Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2023 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Wanda Adamík Hrycová o svojom boji s depresiou: Bola som úplne bezmocná! Prvá návšteva na psychiatrii

Producentka Wanda Adamík Hrycová (45) už rok a pol berie lieky na depresiu. Napohľad silná, akčná žena, mama troch detí. A predsa... Nie je vždy všetko také, aké sa zdá. Človek má svoje limity.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Balans - to je to, na čo ľudia zabúdajú. Workoholici zvlášť. Aj keď doba je v tomto smere nežičlivá a doslova žmýka ľudí ako mokré tričká po náročnom tréningu, je dôležité urobiť si čas pre seba samého. Pre svoje telo aj dušu. O svojej ceste za týmto poznaním Wanda porozprávala Novému Času Nedeľa.

 

Pred niekoľkými dňami ste napísali na sociálnu sieť status, v ktorom ste priznali jedenapolročný boj s depresiou, s panickými atakmi. Nie každý má guráž hovoriť o svojich zdravotných problémoch verejne. Prečo ste sa tak rozhodli?

Nemám rada slovo priznať, prečo by som mala niečo priznávať? Znie to, akoby som spáchala niečo zlé. Rozhodnutie zverejniť to bolo veľmi spontánne. Práve som si ráno dávkovala lieky a povedala som si, že super, rok a pol mám za sebou, pred sebou posledný týždeň. Hneď som si lieky odfotila a dala na sociálnu sieť. Netušila som, aký ohlas to vyvolá. Pre mňa je to úplne normálna vec, no asi to bude bublinou, v ktorej sa pohybujem. Mám veľmi veľa kamarátov, ktorí sú na antidepresívach, ktorí navštevujú terapie. Navyše antidepresívne lieky som brala druhý raz v živote. Prvýkrát to bolo pred rokmi, keď mi zomrel brat Hugo. Po roku trúchlenia som bola v takom katastrofálnom psychickom stave, že som pochopila, že sama si nepomôžem. Zavolala som kamarátom, dali mi kontakt na šéfku psychiatrie v Košiciach.

 

Prečo v Košiciach? Žijete predsa v Bratislave...

Práve vtedy som bola pracovne v Košiciach, robila som tam muzikál Producenti. Bola som v takom zúfalom stave, že mi chodilo po rozume všeličo... Bola som úplne bezmocná. Keď ma lekárka zbadala, okamžite mi ponúkla týždennú hospitalizáciu, aby ma stabilizovali infúziami. To som však odmietla, nechcela som ísť do nemocnice. Poprosila som ju, nech mi povie, aké lieky mi pomôžu že ich budem poslušne užívať. Brala som ich rok a pol a veľmi mi to pomohlo. Takže som mala subjektívnu skúsenosť, že antidepresíva naozaj dokážu pomôcť. Desať rokov som bola bez liekov a teraz som sa tomu opäť nevyhla.

Vtedy pred rokmi bola príčina podľa vašich slov jednoznačná - trauma zo smrti brata. Čo vyvolalo depresie tentoraz?

Keď mi zomrel brat, prevrátil sa mi život naruby. Nič, čo bola dovtedy pravda, zrazu pravda nebola, úplne som stratila pôdu pod nohami. Zamávalo to so mnou mimoriadne silno. To obdobie si ani veľmi nepamätám, akoby som mala ten čas vygumovaný. Bol to príšerný post­traumatický šok... Medikamentózna liečba mi pomohla reštartnúť sa a vrátiť sa do reality. Potom som stretla môjho manžela, prišli tri deti, môj život nabral iný rozmer. A pýtate sa, čo vyvolalo depresie tentoraz? Podľa mňa sa toho nakopilo viac. Prvý raz som pocítila, že je toho na mňa veľa, keď sa začal covid a zostali sme zavretí doma. Pestúnka mi povedala, že nebude chodiť, lebo sa bojí a ja som zostala doma s tromi malými deťmi, ktoré generujú neporiadok od momentu, keď sa zobudia, až kým nepadnú do ríše snov. Musela som upratovať, variť, prať, animovať dvoch škôlkarov, učiť sa s prváčikom, do toho som pripravovala film. A aby toho nebolo málo, ochorel mi otec. Bol to náklad, ktorý som pred sebou tlačila, tlačila, až som si v jednom momente uvedomila, že s tým musím niečo robiť.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin
Rusko zdvihlo varovný prst pre Francúzsko: Ak vyšlete svojich vojakov na Ukrajinu, budeme na vás cieliť!
Zuzana Čaputová si pri Hrobe neznámeho vojaka v Bratislave uctila obete II. svetovej vojny.
Prezidentka si uctila obete druhej svetovej vojny: Pamätajme na odkaz vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať
Na obrázku je súdna rada SR.
Členov Súdnej rady čaká neľahká úloha: Budú si voliť svojho nového predsedu! Kto získa tento post?
Podvod
Vietnam čelí obrovskému problému: Niekoľko ľudí bolo zatknutých pre nelegálne ovládanie účtov na Facebooku!
Korunná princezná Amalia, dedička holandského trónu.
Princezná Amalia si zabezpečuje miliónovú apanáž: Chce si z nich platiť svoje ... Má na to vôbec právo?!
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Katar bije na poplach: Verejná výzva na urýchlenie prijatia opatrení! Na Rafah sa plánuje niečo hrozné
Hlavné mesto čaká veľké dopravné obmedzenie: Mostu SNP sa v nedeľu radšej vyhnite!
Múzeum sa nachádza v centre Liptovského Mikuláša.
Váš Tip
V múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši pripravili novú komentovanú prehliadku: Na TOTO sa môžu návštevníci tešiť!
(ilustračná foto)
USA pozastavili dodávku bômb pre Izrael: Majú strach z následkov plánovej invázie?
(ilustračné foto)
Nezastavia sa za žiadnych okolností: Rusko masívne zaútočilo na Ukrajinu pred výročím víťazstva nad fašizmom!
Kim Ki-nam bol jedným z mála severokórejských predstaviteľov, ktorí vo výkone funkcie navštívili Južnú Kóreu.
Severná Kórea je v slzách: Zomrel bývalý šéf propagandistického oddelenia Kim Ki-nam († 94)