Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2023 00:01 | Nové Časy | Cestovanie

Bude Chorvátsko po zavedení eura iba pre vyvolených?

Je to tak. Komička Evelyn by dnes kuny v Chorvátsku zháňala márne. Jadranská krajina od 1. januára používa euro. Ako to ovplyvní dovolenky v našom milovanom letovisku?

Asi iba ťažko by ste medzi svojimi známymi hľadali niekoho, kto ešte nebol v Chorvátsku. Obľúbená jadranská destinácia celé desaťročia láka našincov, a to až tak, že ho s obľubou prezývame naše more.

Dostupné

Jedným z dôvodom bol, samozrejme, fakt, že dlhé roky bolo Chorvátsko lacnou dovolenkou. Za pár korún, teda kún, sme si vychutnali priezračné vody Stredozemného mora, neopakovateľný génius loci, ktoré jadranské pobrežie má, no a ako bonus, bez nutnosti ovládať cudzí jazyk. Rukami nohami sme s domácim zjednali ubytovanie v jeho „kući“ (dome).

Drahá dovolenka?

Tieto časy sú už iba nostalgiou. Teda minimálne, čo sa cien týka. Už ostatné roky počas koronakrízy bolo Chorvátsko drahšie, to však v konečnom dôsledku celá Európa. Krajina však od 1. januára ako najmladší člen vstúpila do eurozóny, zamávala kunám a prijala euro. A zdražela. A to oveľa brutálnejšie, ako odhadovali skoršie predpovede. „Prechod na eurá viedol podľa miestnych k celkovému zvýšeniu cien o 20 %,“ prezradila slovenská prevádzkovateľka apartmánov v Chorvátsku.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Nespokojní občania

Dni po zavedení novej meny sa napriek sľubom vlády nesú v znamení zdražovania, ktoré podľa domácich nesúvisia s infláciou. Sťažujú sa na drahšie potraviny, ale i služby. Určite si pamätáte, že podobná situácia sa po zavedení eura v roku 2009 diala aj u nás. Podľa agentúry Reuters však obchodníci v Chorvátsku ignorujú opatrenia tamojšej vlády, ktorých cieľom je bojovať proti nárastu cien po zavedení eura. A kým chorvátski inšpektori intenzívne kontrolujú a pokutujú podniky, ktoré neoprávnene zdvihli ceny, Slováci sa pýtajú, ako to ovplyvní ich letnú dovolenku.

S eurom, bez čakania

Iste, Chorvátsko bude drahšie. Avšak vzhľadom na fakt, aké zemetrasenie v cenách v porovnaní s platmi zažívame na domácej pôde, nebude to pre nás až taký šok. Ako veľmi ceny do leta porastú, zatiaľ nie je známe, no už teraz je jasné, že chorvátsky prechod na euro bude pre slovenských turistov v konečnom dôsledku príjemnou zmenou. Už žiadne patálie so zháňaním výhodného kurzu v zmenárňach, rôzne kurzy bánk a tiež poplatky, z ktorých sa nám točila hlava. Odpadne tiež náročnosť porovnávania cien, no a keďže sa okrem eurozóny Chorvátsko pridalo aj do Schengenského priestoru, dlhé kolóny na hraničných priechodoch budú, konečne, minulosťou.

Chorvátsko je Chorvátsko

Spočítané, podčiarknuté – Chorvátsko už nie je lacnejšou alternatívou Španielska či Talianska, avšak pre mnohých Slovákov toto nebude dôvod, prečo si aj tento rok nevybrať ako dovolenkovú destináciu Jadran. Nasávať jeho neopakovateľnú atmosféru je skrátka návykové.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…