Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2023 13:18 | Správy | Domáce správy

Záborská sa nevzdáva: Návrh zákona o pomoci tehotným ženám je opäť v hre! Čo by mohol zmeniť?

Skupina poslancov okolo Anny Záborskej (OĽaNO) predložila do Národnej rady SR návrh zákona o pomoci tehotným ženám. V prípade schválenia zákona budú musieť ženy, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, vyplniť dotazník, kde uvedú dôvod.

Návrh vymenúva konkrétne formy, z ktorých si môžu ženy vybrať. Predkladatelia návrhu to zdôvodňujú štatistickým zisťovaním s cieľom pomôcť „zlepšeniu zdravotnej starostlivosti, informovanosti, prevencie a sociálnej pomoci.“ Zároveň majú uviesť aj formu antikoncepcie, ktorou sa pred počatím chránili. Ak žena na interrupcii trvá a sú splnené podmienky na jej vykonanie, lekár bude povinný poskytnúť jej zoznam organizácií, ktoré poskytujú ženám pomoc v tehotenstve, informácie o všetkých príspevkoch, na ktoré má nárok pred pôrodom a po ňom, o tehotenskom štipendiu a tiež o podmienkach poskytovania núdzového bývania.

Poslanci OĽaNO Anna Záborská, Milan Kuriak, Marek Šefčík, Peter Liba, Radovan Marcinčin, Ján Kerekréti a Monika Kavecká ďalej navrhujú, aby žene, ktorá sa rozhodla pre utajený pôrod, prináležalo nemocenské, a to už od 21. týždňa tehotenstva. Ak sa rozhodne donosiť a porodiť dieťa so zdravotným znevýhodnením, dostala by po novom od štátu príspevok pri narodení dieťaťa vo výške 3 170,14 eur.

Termín „umelé prerušenie tehotenstva“ navrhujú nahradiť termínom „umelé ukončenie tehotenstva.“ Predkladatelia to zdôvodňujú tým, že pri interrupcii tehotenstvo nie je prerušené, ale ukončené, pretože neexistuje žiadna objektívna možnosť jeho pokračovania. Návrh tiež dáva žene právo na druhý lekársky posudok, ak jeden lekár konštatuje, že sú splnené podmienky na vykonanie interrupcie zo zdravotných dôvodov. V prípade schválenia by zákon nadobudol účinnosť 1. októbra 2023.

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám sa skupina poslancov už pokúšala v parlamente predložiť. Pre tento bod v programe sa 31. januára nepodarilo otvoriť schôdzu, strana Sloboda a Solidarita (SaS) nezahlasovala za program. Liberáli to vtedy zdôvodnili tým, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zaradil tento bod do programu v rozpore s rokovacím poriadkom. Poukázali na to, že nebola dodržaná šesťmesačná lehota, počas ktorej nie je možné návrh k tej istej veci opätovne predložiť na rokovanie. Strana Progresívne Slovensko totiž obštrukciou zablokovala návrhy k téme interrupcií a pomoci tehotným ženám na pol roka tým, že poslanec Tomáša Valášek stiahol 3. októbra svoj vlastný návrh k tejto téme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
USA pozastavili dodávku bômb pre Izrael: Majú strach z následkov plánovej invázie?
(ilustračné foto)
Nezastavia sa za žiadnych okolností: Rusko masívne zaútočilo na Ukrajinu pred výročím víťazstva nad fašizmom!
Kim Ki-nam bol jedným z mála severokórejských predstaviteľov, ktorí vo výkone funkcie navštívili Južnú Kóreu.
Severná Kórea je v slzách: Zomrel bývalý šéf propagandistického oddelenia Kim Ki-nam († 94)
(ilustračné foto)
Rodina miliardárov šokovala: TAKTO chce pomôcť stovkám domácností! Padne vám sánka, čo idú urobiť
Ilustračné foto
Na verejnosti sa stal terčom útoku ďalší politik: Udieranie do hlavy a krku ťažkým predmetom?!
Foto
Šatan prehovoril o nominácii: Najťažšie rozhodnutie v repre! Kto ide na MS?
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Svitla nová nádej pre Pásmo Gazy? Hamas dorazil do Káhiry na rokovania o prímerí!
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Zlom v Trumpovej kauze prechovávania tajných dokumentov: Sudkyňa stiahla ruku! Celý proces je v ohrození
Kráľ Karol III. a princ Harry
Veľký zvrat v kráľovskej rodine: Harry sa s chorým otcom Karolom III. nestretne!
Foto
Hudáček o svojich problémoch: Kvôli TOMUTO som nechcel ísť na MS!
Z mladej ženy sa stala vdova len 34 hodín po sobáši.
Foto
Laura si vzala svoju životnú lásku († 25) v nemocnici: Vdovou po 34 hodinách!
(ilustračné foto)
Máte problémy so spánkom? Všetko môže zmeniť táto vec! Riešte to skôr, ako bude neskoro