Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2023 00:00 | PR články
PR článok

Špeciálna výživa detí s onkologickým ochorením je dôležitou súčasťou ich liečby, pomáha im aj tréner Maroš Molnár

Profesionálny kondičný tréner Maroš Molnár, ktorý považuje vyváženú stravu za jeden z pilierov zdravého životného štýlu, sa aj so svojou manželkou Zuzanou, stali ambasádormi občianskeho zduženia Svetielko nádeje, ktoré pomáha onkologicky chorým deťom.

Združenie a jeho program na skvalitnenie výživy pre onkologicky choré deti je teraz možné podporiť poukázaním 2 % z dane.

Liečba onkologického ochorenia spôsobuje deťom rozličné vedľajšie účinky a to aj v súvislosti s prijímaním stravy. Na dôležitosť nutričnej terapie poukázal predseda Svetielka nádeje, MUDr. Pavel Bician: „Vplyvom liečby sa negatívne mení výživový stav detí, okrem iného sa dostavuje nechutenstvo, zvracanie, zápal sliznice a afty v ústnej dutine a preto je u takmer všetkých pacientov žiadúca nutričná intervencia, ktorá má zároveň výrazný vplyv na úspešnosť liečby.“
V zahraničí sú publikované rozsiahle štúdie o vplyve zavedenia nutričnej terapie onkologickým pacientom, v ktorých bola dokázaná súvislosť medzi výživou onkologického pacienta a úspešnosťou jeho liečby. Nutričná terapeutka Svetielka nádeje, Mgr. Ivana Baranová, hovorí, že veľmi časté sú problémy u pacientov s leukémiou: „U detí na začiatku liečby výrazne narastá tuk, podkožný aj brušný. Súčasne začínajú strácať veľké množstvo aktívnej svalovej hmoty. V tomto stave je nevyhnutné dbať na výživu, ktorá môže straty svalovej hmoty a nárast tuku obmedziť.“

Otvoriť galériu
Zdroj: Svetielko nádeje

Program nutričnej terapie Svetielka nádeje zahŕňa meranie na diagnostickom prístroji InBody, zistenie doterajších stravovacích návykov, popísanie aktuálneho stavu a vypracovanie nutričného programu pre konkrétneho pacienta s ohľadom na diétu predpísanú lekárom. Do projektu nutričnej terapie Svetielko nádeje investovalo v roku 2022 vyše 16 tisíc eur, nutričný tím zrealizoval 50 nutričných intervencií a pripravil vyše tisíc individuálnych jedálničkov pre deti na základe ich výberu v rámci predpísanej diéty.

Otvoriť galériu
Zdroj: Svetielko nádeje

Známy tréner Maroš Molnár s manželkou navšívili deti a rodičov na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie SZU v DFNsP v Banskej Bystrici, kde Svetielko nádeje naštartovalo projekt zameraný na výživu pred vyše dvomi rokmi. Na detskej onkológii sa rozprávali s MUDr. Kristínou  Horváthovou, ktorá dohliada na výživu liečených detí. V konkrétnych prípadoch je aj podľa Molnára dôležité stravu nutrične vybalansovať, aby zodpovedala náročnosti potrieb daného človeka. S manželkou Zuzanou, ktorá je tiež trénerka, pripravia súbor vhodných rehabilitačných cvičení pre pacientov na detskej onkológii v Banskej Bystrici, aby takýmto spôsobom podporili liečbu malých bojovníkov s rakovinou.

Otvoriť galériu
Zdroj: Svetielko nádeje

Svetielkom nádeje pre ťažko choré deti sa môže stať naozaj každý. Napríklad aj tým, že poukáže svoje 2 % z dane práve občianskemu združeniu Svetielko nádeje, vďaka čomu dokážu ľudia v združení naďalej účinne pomáhať detským onkologickým pacientom a ich rodinám. 
Viac o tejto možnosti nájdete tu: www.svetielkonadeje.sk/poukazanie-2--z-dane

Kontakt: Vanda Prandorfyová, v.prandorfyova@svetielkonadeje.sk, 0911949940

Svetielko nádeje je občianske združenie zamerané na zlepšovanie a skvalitňovanie života detí a mladistvých s onkologickým alebo iným vážnym ochorením a ich rodín. Okrem toho sa usiluje pozitívne vplývať na verejnosť, aby ostatní ľudia dokázali citlivo vnímať situáciu týchto detí a rodín a vytvárali pre nich prostredie porozumenia, prijatia a pomoci.

Ak by ste si chceli pripraviť niečo zdravé aj doma, môžete sa inšpirovať receptami, ktoré vytvorili a odskúšali nutričné terapeutky Svetielka nádeje. Recepty nájdete TU.

Otvoriť galériu
Zdroj: Svetielko nádeje

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí