Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2023 17:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Stanislav strávil na najstaršej lodi Slovenska väčšinu svojej kariéry: Jeho historky vám spôsobia zimomriavky!

Pri jeho príhodách sa chvíľami usmievate a chvíľami vám tuhne krv v žilách. Strojník Stanislav Drdoš (75) strávil na rozbúrených vodách takmer 30 rokov svojho profesijného života.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Prevažnú časť sa plavil na nákladných lodiach po Dunaji, pričom mu najviac prirástol k srdcu remorkér Šturec. Ten je najstaršou existujúcou loďou na Slovensku (bol vyrobený ešte v roku 1937). Počas rokov v útrobách strojovne bol Stanislav svedkom úsmevných aj tragických udalostí. Svoju prácu však vždy miloval a pri prechádzke po remorkéri má aj 33 rokov po odchode do dôchodku úsmev na perách. 

Stanislav Drdoš (75) pracoval pre spoločnosť Dunajplavba od roku 1961. Ako sám hovorí, robiť na rozbúrených vodách bol už od mladosti jeho veľký sen. „Vtedy som bol plný sily a túžby. Chcel som sa dostať do krajín, kam sa iný nedostane. Preto som na loď išiel,“ povedal nesmierne vitálny dôchodca.

Nový Čas sa s ním stretol na remorkéri Šturec, ktorý je aj vďaka nemu najstaršou zachovanou loďou na Slovensku. Práve tu prežil pán Drdoš väčšinu profesijného života – vyše 20 rokov – ako strojník. Počas dlhých rokov bol však aj námorníkom.

„Dunajplavba mala 70 riečnych a 7 námorných lodí. Takmer na všetkých som sa niekedy plavil. Dunajský systém bol taký, že jedna cesta trvala 4 - 6 týždňov. Na mori je však minimálny pobyt 6 mesiacov. Napríklad 20. decembra mi prišiel telegram a preč som bol až do 8. júna. Samozrejme, bolo pre mňa ťažké nebyť tak dlho s rodinou, no bral som to skoro ako vojenskú povinnosť. Žena to našťastie vydržala, už sme spolu 50 rokov,“ pochválil sa hrdý námorník.

Extrémne podmienky

Najväčšiu časť života strávil na remorkéri Šturec v strojovni. Na mieste, kde vládnu piesty, valce, hluk a kde bolo niekedy aj 45 stupňov. Napriek extrémnym podmienkam spomína na prácu s láskou a miestnosť ešte stále pozná ako vlastné topánky. „Je to moje kráľovstvo, mohol by som vám o tejto miestnosti rozprávať celé hodiny. Loď bola v podstate riadená zo strojovne, bohužiaľ, dnes už sa komponenty na renováciu nedajú nikde zohnať. Motory mali spotrebu 180 l nafty na hodinu. V tej dobe to bolo normálne, ruská nafta bola veľmi lacná. Slúžilo sa 12 hodín, od 3.00 hod. rána do 15.00 poobedia alebo naopak. Nič pre spáčov,“ vraví s úsmevom. Na Šturci, ale aj na iných lodiach preplával po Dunaji tisíce kilometrov z Rumunska až do Nemecka. Okrem strojovne pôsobil aj ako radista.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Oliver Andrejčák

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala