Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.06.2023 07:00 | Nové Časy | Financie
Sponzorované

Prečo štáty a ľudia rekordne nakupujú zlato?

V prvom štvrťroku tohto roka centrálne banky štátov nakúpili 228 ton zlata. Je o tretinu viac ako v roku 2013, ktorý bol doteraz považovaný za rekordný.

Najviac nakupujú Singapur, Čína, India, Turecko i Česká republika. Ostatné štáty však nezaostávajú a tiež zvyšujú svoje zlaté rezervy. Dalo by sa povedať, že štáty sa vracajú k starým metódam a začínajú nanovo budovať svoje zlaté poklady.

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

Časy sa menia, zlato je isté!

Spolu so zvýšeným záujmom rastie aj cena zlata. Ak koncom jesene bola vlani cena za uncu zlata ľahko nad 1.600 dolárov (USD), dnes sa pohybuje okolo magickej hranice 2.000 dolárov. Ohromný nárast ceny za niekoľko mesiacov prekvapil, hoci mnohí ekonómovia tento trend predpovedali.

Správanie svetových bankárov nasledujú ľudia i celé rodiny.

V podstate v tom nie je až taký veľký rozdiel, princípy sú rovnaké. Dobre spravovať štát je ako dobre sa starať svoju rodinu a tak je pochopiteľné, že ten kto spravuje rodinné financie, pozorne sleduje aj trendy na svetových burzách. Ak nakupujú vo veľkom zlato svetové centrálne banky aby ochránili svoje krajiny, podobne reagujú aj ľudia aby ochránili svoje rodiny pred stratou hodnoty papierových peňazí, ktoré doslova pred očami požiera inflácia, obavy z rozšírenia vojny a strach z budúcnosti. Zlato preverili tisícročia ako bezpečný prístav na obdobie zlých časov. 
Súčasný trend je jasný.

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

Vybudujte si svoj vlastný zlatý poklad.

Na rozdiel od peňažnej meny, je jedno či je to Dolár, EURO, Jüan, Rupia, či Koruna, zlato je univerzálna mena, platná všade na svete. Jeho hodnota nie je primárne určená na zbohatnutie, hoci sa to v súčasnosti deje, keď hodnota zlata rastie. Zlato je skôr ochrana pred tým, aby človek neschudobnel. Je možno príjemné mať v banke 10.000 EURO a cítiť sa aspoň trochu v bezpečí, ale je to šok keď pri súčasnej inflácii  (stále je to viac ako 14%), hodnota mojich úspor zrazu klesne. Inak povedané, na čo vám v minulom roku stačilo 10.000 EURO, na to dnes už budete potrebovať 11.480 EURO (pri medziročnej inflácii 14,8%). Ak by ste však mali svojich 10.000 Euro v zlate, je pravdepodobné, že hodnota vášho zlatého pokladu by dnes bola 12.500 EURO a to len za pár mesiacov. Hodnota papierových peňazí by však medzitým klesla pod 9.000 EURO!

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

Zlato môže byť ešte hodnotnejšie ako samotné zlato!

Znie to ako hlúposť, ale je to tak, cena zlata môže byť vyššia ako je gramáž zlata – ak je to zlato (alebo striebro) v minciach. Hodnota vášho pokladu sa tým podstatne zvyšuje. Minca už totiž okrem ceny samotného drahého kovu v sebe nesie pridanú hodnotu – umelecké vyhotovenie, raritnosť, zberateľskú hodnotu.. Je jednoduché predstaviť si prečo je to tak. Ak by ste mali zlatú mincu – Aureus - z obdobia vlády Caesara, alebo po ňom,  a roztavili by ste ju, získali by ste 5,6 gramu zlata. Pri cene 59 EURO za jeden gram teda približne 330 EURO.
Ale!
Je to zlatý Aureus! Predali by ste ho za 330 Euro? Sotva.
Prečo? Lebo zlatý Aureus po období vlády Caesara – zlatá rímska minca z Británie, z obdobia rokov 293-296, kedy v Británii a Gálii vládol rímsky uzurpátor Allectus, bol na dražbe spoločnosti Dix Noonan Webb v Londýne vydražený za neuveriteľných 552.000 libier, teda približne 642.318 EURO! Za pár gramov zlata, ktorého cena by inak bola okolo 330 EURO.

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

Česká mincovňa razí zlaté a strieborné mince.

Na rozdiel od iných obchodníkov s mincami z drahých kovov Česká mincovňa svoje zlaté a strieborné mince aj razí! Tento svetovo rešpektovaný výrobca už tridsať rokov v spolupráci s Českou národnou bankou razí mince pre Českú republiku. To ju odlišuje od ostatných predajcov a priekupníkov. Mince z Českej mincovne majú medzinárodne akceptované certifikáty, ktoré z nich robia univerzálne platidlo a investíciu kdekoľvek na svete. Získali si  svetovú reputáciu a ich hodnota už krátko po vyrazení vysoko stúpa. Nie sú ojedinelé prípady kedy mince z Českej mincovne v priebehu pár rokov zvýšili svoju hodnotu až 16-násobne! Aj v tomto prípade platí, že cena mince vysoko prevyšuje cenu drahého kovu, z ktorého je vyrazená. Česká mincovňa zaradila do svojich emisných plánov rad mincí, dukátov a medailí so slovenskými motívmi a témami. Populárnou sa stala investičná minca Orol, na podporu Čičmian bola vyrazená nádherná strieborná minca so svetoznámym čičmianskym vzorom (ten je mimochodom aj na zadnej strane Orla), špeciálnej emisie sa dočkala minca Banská Štiavnica na podporu obnovy centra mesta po ničivom požiari. Svoju zlatú a striebornú medailu dostali aj páni Lasica a Satinský. Slovensko ožíva na razbách z Českej mincovne.

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

Ak svoje zlaté poklady budujú silné štáty, vybudujte si tiež svoj vlastný zlatý poklad!

Česká mincovňa je dobrým partnerom na to aby si každý mohol začať budovať vlastný zlatý poklad. Stačí pár desiatok EURO mesačne a dá sa kúpiť krásna minca. Navyše zlaté investičné mince Českej mincovne sú oslobodené od DPH, takže pri ich nákupe neplatíte žiadne dane, len čistú hodnotu! Mesiace plynú rýchlo a človek sa ani nenazdá ako rýchlo sa môže zveľaďovať aj jeho vlastný poklad. Mincu po minci, dukát po dukáte. Koniec koncov, ak to všade na svete robia celé rodiny, prečo sa neinšpirovať a nezaložiť zlatý poklad dieťatku, alebo vnúčaťu pri narodení a nevenovať mu hneď na začiatku jeho prvý zlatý dukát? Aj s venovaním, aby raz, keď dieťa vyrastie, vedelo, kto mu jeho poklad založil.
V kamennej predajni v Bratislave na Suchom mýte je výber široký a pestrý. Alebo treba skúsiť bezpečný certifikovaný e‑shop www.ceskamincovna.sk a objednať si. Mať vlastný zlatý poklad je bezpečie na horšie časy, lebo ako sme už spomenuli: Časy sa menia, ale zlato je istota!

Otvoriť galériu
Zdroj: Česká mincovňa

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu