Aby mal človek zdravý mikrobióm, musí konzumovať dostatok tzv. prebiotík - potravy pre baktérie a iné črevné organizmy. Vedci zo San José sa rozhodli zmerať, ktoré potraviny obsahujú najviac týchto polysacharidov, ktoré človek nestrávi. Víťazom sa stala púpava. Medzi potraviny s malým alebo žiadnym obsahom prebiotických látok patria mliečne výrobky, vajcia, oleje a mäso.
Podľa analýzy vedcov zo San Jose najviac prebiotík obsahuje púpava, topinambur, cesnak, pór a cibuľa. Tridsaťsedem percent potravín obsahuje probiotiká.
"Predchádzajúci výskum naznačil, že konzumácia potravín bohatých na prebiotiká je zdraviu prospešná. Stravovať sa spôsobom, ktorý podporuje zdravie mikrobiómu, a zároveň jesť viac vlákniny môže byť jednoduchšie a lacnejšie, ako si myslíte," tvrdia autori štúdie zo Štátnej univerzity v San Jose.
Probiotiká označujú potraviny, ktoré priamo obsahujú baktérie a iné organizmy, ktoré kolonizujú naše črevá. Prebiotiká sú potravou pre tieto organizmy. Ide o vlákniny, ktoré človek nestrávi a vylúčil by ich so stolicou. Baktérie ju však využívajú ako svoju potravu a produkujú látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu.
Iné výskumy ukazujú, že konzumácia väčšieho množstva prebiotík sa spája s lepšou kontrolou hladiny glukózy v krvi, lepším vstrebávaním minerálov a nižšou hladinou cholesterolu.