbolestné a rýchle a obnovenie zraku po operácii je krátke. Špičkové lasery sú maximálne presné a jemné, vďaka čomu patria vybrané operácie očí medzi najbezpečnejšie spomedzi všetkých operácií.

Problém zaostriť do diaľky? Vieme, čo je za tým

Bezbolestná laserová operácia očí so špeciálnou 1 000 € zľavou

Rozhodnite sa zbaviť dioptrických okuliarov a kontaktných šošoviek čím skôr, nech je váš život komfortnejší bez okuliarov či kontaktných šošoviek. Ak absolvujte nezáväznú konzultáciu s očným lekárom v očnej klinike iClinic a budete vhodným adeptom na laserovú operáciu očí, získate špeciálnu zľavu. Stačí, ak sa na túto nezáväznú konzultáciu objednáte teraz cez kontaktný formulár, v ktorom uvediete heslo, a tak automaticky získate špeciálnu 1 000 € zľavu. Viac informácií o tejto ponuke, vrátane hesla, nájdete na www.iclinic.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Séria bombových hrozieb na slovenských školách všetko zmenila: Budú sa žiaci cvičiť na podobné situácie?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Ilustračné foto
Odborníci dvíhajú varovný prst: Dámy, túto vec nepodceňujte! Zvyšujete tým riziko tichého zabijaka
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Posun vo vyšetrovaní bombových hrozieb na slovenských školách: Polícia už vie, o čo ide!
Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!
Ilustračné foto
V Maďarsku protestovali proti návšteve iránskeho exprezidenta: Čoho sa dopustil? Tak to snáď nie!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.
Šimečka pripomenul dôležitosť súčasti Slovenska v EÚ a NATO: Vďaka tomu je hrôza vojny len spomienkou!