Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2022 00:02 | Nové Časy | Čas Vianoc

Magické vianočné príbehy potešia dušu: Takto sa zrodili vianočne gule

Niektorí svoje stromčeky zdobíme už začiatkom decembra, iní až na Štedrý deň, no jedno ich spája. Na väčšine z nich visia prenádherné vianočné ozdoby a gule. Viete, ako vznikli?

Kde bolo, tam bolo, kedysi dávno, v 16. storočí, žil v nemeckom Durínsku sklársky majster Hans Greiner. Toto remeslo sa v rodine dedilo z generácie na generáciu a ich sklárne boli vychýrené v celom regióne. Hans mal však na rozdiel od svojich predchodcov trošku odlišné predstavy o vývoji sklárstva. V jeho kreatívnej mysli sa okrem úžitkových predmetov pomaličky rodili oveľa umeleckejšie kúsky.

Ozdôbky z Lauscha

Rozhodol sa preto, že postaví sklársku hutu, ktorá sa bude venovať práve takejto jemnej sklárskej práci. Stavba vyrástla v roku 1597 na pôde dedinky Lauscha, ktorá bola široko ďaleko známa svojou čistou vodou. Skrátka ideálne miesto pre sklársku výrobu. V hute sa začali rodiť tie najkrajšie sklenené tvary pre radosť. Toto všetko popri tradičnej sklárskej výrobe, pretože niečo chlieb zaplatiť muselo. Hoci miestni boli voči fúkaným skleneným dekoráciám spočiatku skeptickí, nakoniec si k nim našli cestu. Najmä pred sviatkami si dopriali kúpu niečoho, čo skrášlilo ich príbytky.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Dajme ich na stromček

Syn po otcovi, Hans po Hansovi, dekorácie vylepšoval. Trvalo však ešte ďalšie dve a pol storočia, kým prapotomok Hansa Greinera – toho, ktorý ako prvý začal vyrábať sklenené dekorácie, samozrejme, taktiež menom Hans, vymyslel niečo prelomové. V onej dekoračnej hute v Lauschi, v časoch, keď bol vianočný stromček už pomerne rozšíreným vianočným doplnkom, mu skrsla v hlave myšlienka, ktorej sa nevedel zbaviť. Dňom i nocou uvažoval, akoby sa asi jeho sklenené ozdoby, hlavne prepracované ovocie a oriešky, ktoré vyrábal, vynímali na vianočnom stromčeku.

Reklama z kráľovského dvora

Vymyslel to v roku 1847, keď im dodal háčik, aby sa dali na stromček upevniť. Vyladil ich k dokonalosti tak, aby sa striebristo trblietali. Najskôr olovom, ortuťou a neskôr do vnútra ozdoby zapracoval zmes dusičnanu strieborného a cukrovej vody. Sklenené vianočné ozdoby sa stali hitom po tom, čo v londýnskych novinách vyšla fotografia vianočného stromčeka kráľovnej Viktórie. Bol bohato zdobený sklenenými ozdôbkami z Nemecka – rodnej krajiny princa Alberta. Bola to perfektná reklama!

Do celého sveta

Netrvalo dlho a vianočné sklenené ozdoby z malej nemeckej dedinky dobyli aj Ameriku a zvyšok sveta. Hansovi synovia a vnukovia prácu deda ešte zdokonalili, keď do sveta poslali prvé sklenené vianočné gule. Nemecko pokračovalo vo výrobe ozdôb prakticky bez konkurencie až do roku 1925. Potom s vlastnou výrobou začalo Japonsko a Československo, takmer všetko na vývoz do USA. Do roku 1935 bolo za veľkú mláku vyvezených viac ako 250 miliónov sklenených ozdôb na vianočné stromčeky.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
(ilustr. foto)
Už je to 30 rokov odkedy vzniklo toto veľkolepé dielo: Podmorský tunel má päťdesiat kilometrov
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Váš Tip
Dobrovoľní hasiči v Prešove oslavujú: Neuveriteľné, koľko rokov prešlo od ich vzniku!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Dôležité informácie od Izraelu USA: Schyľuje sa k ďalšej vojenskej operácii proti Hamasu?
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Z neba v Iráne padali živé ryby.
Zábery, ktorým nebudete chcieť veriť: Z neba padali živé ryby!
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!