Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Ako vybrať notebook pre školáka alebo študenta?

Už dávno neplatí, že študenti si v škole vystačia so zošitom, s perom a kalkulačkou. Notebook je dôležitou súčasťou štúdia. Zapisujú si doň učivo, učia sa z neho alebo si navzájom posielajú materiály.

Samozrejme, využívajú ho aj vo voľnom čase na pozeranie filmov alebo hranie hier. Ako sa však zorientovať v takej širokej ponuke osobných počítačov, aby ste vybrali ten správny? Prinášame vám rady, ako na to.

Prvým krokom je realisticky zhodnotiť, na aký účel sa bude notebook využívať. Iné požiadavky bude mať žiak druhého stupňa základnej školy a iné požiadavky vysokoškolák, ktorý potrebuje spustiť graficky náročné programy.

Aké parametre sledovať pri výbere notebooku pre študenta:

• Výkon notebooku

Dá sa všeobecne povedať, že študenti základných škôl nepotrebujú veľmi výkonný notebook a stačí im aj lacnejší počítač. U stredoškolákov a najmä vysokoškolákov je situácia odlišná, často pracujú v náročnejších programoch, ktoré už vyžadujú vyšší výkon.

Pri procesoroch odporúčame nevoliť slabšie triedy, ako je Pentium alebo Celeron. Vhodnejšie je siahnuť po rade Intel Core i3 alebo i5. U značky AMD je vhodný rad Ryzen 3 alebo 5. Existujú, samozrejme, vyššie a výkonnejšie rady procesorov, ale treba počítať aj s vyššou cenou notebooku.

Pri výkone je dôležité spomenúť grafickú kartu. Platí zásada, že integrovaná grafická karta postačí na základné programy, ale pokiaľ bude študent pracovať s náročnejšími programami, je lepšie siahnuť po dedikovanej grafickej karte. Pokiaľ chce študent hrať novšie hry vo voľnom čase, tak je dobré zvážiť kategóriu herné notebooky, ktoré sú na to primárne určené.

Otvoriť galériu

Pri operačnej pamäti RAM je v súčasnosti minimum 8 GB.

• Na hmotnosti a veľkosti notebooku záleží

Hmotnosť notebooku úzko súvisí s veľkosťou displeja, čo je veľmi dôležitý parameter, ktorý treba dôsledne zvážiť. Osobný počítač bude študent prenášať z hodiny na hodinu alebo z prednášky na prednášku.

Menšie 13-palcové notebooky majú priemerne 1,2 1,5 kg a 15,6-palcové notebooky majú priemerne 1,6 až 2 kg. Na trhu je rad notebookov, ktoré majú vyššiu váhu, ako napríklad 17-palcové modely. Všeobecne sa dá povedať, že pre školáka je vhodnejšie mať notebook do 2 kg, pretože šetrí jeho chrbát pri častom prenášaní.

Pokiaľ si vyberiete notebook vyrobený z plastových materiálov, tak jeho váha bude nižšia, ale celková konštrukcia nemusí byť taká odolná ako v prípade kovových notebookov.

Štandardným rozlíšením displeja je v súčasnosti FULL HD, čo ocenia študenti pri písaní seminárok a nebudú ich rušiť viditeľné pixely.

Veľkosť disku

Veľkosť súborov sa zväčšuje a pokiaľ školák dostane mnoho materiálov v škole, nainštaluje si program alebo novšiu hru, tak sa malé úložisko rýchlo zaplní. Na trhu sú dva typy diskov, pomalšie a náchylnejšie na poškodenie HDD a rýchlejší a spoľahlivejší SSD disk. Najlepšou voľbou v notebooku je SSD disk alebo kombinácia HDD a SSD vo veľkosti 256 GB a viac.

• Nezabúdajte na výdrž batérie a numerickú klávesnicu

Notebook používaný na študentské účely by mal mať dobrú výdrž batérie. Mnoho zariadení má v tomto ohľade problémy. Vyberajte notebooky, ktoré majú výdrž batérie okolo 6 hodín a viac na jedno nabitie.

Ak bude študent často písať na notebooku, najpohodlnejšie je pre neho mať notebook so samostatnou numerickou klávesnicou a s dostatočne veľkými medzerami medzi klávesmi. Menšie modely nemajú často miesto pre túto klávesnicu, ale je to možné vyriešiť externou numerickou klávesnicou.

• Tablet a notebook v jednom

Zaujímavou kategóriou sú zariadenia 2v1, alebo tzv. konvertibilný notebook. Ide o hybridné zariadenie, ktoré má oddeliteľný alebo preklopiteľný displej s dotykovou obrazovkou. Môžete ho využívať ako klasický notebook alebo tablet. Konvertibilné sú napríklad niektoré HP notebooky.

Výhodou je dotykový displej s podporou pera, čo umožňuje interaktívnejšie učenie. Študenti si tak môžu robiť poznámky, kresliť diagramy alebo používať aplikácie, ktoré vyžadujú dotykový displej. A následne používať zaradenie ako klasický notebook.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?