Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2023 17:00 | Správy | Domáce správy

Veľkonočné sviatky oslavuje celé Slovensko: Poznáte ich význam a zvyky, ktoré sa s nimi viažu?

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Termín Veľkej noci nie je stály, každoročne sa mení. Svätý týždeň, nazývaný aj tichý alebo veľký, sa začína Kvetnou nedeľou, ktorá sa tento rok slávila 2. apríla.

Podľa zmeny Rímskeho misála sa Kvetná nedeľa v roku 2022 premenovala na Palmovú nedeľu. Tento deň pripomína slávnostný príchod Ježiša Krista do Jeruzalema. Názov sviatku je odvodený od kvetov, palmových ratolestí, ktorými ľud Ježiša nadšene vítal. Na Slovensku majú podobu vŕbových prútikov – bahniatok. V katolíckych kostoloch ich kňazi počas Kvetnej nedele posvätia, čím halúzky podľa ľudovej tradície získavajú veľkú moc. Traduje sa, že bahniatka potom dokážu ochrániť dom a jeho obyvateľov od chorôb, zásahu bleskom, pred požiarom či inými pohromami.

Štvrtok pred Veľkou nocou sa podľa kalendára nazýva Zeleným štvrtkom a po novom nesie názov Štvrtok svätého týždňa. Názov má údajne podľa sviežej zelene Getsemanskej záhrady, kde prišlo k zatknutiu Ježiša Krista. Podstatou Zeleného štvrtka je spomienka na ustanovenie sviatosti oltárnej i sviatosti kňazstva. V tento deň sa v katolíckej cirkvi slávia sväté omše na pamiatku poslednej večere Ježiša so svojimi učeníkmi. Sú známe obradom umývania nôh 12 mužom. V gréckokatolíckej cirkvi sa počas svätej liturgie na Zelený štvrtok predpoludním posväcuje myro - olej používaný na vysluhovanie sviatosti birmovania (myropomazania).

Ustanovenie Večere Pánovej si na Zelený štvrtok pripomínajú počas služieb Božích aj veriaci Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV). Podľa tradície sa v tento deň majú jesť jedlá zelenej farby, aby sa ľudia po celý rok tešili dobrému zdraviu.

Veľký týždeň pokračuje Veľkým piatkom nazývaným aj Piatok utrpenia Pána. Je dňom spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista. V rímskokatolíckych chrámoch sa počas dňa neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Evanjelici považujú tento deň za najvýznamnejší sviatok, pretože Syn Boží dokončil dielo vykúpenia sveta. Na evanjelických službách Božích sa čítajú a spievajú pašie, prisluhuje sa Večera Pánova. Veriaci sa postia od mäsitých pokrmov a najesť do sýtosti sa môžu len raz za deň. Veľký piatok uznáva asi 40 štátov ako sviatok pracovného pokoja.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bude proti Kazachom prievan v zostave? Takto to vidia experti!
Uštrikovala si „repliku“ svojho priateľa, vrátane jeho intímnych partií.
Foto
Chýbal jej chlap, a tak si ho vyrobila: S DETAILMI sa vyhrala! Tie FOTO musíte vidieť
Podľa sivých ponožiek v športových sandáloch má Gigi asi české korene.
Foto
Aha, ako topmodelka Hadid oslavovala narodeniny: Gigi, už nemáš 15 rokov!
Bývalý tréner našich hokejistov Vůjtek: Pozrite sa, čo robí na dôchodku...
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael spustil útoky v Pásme Gazy: O život prišli dvaja lekári
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti: Čo ho spôsobilo?
Zámorskí fanúšikovia naložili Slafkovskému: V NHL by si dostal pokutu a stopku!
Veľkú cenu Eurovízie si odnáša domov švajčiarsky spevák: Jeho meno poznáte z rozprávky
Nemocnica
Dostal prasaciu obličku a po dvoch mesiacoch zomrel: Lekári si mysleli, že vydrží oveľa dlhšie
Americký prezident Joe Biden.
Vojna medzi Hamasom a Izraelom môže skončiť už zajtra: Biden hovorí, čo by mal Hamas urobiť
Nora začínala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza, dnes robí reportáže pre Smotánku.
Foto
Nora Krchňáková: Aká svetová hviezda ju ŠKRTILA?! Pohľad do zákulisia šoubiznisu
Menopausal Mature Woman Suffering With Insomnia In Bed At Home
Málo známy príznak rakoviny si môžete všimnúť hneď ráno: Deje sa vám TOTO? Utekajte k lekárovi!