Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2023 11:33 | Správy | Domáce správy

Zlá správa: Dôchodky na Slovensku by mali rásť pomalšie, čo čaká seniorov?

Vplyvom predĺženia obdobia, za ktoré sa bude zohľadňovať inflácia pri výpočte valorizácie, by mali dôchodky na Slovensku v najbližších rokoch rásť pomalšie v porovnaní s doteraz platnou legislatívou.

V porovnaní so scenárom bez zmeny politík môže schválené opatrenie znížiť výdavky Sociálnej poisťovne na dôchodky o približne 0,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje sumu od 93 miliónov eur do 148 miliónov eur v rokoch 2024 až 2026.

"Spomalenie rastu dôchodkových výdavkov by znamenalo aj nižšiu potrebu emisií nového dlhu, čo by do roku 2026 prispelo ku zníženiu dlhu o 0,3 % HDP alebo 379 miliónov eur," vyčíslila rozpočtová rada. Po tomto období úspora postupne zanikne, v prípade výskytu inflačného šoku môže naopak aktivácia mimoriadnej valorizácie priniesť dodatočné výdavky.

Dôchodky by sa podľa novej právnej úpravy mali mimoriadne zvyšovať v priebehu roka vtedy, ak nárast cenovej hladiny od posledného zvýšenia dôchodkov dosiahne aspoň 5 %. Zmena platí od budúceho roka.

"V základnom scenári vývoja, ktorý podľa aktuálnych makroekonomických prognóz predpokladá postupné spomaľovanie rastu cien, by v rokoch 2024 až 2026 už nemalo dôjsť k aktivácii mimoriadnej valorizácie," avizovala RRZ.

Rozpočtová rada spravila aj prepočty do minulosti. Ak by sa napríklad nový mechanizmus uplatňoval už v minulom roku, dôchodky by boli mimoriadne zvýšené o 6 % v júni. Na základe prognózy RRZ by boli dôchodky mimoriadne zvýšené aj tento rok, a to o 5,2 % v septembri. Rozpočtové náklady vyplatenia mimoriadnej valorizácie by v roku 2022 dosiahli 0,27 % HDP alebo 289 miliónov eur a v tomto roku 0,14 % HDP alebo 163 miliónov eur.

"Z vyššie uvedeného vyplýva, že schválený mechanizmus mimoriadnej valorizácie by v prípade opakovania nedávneho inflačného šoku v budúcnosti zmiernil pokles kúpnej sily dôchodkov. Jeho prijatie s účinnosťou od roku 2024 však s vysokou pravdepodobnosťou nenaplní zámer zákonodarcov rýchlejšie zvýšiť dôchodky v najbližších rokoch," dodala RRZ.

 

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo sa pred Hanychovej domom naozaj stalo?!
Nečakaný ZVRAT v kauze BITKY Soukupa a Dopitu: Šokujúci DÔKAZ mení vyšetrovanie!
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. reaguje počas zápasu 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v Girone.
Foto
Tréner Weiss po Girone: Mali sme riskovať, potom bolo neskoro! Vyjadril aj sa k budúcnosti syna
Foto
Krásnu atlétku čakalo v hotelovej izbe prekvapenie: Otvorila dvere a hneď utekala na recepciu
(ilustračné foto)
To ste ešte NIKDY nevideli: Motor lietadla na dráhe VCUCOL... Dramatické VIDEO!
Kralevich sa na pojednávaní plnom sĺz nezúčastnila.
Foto
Plač na súde! Desivé DETAILY 4 roky po nehode Kralevich: Bolestivé svedectvo ženy, ktorá sa snažila zachrániť Linh († 18)
Exprezident USA Donald Trump (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin
Trump odhalil ZVADU s Putinom: Zasiahnem ťa priamo uprostred s****enej Moskvy!
Oliver Andrásy viac po sláve nebaží.
Foto
Najťažšie PRIZNANIE Andrásyho: Šanca na NÁVRAT obľúbeného zabávača je zamietnutá!
Na snímke Marián Gáborík a Juraj Slafkovský.
Foto
Gáboríka nahnevali Slafkovského slová: Mňa ani Hossu si do huby neber!
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
AktualizovanéFoto
Poslanec zo Smeru ODCHÁDZA do iného klubu! Toto je dôvod jeho rozhodnutia
Angelina Jolie je opäť šťastná.
Foto
Potvrdené: Sexi Angelina Jolie randí s TÝMTO známym mužom! Načapaní v HOTELI
Ilustračné foto
Počet chorých v Žilinskom kraji sa zvyšuje: TU evidujú nárast o vyše 50 percent!
Antony Blinken.
Spojené štáty sa obávajú, že Rusko... Znepokojivé varovanie Washingtonu