Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2023 23:58 | Nové Časy | Cestovanie

Máte pocit, že na dovolenku ste príliš bez peňazí? S našimi radami na ňu nasporíte

Vieme, šetriť nie je jednoduché. Ak však už nutne potrebujete oddych, vyskúšajte tieto tipy, ako si na vysnenú dovolenku našetriť. Niekedy stačí urobiť iba toto.

1. Nastavte si cieľ

Šetrenie vám pôjde oveľa lepšie, ak si predom nastavíte sumu, akú potrebujete odložiť bokom. Jednoduchšie sa potom dopracujete aj k číslu, koľko eur by ste si mali odložiť mesiac po mesiaci. Ak tápete a neviete, koľko budete na dovolenku potrebovať, skúste si spočítať, koľko vás okrem samotnej cesty a ubytovania budú stáť aj ostatné výdavky. Vreckové na míňanie, cestovné poistenie, drogéria, dovolenkové oblečenie, exkurzie, zábava, jedlo, pitie a podobne.

2. Škrtajte

Iste, pri aktuálnych cenách čohokoľvek môže vyzerať snaha šetriť ako „mission impossible“. Ak si však urobíte detailný prehľad vašich mesačných výdavkov, nájdete miesta, kde sa dá ušetriť. Potrebujete naozaj taký vysoký paušál? Neplatíte zbytočne za prémiové TV kanály? Neodoberáte služby, ktoré nevyužívate? Sadá na vašu permanentku do fitka prach? Zamyslite sa. Ak si urobíte poriadok v tomto sektore, mesačne vám môže zostať aj pár desiatok eur naviac.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

3. Konečne, výplata!

Je to krásne, keď nám pípne telefón a na účet príde výplata. Aby sa jej však netýkalo staré známe – ako prišlo, tak odišlo –, zaplaťte všetky účty a zo zvyšku „na život“ si odložte 10 percent bokom. Dajte si tiež vlastný cieľ, že miesto sto eur na nákupy nepotrebných vecí budete míňať mesačne iba 70 a zvyšok opäť odložte bokom.

4. Letáky nielen pre dôchodcov

Študovať akciové letáky nemusí byť na škodu. Zľavnený tovar nám môže priniesť desiatky eur bokom. Využívajte akcie, vernostné karty, bonusy. Skrátka všetko, čím viete svoj rozpočet rozveseliť. Na každom lístku z obchodu nájdete napísané, koľko ste daným nákupom ušetrili. Odložte si vždy tieto financie cielene bokom.

5. Zoznamy? Áno!

Nákup potravín dnes tvorí jeden z najväčších mesačných výdavkov. Vyskúšajte si naplánovať, čo budete počas celého týždňa variť a s týmto zoznamom sa vydajte do obchodu. Držte sa ho striktne, tak zamedzíte nakupovaniu hlúpostí, ktoré nepotrebujete. Impulzívne nákupy, aj v potravinách, sú jedným z najväčších žráčov financií.

6. Po malom

Ak máte na šetrenie dostatok času, perfektným základom bude, ak si každý deň odložíte aspoň 3 eurá. To je 1095 eur za rok! S takým číslom sa už dá pracovať, čo myslíte? Ak vám tento spôsob pôjde od ruky a budete môcť, skúste to navýšiť. Päť eur denne robí 1825 eur ročne. Nastavte si na tento účel trvalý príkaz, aby ste na svoje denné sporenie nezabudli.

7. Ochráňte úspory

Najväčším ohrozením pre naše úspory, zvlášť tie krátkodobé, nie je inflácia, ale my sami. Nájdite si spôsob, ako si odkladať peniaze tak, aby ste sa k nim len tak ľahko nedostali. Vyberte si napríklad taký sporiaci produkt, kde presun finančných prostriedkov nazad na váš bežný účet trvá viac dní, aby vás to odradilo od míňania bez rozmyslu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Súčasný podpredseda exekutívy EÚ Maroš Šefčovič.
Maroš Šefčovič o najväčších povolebných výzvach inštitúcií EÚ: Nastolenie mieru a boj s konkurenciou!
Foto
Slafkovský sa doma dlho neohrial: Po príchode na zraz bol okamžite hlavnou hviezdou!
(ilustračné foto)
Počasie sa vyzúri: Bude to sila, v TÝCHTO krajoch platí výstraha!
Ilustračné foto
Nehoda na bratislavskej D1: Zrážka 3 áut s kamiónom!
Izraelská armáda vyzvala obyvateľov východného Rafahu na evakuáciu
Izrael udrel v noci a nekončí: Zastavenie prepravy humanitárnych zásielok?
K tragédii došlo v sobotu v jednej z hlohoveckých bytoviek.
Mrazivé DETAILY synovraždy v Hlohovci: Zabila Samuela († 19) láska k otcovi?!
Rozsiahly zásah polície: Výbušniny na školách nahlásili na veľkom území Slovenska!
"Lezec" dopadol na tvrdý betón.
Policajti v šoku: Keď je zlá hlava, trpí celé telo! Keby to nebolo na VIDEU, neverili by ste
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael