Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2023 17:21 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Hrôzostrašná nehoda 3 vlakov usmrtila skoro 300 ľudí: Mrazivé svedectvá z osudných momentov

Pri najhoršej železničnej nehode v Indii v 21. storočí zomrelo v piatok v štáte Odiša na východe krajiny zrejme 288 ľudí a ďalšie stovky ich utrpeli zranenia.

Na záberoch z miesta bolo vidieť záchranárov, ako v poškodených vagónoch hľadajú preživších, zatiaľ čo cestujúci volajú o pomoc alebo plačú vedľa trosiek. Zranených z miesta nehody odvážalo vyše 200 sanitiek, s odvozom do nemocnice vypomáhali aj autobusy. Povolaných do služby bolo vyše sto lekárov. Dobrovoľníci prichádzajú darovať krv.

Železničné nešťastie sa odohralo v piatok okolo 19.00 h miestneho času (15.30 h SELČ) pri stanici v dedine Bahanaga (v okrese Balasúr) asi 270 kilometrov od Kalkaty. Zatiaľ nie je úplne jasné, čo sa presne stalo. Podľa agentúry ANI sa zrazili dva expresné osobné vlaky a jeden nákladný. Podľa jednej z verzií zrejme jeden osobný vlak išiel po zlej koľaji a narazil do stojaceho nákladného vlaku. Kvôli tomu vykoľajil a potom narazil do druhého expresu s cestujúcimi. Podľa polície a vyšetrovateľov bola príčinou zrejme ľudská chyba a zle postavené signalizačné zariadenia, uvádza list Times of India.

Premiér Módí dnes prišiel na miesto tragédie a zrážku vlakov označil za "bolestný incident", ktorý bude vyšetrený. "Tí, ktorí budú uznaní za vinných, budú prísne potrestaní," vyhlásil podľa ANI šéf vlády, ktorý tiež navštívil zranených v nemocnici. Na dnes medzitým kvôli nešťastiu zvolal mimoriadne vládne rokovanie. Už skôr sľúbil všetkým postihnutým maximálnu možnú pomoc. Každá rodina by mala dostať podľa miestnych médií asi 12.000 dolárov za osobu, ktorá pri nehode zomrela, vážne zranenia dostanú kompenzáciu 2500 dolárov a ľahko zranenia 600 dolárov.

V Odiši je na dnes vyhlásený štátny smútok. Sústrasť rodinám obetí nešťastia vyjadrili už viacerí politici, okrem iného z Austrálie, Srí Lanky či Taiwanu. Na twitteri tak urobil aj český minister zahraničia Jan Lipavský či kanadský premiér Justin Trudeau. Aj prezidenta Zuzana Čaputová poslala sústrastný telegram. Kondolencie poslali aj predstavitelia EÚ. "Hrozné správy z Indie. Moju najúprimnejšiu sústrasť rodinám obetí. Európa plače s vami," uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v odkaze indickej vláde. "EÚ je pripravená vám pomôcť, akýmkoľvek spôsobom to bude možné," napísal na twitteri predseda Európskej rady Charles Michel.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Varovanie pred búrkami
Vážne varovanie meteorológov: Slováci, pripravte sa na NEBEZPEČNÝ jav! Tu si dávajte pozor
Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Opitý vodič skončil v cele: Sila, koľko promile nafúkal v ranných hodinách!
Ilustračné foto
Vandali vyčíňali na detskom ihrisku: Strašné, čo tam urobili! Mesto po nich pátra
Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!
HC Slovan chce prebrať slovenský gigant: Začne nová éra belasých?
Aký prípravok na čistenie karosérie je najlepší?
Veľký test autošampónov: TENTO je najlepší, no aj lacnejší spraví divy
Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Štefan Harabin.
Prezidentskí kandidáti zverejnili výdavky na kampaň: Kto minul najviac a kto naopak ani cent?!
Vznik ministerstva športu Keketi obhajuje.
Keketi zhodnotil fungovanie ministerstva športu: Tieto aktivity považuje za najdôležitejšie
Ilustračné foto
Dráma v Humennom: Muž napadol staršiu ženu! Neuveríte, ako zareagovala
(ilustračné foto)
Ženu podvodníci pripravili o vyše 18-tisíc eur: Stať sa to môže aj vám! Na TOTO so dávajte pozor
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Plánovaný ATENTÁT na Zelenského: Odhalili sieť agentov, ktorí mali chystať desivý čin! Je za tým Rusko?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Foto
Premiér by chcel rozvíjať vzájomnú spoluprácu s TOUTO krajinou! Aha, koho pozval na Slovensko