Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2023 00:00 | PR články
PR článok

Popradská galéria upozorňuje na holokaust umením

V rámci projektu s názvom ART&HOLOCAUST Tatranská galéria v Poprade v týchto dňoch spomína na obete holokaustu.

Dlhodobý projekt Tatranskej galérie ART&HOLOCAUST prostredníctvom rôznych umeleckých aktivít, výstav, koncertov, vzdelávacích prednášok, exkurzií či premietaní filmov, mapuje hrôzy holokaustu. Jeho cieľom je priamo zapojiť študentov, mladých ľudí, ale aj širokú verejnosť do týchto podujatí. Tak ako vravel významný slovenský umelec Imro Weiner Kráľ: „Umenie je bojom proti smrti. My už dávno nebudeme, keď naše diela ešte budú rozprávať o nás a našej dobe.“

Rozprávať a pripomínať problematiku prenasledovania a vyvražďovania ľudí počas 2. svetovej vojny, vzdelávať mládež i širšiu verejnosť a upozorňovať na rôzne nenávistné, rasistické či extrémistické prejavy aj v súčasnosti, takto sú nasmerované všetky podujatia projektu. Zážitky, spomienky dojmy sú otrasné, no ľudstvo je stále nepoučiteľné. Je neustále potrebné odovzdávať svedectvo hrôzy holokaustu aj takouto sprostredkovanou formou cez výtvarné umenie, fotografiu, film. Holokaustu predchádzali rôzne nálady podporujúce rasizmus, extrémizmus, fašizmus, nacizmus, xenofóbiu, šovinizmus, tieto všetky pomenovania akoby stále driemali medzi nami a z času na čas sa objavia v nových formách. Nedajme im priestor, poukazujme na to a chráňme najmä mladých ľudí pred ich vplyvom.

Otvoriť galériu
Výstava Imro Weiner Kráľ
Zdroj: Tatranská galéria

Prvý transport odišiel z Popradu

Smutné pripomínanie prvého transportu židovských mladých žien a dievčat zo Slovenska do Auschvitzu (koncentračný tábor v poľskom Osvienčime) dnes berieme už ako historický fakt. Dievčatá boli pred deportáciou zhromaždené v popradskom sústreďovacom stredisku vo vojenských kasárňach v Poprade, kde dnes sídli Gymnázium Kukučínova, jeden z partnerov projektu ART&HOLOCAUST. Dievčatá a chlapci tohto gymnázia, ale aj iných škôl sa priamo zapájajú do podujatí projektu.

Až 999 židovských mladých žien a dievčat odišlo 25. marca 1942 z Popradu. S týmto číslom bude navždy spojená spomienka na tento pamätný deň, či už v podobe rovnomenného názvu knihy Heather Dune Macadam, filmu, plagátov... 999 žien oblečených v najkrajších šatách očakávalo svoju lepšiu budúcnosť. Aká budúcnosť čaká týchto mladých ľudí? Ticho a zimomriavky na tele v preplnenej prednáškovej miestnosti počas rozprávania lektorov Michala Vaněka, Mateja Beránka, Martina Korčoka z Múzea holokaustu v Seredi, ale aj pri koncerte Mojše band a rozprávania zahraničných hostí Dr. Kevina E. Simpsona z John Brown University, Arkansas (USA) a Matsa Tangestuena z Jødisk Museum v Oslo (Nórsko) svedčia o našej empatii, súcite s následkami hrôzy holokaustu.

Otvoriť galériu
Orloj Štefana Kovaľa
Zdroj: Tatranská galéria

Osem umeleckých pohľadov na holokaust

Výstava slovenských umelcov v Tatranskej galérii, s príznačným názvom Pamäť miesta a mesta, reflektujúcich na túto tému, je jedným z podujatí projektu. Zámerne sme vybrali autorov žijúcich aj nežijúcich, rôznych vekových kategórií. Mnohí z nich zažili holokaust na vlastnej koži, niektorí sprostredkovane cez spomienky svojich blízkych, a tá najmladšia generácia z rozprávania, prípadne filmovej, alebo literárnej tvorby.

Autori Imrich Weiner-Kráľ, Adolf Frankl, Ľudovít Feld, Elena Lazinovská, Anna Hausová, Ľubomír Stacho, Boris Németh, Štefan Kovaľ využili na stvárnenie tejto citlivej témy rôzne umelecké žánre: maľbu, grafiku, kresbu, sochu, konceptuálne umenie, fotografiu, film. Medzi preživších holokaust patril Ľudovít Feld (1904 – 1991), ktorého Jana Bodnárová v dokumente nazvala človek škrupinka. Človek krehký, drobný prišiel v koncentračnom tábore o takmer celú svoju rodinu. Svojou vnútornou silou a odvahou navždy zostane hrdinom pre 15 zachránených detí, s ktorými sa skrýval v Osvienčime posledných 10 dní pred jeho oslobodením. Aj jeho kresby si môžete pozrieť na tejto zaujímavej výstave.

Za každým autorom sa skrýva zaujímavý príbeh, prečo svojou tvorbou reaguje na tému holokaustu. Táto výstava má okrem silného emotívneho zážitku z tvorby jednotlivých umelcov aj očistiť naše svedomie a byť mementom pre rôzne rasistické prejavy dnešných dní. Prostredníctvom besied, filmových premietaní, rozprávania umelcov chceme poučiť, zdôrazniť a želať si, aby sa slovo holokaust časom stalo archaizmom, pripomínajúcim najtemnejšiu stránku ľudskej civilizácie. Výstava potrvá do 2. apríla 2023.

Otvoriť galériu
Výstava Ľudovít Feld
Zdroj: Tatranská galéria

Prednášali hostia z Nórska a USA

V našom podvedomí máme zafixované, že holokaust sa týkal najmä Európy, prevažne strednej a Nemecka. Je to omyl a pri dôslednejšom štúdiu sa dozvieme, že sa týkal celej Európy. Aj severské krajiny, napríklad Nórsko, boli holokaustom poznačené. Na našom projekte participuje renomovaná inštitúcia Jødisk Museum i Oslo (Židovské múzeum v Osle, Nórsko). V Poprade svojou prednáškou a prezentáciou o umelcoch spätých s touto témou, najmä Viktora Linda, sa prišiel predstaviť jeden z riaditeľov tohto múzea Mats Tangestuen.

Všetkých nás prekvapil Dr. Kevin E. Simpson z John Brown University z Arkansasu (USA). Jeho vedomosti o slovenskej histórii a tematike holokaustu v európskom kontexte boli ohromné. Svojou prednáškou Futbal pod hákovým krížom vedel vynikajúco zaujať študentov. Prednáška, ale aj diskusia v anglickom jazyku, bola dôkazom vyspelosti našich študentov, ktorí sa aktívne zapájali.

Otvoriť galériu
Výstava Imro Weiner Kráľ
Zdroj: Tatranská galéria

Hudba a film sú stále najemotívnejšie

Spracovať, naštudovať a odohrať koncert, venovaný téme holokaustu, nie je jednoduché. Hudobník Michal Paľko so svojou skupinou Mojše Band, ktorej členmi sú František Kubiš a Jakub Stračina, sa židovskej hudbe a hudbe z Osvienčimu venujú dlhodobejšie. V Tatranskej galérii sa predstavili koncertom s názvom Piesne z lágru. Pozostával z vybraných skladieb a piesní, ktoré sa viažu k obdobiu holokaustu.

Súčasťou trojdňového programu bolo aj premietanie životopisných dokumentov v Kine Tatran v Poprade vo štvrtok 23. marca 2023 od režiséra Radoslava Dúbravského a producenta Martina Korčoka s názvom Ženy z prvých transportov. Zachytávajú výpovede preživších žien (Kataríny Futerweit, Matildy Hraboveckej, Laury Špánikovej).

Otvoriť galériu
Výstava Boris Németh
Zdroj: Tatranská galéria

Program pietnej spomienky sa ukončí 24. marca 2023 o 11.00 hod. pri pamätnej tabuli na železničnej stanici v Poprade.

Medzinárodný projekt v spolupráci s partnermi projektu – Jødisk Museum i Oslo, Nórsko; Múzeum židovskej kultúry (SNM), Bratislava, Múzeum holokaustu v Seredi; Fakulta dramatických umení, Akadémia umení v Banskej Bystrici; Gymnázium, Kukučínova 4239/1, Poprad – získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a Prešovského samosprávneho kraja.

Sociálna spravodlivosť, rovnosť šancí, prístup k vzdelaniu a rešpekt k jazyku, kultúre a ľudskej dôstojnosti sú silnými nástrojmi na zlepšenie spolunažívania medzi všetkými skupinami obyvateľov našej spoločnosti, a to chceme naším projektom ART & HOLOCAUST podporiť.

Otvoriť galériu
Úvodná konferencia
Zdroj: Tatranská galéria

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto.
Kontroly colníkov dospeli k prekvapivým odhaleniam: Neuveriteľná prísada v zaistenom tovare!
Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Policajti dali fúkať vodičovi v Bratislave: Neuveriteľné, mohlo to skončiť katastrofou
Here Gérard Depardieu.
Foto
Gérard Depardieu v tom opäť lieta: Väzba za sexuálne obťažovanie! Z detailov vám príde zle
Na snímke Marián Viskupič.
SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera: Dôchodky chcú ochrániť tak, že budú neodňateľné
Pri nešťastí sa zranili dve ženy.
Foto
Zmýlil si plyn s brzdou? Vodič na motorke v Bratislave vpálil do reštaurácie a narazil do ľudí!
Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Policajti zaisťovali v byte i bytovke stopy
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Nepochopiteľné správanie sa vodiča.
Váš Tip
Ohavnejšie parkovanie ste nevideli! Naštvaní Slováci si podali vodiča: Mali by ho zbaviť svojprávnosti