Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2023 00:00 | PR články
PR článok

Našli ste na zoznamke dokonalú polovičku? Po nadšení môže prísť vytriezvenie

V súčasnosti nie je nič nezvyčajné, keď svojich partnerov hľadáme na online zoznamkách. Je to jednoduchšie a často aj efektívnejšie.

V online svete sa to však hemží podvodníkmi, ktorí zneužívajú osamelosť iných. Ešte predtým, ako sa zamilujete do toho pravého alebo pravej, tu je niekoľko spôsobov, ako vás môžu oklamať.

Celý čas ste si písali s niekým iným

Akokoľvek jednoduché zoznamovanie online môže byť, prináša so sebou aj značné riziko. Nikdy totiž neviete, kto je skutočne na druhej strane. Možno ste na online zoznamke stretli vysnívanú polovičku a rozhodli ste sa, že váš nádejný vzťah chcete posunúť ďalej. Konečne sa prvýkrát stretnete, no oproti vám sedí úplne iná osoba. Takýto druh podvodu sa nazýva catfishing.

Napriek tomu, že sa obeťou catfishingu môže stať každý z nás, len veľmi málo ľudí vie, čo robiť, aby minimalizovali riziká. Prvým krokom môže byť obyčajné vygooglenie si informácií o danej osobe. Spozornieť by ste mali, keď sa váš nápadník vyhýba telefonátom či videohovorom, nikdy sa nechce stretnúť či jeho tvrdenia nedávajú zmysel. Varovné kontrolky by sa vám mali rozblikať vždy, keď po vás osoba na internete pýta peniaze.

Otvoriť galériu
Zdroj: AdobeStock

Krádež financií

Online podvodníci sú vynikajúci rozprávači a vedia veľmi presvedčivo rozprávať o tom, prečo potrebujú peniaze. Zamerajú sa na vaše emócie. Môžu tvrdiť, že im hrozí nebezpečenstvo, alebo si môžu pýtať financie na cestu za vami. Ak pošlete peniaze, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vyparia, alebo vás jednoducho požiadajú o ďalšie. Nikdy neposielajte peniaze nikomu, koho ste osobne nestretli.

Krádež osobných údajov a identity

Vo všeobecnosti podvodníci na zoznamkách používajú profilové fotografie, ktoré vyzerajú, že pochádzajú priamo z katalógu modelingovej agentúry, alebo opačne neidentifikovateľné rozmazané obrázky. V oboch prípadoch ide s najväčšou pravdepodobnosťou o podvodníkov, ktorí sa vás snažia prinútiť „swajpnuť“ doprava.

Keď to urobíte, nestrácajú čas. Okamžite vám povedia, že „netrávia veľa času na Tinderi“, požiadajú o vaše telefónne číslo, aby sa s vami spojili cez WhatsApp a „lepšie sa s vami spoznali“. V tejto fáze už v podstate odovzdávate osobné údaje. Teraz je pre podvodníka oveľa jednoduchšie nájsť vaše profily na sociálnych sieťach, ukradnúť obrázky a zbierať ďalšie informácie. Ak niekto po vás na zoznamke chce, aby ste okamžite začali komunikovať cez inú službu, mali by ste spozornieť.

Otvoriť galériu
Zdroj: AdobeStock

Sextortion

„Odosielanie aktov“ a „sexting“, dve činnosti, ktoré sú rovnako populárne ako veľmi riskantné, z vás robia pre podvodníkov ľahký cieľ, ktorý môžu zneužiť. Napriek tomu, že zdieľanie nahých obrázkov je čoraz bežnejšie, môže byť tento obsah zneužitý na vydieranie a v konečnom dôsledku viesť k veľkej bolesti.

Akonáhle sa podvodník dostane k vašim intímnym fotografiám, môže vás vydierať ich zverejnením a žiadať o výkupné. Kyberzločinci môžu takýto materiál dokonca predať iným webovým stránkam bez vášho vedomia alebo súhlasu. Internet je nekonečný a ani vymazanie neznamená trvalé odstránenie. Nikdy preto neposielajte pikantné fotografie osobám, ktorým plne nedôverujete. Najväčšia istota je však takéto materiály neposielať vôbec.

Otvoriť galériu
Zdroj: AdobeStock

Phishing

Ak používate zoznamky, ste tiež zraniteľní voči rôznym malvérovým a phishingovým útokom. Predstavte si, že váš nápadník vám pošle odkaz na divadelné predstavenie a požiada vás, aby ste kúpili lístky, pretože jeho karta nefunguje na online nákupy. Čo by bolo na tom divné, však? Veď, to sa stáva. Vy teda bez mihnutia oka vyplníte údaje o svojej kreditnej karte a stlačíte „kúpiť“.

V skutočnosti ste však práve zadali svoje bankové údaje na falošnú webovú stránku vytvorenú výlučne s cieľom ukradnutia vašich platobných informácií. Medzitým sa váš nápadník vyparil spolu s peniazmi.
Ani pri zoznamkách preto nezabúdajte na používanie kvalitného bezpečnostného softvéru. Riešenie ESET Internet Security vás upozorní na phishingové stránky a ochráni pred malvérom, ktorý sa vám môžu pokúsiť nasadiť do zariadenia útočníci v prestrojení za nápadníkov.

Viac tipov na bezpečné používanie internetu nájdete na stránke Bezpečne na nete.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!