Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Ušetriť až tretinu energií? Prazdroj cez Smart výčap splní sen prevádzok

Vysoké náklady na energie a vodu patria medzi najväčších strašiakov, ktorí majiteľom slovenských podnikov a reštaurácií dlhodobo nedávajú spávať. Aspoň čiastočne im môžu pomôcť úsporné riešenia v rámci unikátneho projektu Smart výčap, ktorý práve ohlásil Plzeňský Prazdroj Slovensko.

Ten v spolupráci s expertmi z Českého inštitútu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, Microsoftom a ďalšími technologickými firmami počas nadchádzajúceho roka zmeria dáta o spotrebe na výčapoch v 17 podnikoch po celom Slovensku. Cieľom je zistiť, ako inovovať výčapnú technológiu tak, aby bola šetrnejšia a pomohla usporiť. A to nielen nejaké „odrobinky“, ale rovno 30 % energií!

Iniciatíva tradičného výrobcu a dodávateľa piva prichádza v ekonomicky náročných časoch, kedy sa podľa prieskumu Prazdroja až 43 % slovenských podnikov spolieha na to, že tento rok sa situácia v gastre konečne zlepší. Až 81% z nich sa však chystá prispôsobiť chod prevádzky tak, aby ušetrili práve na energiách. Ak by to však spravili extrémnym spôsobom a prestali by napríklad v lete chladiť nápoje a podávali by len teplé pivo, podľa prieskumu agentúry MNFORCE z marca tohto roka by k nim prestalo chodiť až 81 % ľudí. Uzavretie teplej kuchyne by zapríčinilo pokles návštev u 71 % opýtaných, ktorí by do nich chodili menej alebo vôbec.

Otvoriť galériu
Meracia zostava Smart výčapu.
Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Smart výčap má priniesť úsporu na miestach, ktoré pohodlie zákazníkov nijak neohrozia. „Pre hostí sa tým nič nezmení, kvalita piva zostane zachovaná, ale prevádzka ušetrí v rámci výčapu až 30 % energií,“ vysvetľuje Ivan Tučník, manažér pre oblasť udržateľnosti v Prazdroji s tým, že znížením uhlíkovej stopy v nej firma podčiarkne aj svoju maximálnu šetrnosť k prírodným zdrojom.

Smart výčap si „preklepne“ celú cestu čapovaného piva. Výčap doslova zröntgenuje a zmapuje spotrebu energií v celom jeho vedení, počnúc uložením piva v pivnici alebo chladiacom boxe cez jeho teplotu a tepelné straty po ceste zo suda či tanku až po načapovaný pohár. Zameria sa aj na spotrebu elektriny potrebnej na vychladenie vane, v ktorej sa chladia pollitre. Zároveň bude sledovať a merať aj spotrebu vody počas celého procesu starostlivosti o kvalitu piva a pivného skla.

Dohromady viac ako 500 senzorov naprieč celou krajinou bude takto zbierať relevantné údaje, ktoré následne experti zanalyzujú. Takéto merania a analýzy dosiaľ nikto v takomto rozsahu nerealizoval. Ide tak o prevratnú novinku, ktorá na Slovensku nemá obdobu.

Otvoriť galériu

Prvé výsledky meraní budú dostupné už tento rok, plné v lete 2024. Prazdroj na základe získaných dát o spotrebe navrhne také úpravy výčapu, ktoré pomôžu ušetriť náklady za vodu aj elektrinu. „Projekt Smart výčap sme iniciovali, aby sme prevádzkam nielen pomohli prežiť ťažké obdobie, ale zároveň priniesli riešenie, ktoré im dlhodobo zníži náklady,“ vysvetľuje Martin Grygařík, obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko.

Prvou prevádzkou na Slovensku, kde odborníci senzory nainštalovali, je bratislavský podnik Šnyt Beer & Restaurant Retro. Jeho majiteľ Ivan Kubíček kroky spoľahlivého a dlhoročného partnera víta. „Pre celú gastronómiu sú rastúce ceny energií veľkou komplikáciou. Ale šetriť tým štýlom, že zhasneme, vypneme kuchyňu, kúrenie či, naopak, v lete vypneme klimatizáciu, nie je rozhodne správna cesta,“ uzatvára Ivan Kubíček.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Izrael mlčí: Dokazuje video, čo sa naozaj stalo v Rafahu?!
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Foto
Odvolanie ministerky Dolinkovej: Toto sú výsledky hlasovania v parlamente
View of russian flag behind barbed wire against cloudy sky. Concept.
Zadržali ruského vysokopostaveného predstaviteľa! Zdvihne vás zo stoličky, čo mal spraviť
Poslanci neodvolali Martinu Šimkovičovú, ostáva ministerkou kultúry.
AktualizovanéFoto
Návrh na odvolanie Martiny Šimkovičovej: Poslanci rozhodli, či ostáva ministerkou kultúry
(ilustračné foto)
Chcete žiť dlhšie? Odborníci upozorňujú: TÝCHTO jedál sa zbavte!
Baňa ilustrák
Aktualizované
Tragédia v Poľsku: 15 robotníkov zavalilo v uhoľnej bani! Smutné následky
(ilustračná foto).
Hraničné zásoby krvných skupín: Transfúzna služba vyzýva na darovanie! Kto môže pomôcť?
Mestská veža v Trnave.
Dominanta Trnavy sa ponorí do ticha: Niečo také sa udeje raz za desať rokov! Čo je za tým?
Na snímke výhľad na mesto Martin.
Pritiahne mesto Martin nových obyvateľov? Do výstavby atraktívneho projektu sa vrazia milióny!
Vodička prekročila povolenú rýchlosť o 56 km/h.
Žena za volantom dupla na plyn: Mala naponáhlo! Predpísanú rýchlosť nechala ďaleko za sebou
Blinken na neohlásenej návšteve Ukrajiny
Minister z USA nečakane navštívil Ukrajinu: Putin bude zúriť, čo priniesol Zelenskému!
Magdaléna Šebestová je po nehode hospitalizovaná v nemocnici.
Foto
Modelka Šebestová po desivej autonehode: Urobila som TOTO a zachránilo mi to život!