Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2023 09:33 | Správy | Domáce správy
Foto

Kiska pred pojednávaním chrlí oheň! Kopanec pre Fica, Kaliňáka, Bödöra aj Gašpara

Ešte nikdy v histórii slovenského a českého súdnictva nebol súdený človek za to, že do nákladov spoločnosti zaúčtoval reálnu činnosť a daňový úrad s týmto účtovaním nesúhlasil. Exprezident Andrej Kiska to vyhlásil pred dnešným pojednávaním Okresného súdu Poprad, kde si má vypočuť obžalobu v daňovej trestnej veci.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Podľa jeho slov by dnes namiesto neho mal byť súdený expremiér Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Norbert Bödör a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. „A ďalší mafiáni. Za zneužite svojej moci. Za zinscenovanie a režírovanie útoku na moju osobu. Za špinavú mafiánsku mocenskú hru," vyhlásil obžalovaný exprezident.

Podľa neho bolo preukázané výpoveďami svedkov, že osoby okolo expremiéra Fica pripravovali stratégiu a zadávali úlohy na obvinenie a zdiskreditovanie jeho osoby. „Pokúšali sa ma vydierať a sľubovali zastavenie vyšetrovania. Stačilo jedno – vymenovať Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu SR. Ponuka bola jasná: „Vymenuj ma a všetko sa uhladí“,“ povedal Andrej Kiska Zdôraznil však, že nikdy nepodľahol a nikdy nepodľahne nátlaku mafiánov. „Vítam, že dnes na súde budem môcť presne popísať, čo a ako sa udialo, a verím, že súd vynesie spravodlivý rozsudok," dodal exprezident.

Otvoriť galériu
Vyšetrovací spis
Zdroj: TASR - Adriána Hudecová

„Historicky sa ešte nikdy v slovenskom a českom súdnictve nepostavil pred súd človek za to, prečo dnes budem stáť pred súdom ja. Za to, že sme do nákladov našej spoločnosti zaúčtovali reálne činnosti a daňový úrad s tým nesúhlasil,“ povedal. Dodal, že daňové priznanie opravili a štát neprišiel o žiadne peniaze. „Prokurátor vo svojej žalobe nespochybnil to, že boli reálne zrealizované náklady, nespochybnil výnosy z mojich prednáškových činností, z mojich aktivít, ktoré som mal. Nespochybnil účtovníctvo, ako sme ho viedli, ani náš vzťah s daňovým úradom. Jediné, čo spochybnil je, či je možné použiť politickú kampaň a prehlásiť ju na to, že táto kampaň slúžila na zlepšenie značky môjho mena,“ informoval.

Súdny proces sa dnes začal čítaním obžaloby, ďalšie pojednávanie sa uskutočni v piatok. Samotný spis má takmer šesťtisíc strán. Prečítaných má byť počas pojednávaní 60 svedeckých výpovedí, aj listinné dôkazy. Ďalšie termíny pojednávaní budú podľa okresnej sudkyne závisieť od prítomnosti obhajcov v júli či v auguste. Obžalovaní dnes dohodu o vine a treste odmietli, bývalý prezident je presvedčený o svojej nevine, ako vyhlásil na súde.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove podal ešte na jar 2022 na Okresný súd Poprad obžalobu na Andreja Kisku pre pokračovací zločin daňového podvodu vo forme organizátora. Spolu s ním obžalovali aj Eduarda Kučkovského. Obžaloba podľa prokuratúry súvisí s neoprávneným uplatnením nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG, s.r.o., Poprad za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155 184 eur. V obžalobe, ktorú dnes počas pojednávania prečítal prokurátor, sa uvádza, že Andrej K. zahrnul do účtovných dát spoločnosti KTAG účtovné a daňové doklady, a to najmä objednávky, faktúry a doklady o úhrade, ktoré neboli predmetom jej podnikateľskej činnosti. Išlo podľa jeho slov o výdavky na predvolebnú prezidentskú kampaň. Pôvodne sa mal proces začať už v apríli, termíny pojednávaní však boli zrušené pre kolíziu obhajcu bývalej hlavy štátu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z mladej ženy sa stala vdova len 34 hodín po sobáši.
Foto
Laura si vzala svoju životnú lásku († 25) v nemocnici: Vdovou po 34 hodinách!
Do Benátok zavítala herečka Julianne Moore i i herec Vincent Cassel.
Foto
Svetové hviezdy si vyrazili do Benátok: VÝRAZ mladučkej frajerky Cassela hovorí za všetko!
(ilustračné foto).
Rusi sa obuli do americkej mimovládnej organizácie: Vyhlásili ju za neželateľnú, čo im prekáža?
water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor