Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2022 00:00 | Nové Časy | Čas Vianoc

Najslávnejšie vianočné stromčeky sveta. Poznáte ich?

Symbolom Vianoc je jednoznačne stromček. Na svete sú ich každý rok vyzdobené milióny, no iba pár je takých, na ktoré sa upierajú zraky ľudí z celého sveta. Toto sú tie NAJ.

Stromček pred Rockefellerovým centrom, New York

Nemôžeme začať žiadnym iným. Na rozžiarenie tohto stromčeka každoročne čakajú nielen milióny New Yorčanov, ale i celý svet. Znamená totiž pomyselný začiatok najkrajšej sezóny v roku. Tento rok oslávi tradícia zdobenia tohto stromčeka už 91 rokov a všetko sa zrodilo z milého príbehu. Prvý vianočný stromček pred centrom postavili v roku 1931 stavbári, ktorí centrum stavali. Dali dohromady peniaze a kúpili si šesťmetrovú jedľu, ktorú ozdobili papierovými girlandami vyrobenými ich rodinami, plechovkami a brusnicami. Postavili ju presne na Štedrý deň. Oficiálny ceremoniál rozsvietenia už roky naživo vysiela aj televízia, stromček sa objavil aj v množstve vianočných filmov a každý rok si ho prídu pozrieť milióny zvedavcov, mnohí ľudia cestujú do Veľkého jablka iba kvôli nemu.

Plávajúci stromček, Rio de Janeiro, Brazília

Každý rok vyzerá trošku inak, no už roky rokúce ladne pláva na vodnej hladine jazera Rodrigo de Freitas v meste karnevalu a zábavy – Riu de Janeire. Rozsvietením tohto vyše 80-metrového stromčeka sa v metropole začínajú decembrové slávnosti plné hudby, ohňostrojov a tanca. Deje sa tak od roku 1996 a oslavy sú naozaj pompézne. Stromček zdobia približne tri milióny svetielok a stojí na špeciálnom člne. Pre kovid či finančné problémy mesta sa veľkolepé rozsvietenie stromčeka pár rokov nekonalo, no túto sezónu bude tento krásavec žiariť do tmy opäť.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Galeries Lafayette Paríž, Francúzsko

Jeden z najohromujúcejších stromčekov na svete nájdete každý rok v parížskom obchodnom dome Galeries Lafayette. Každý rok sa jeho vizuál zmení podľa kreatívnej témy, no každé sviatky vyráža dych všetkým nakupujúcim. Raz vyzerá ako z vesmíru, inokedy ako z Arktídy, vtedy ho vyrobili z papiera a na ďalší rok bol zasa ozdobený obrovskými praclíkmi a cukrovinkami. Tradícia zdobenia stromčeka, ktorý menil tému každučký rok, siaha do 50. rokov minulého storočia.

Lego stromček

Vianočný stromček zložený z kociek famóznej stavebnice nájdete vo všetkých Legolandoch na svete. Niektoré merajú až desať metrov a sú zložené z pol milióna kociek skladačky. Ak sa vám takýto nápad páči, svoj vlastný Lego stromček si môžete postaviť aj u vás doma.

Gubbio, Taliansko

Najväčší vianočný stromček, zapísaný aj do Guinessovej knihy rekordov, nájdete v malebnom horskom mestečku Gubbio v Taliansku. Od roku 1981 ho rozsvecujú na svahu hory Monte Igino. Nejde pritom o žiadny do výšky trčiaci strom. Vianočný symbol je vytvorený z troch tisícok svetiel na 8,5 kilometroch elektrickej šnúry natiahnutej do tvaru stromu, ktorá sa tiahne svahom hory a pokrýva až 130-tisíc kilometrov štvorcových. Svetelná inštalácia je dlhá 650 a široká 350 metrov a je viditeľná zo vzdialenosti 50 kilometrov. Nachystať túto atrakciu trvá každý rok dobrovoľníkom niekoľko mesiacov, no tá krása rozhodne stojí za tú drinu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
V Tunise sa búria proti prílevu migrantov: Sila, čo sa v posledných týždňoch deje
Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať