Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2022 00:01 | Nové Časy | Čas Vianoc

Sám doma robí Vianoce! Čo ste o legendárnom filme netušili?

Vianoce bez Kevina a jeho šibalstiev si snáď ani nevieme predstaviť. Hoci má Sám doma už 32 rokov, stále baví celý svet. Toto ste o slávnej snímke nevedeli.

Sviatočných filmov je obrovské množstvo, no iba pár je takých, ktoré môžeme sledovať znova a znova a nikdy sa nám nezunujú. Jedným z nich je aj nezabudnuteľný Sám doma.

Zabudnutý doma

„Mám pocit, že sme doma nechali niečo dôležité,“ znejú slová mamy McCallisterovej, ktorá po chaotickom ráne v lietadle nad Atlantikom cestou do Paríža zistí, že doma zabudli nezbedného syna Kevina. Tak sa rozbieha zápletka neskutočnej komédie, ktorú zbožňujeme. Príbeh 8-ročného chlapca, ktorému sa na chvíľu splní sen a ocitne sa zrazu sám doma, oslávi tieto sviatky už 32 rokov.

Úloha na mieru

Scenárista John Hughes napísal rolu Kevina McCallistera presne na mieru sympatického blondiačika, vtedy deväťročného Macaulaya Culkina. Režisér vedel, že tento chalan je trefou do čierneho, no napriek tomu si na casting zavolal ďalších sto malých hercov, aby sa o tom presvedčil. Culkin sa zo dňa na deň stal najznámejšou detskou hviezdou planéty. Vedeli ste, že jeho filmový brat Fuller, ktorý sa v noci pocikával, je v skutočnosti aj jeho skutočným bratom?

Hlavne skromne

Film produkovala spoločnosť 20 Century Fox, pretože slávna konkurencia Warner Bross ponúkla na rozpočet oveľa menej peňazí. Pravdepodobne túto chybu trpko oľutovali. Snímka zarobila v prepočte 459 miliónov eur vďaka čomu sa film dostal aj do Guinnessovej knihy rekordov. Dlhý čas si držal titul najlepšie zarábajúcej komédie všetkých čias. Rozpočet bol necelých 17 miliónov eur, čo bolo v porovnaní s inými sviatočnými trhákmi málo. Preto sa štáb musel uskromniť. Napríklad na špeciálnych efektoch, ktoré zastrešil lacný animátor z Chicaga. Všetky ich vyrobil v pivnici domu svojej matky.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Mŕtvi 23-krát

Neodmysliteľnou súčasťou filmu sú aj nesmrteľní banditi. Istý filmový portál z USA poveril lekárov, aby vypočítali, koľkokrát by Harry a Marv v skutočnom živote po toľkých zraneniach zomreli. Výsledok bol, že duša by ich telo opustila dohromady v oboch častiach 23-krát. A to nepočítame všetky tie ostatné vážne zranenia panvy, stavcov, popálenín, zlomenín či krvácaní do mozgu... Video nájdete aj na YouTube.

Vysoký kaskadér

Kevin mal vo filme dabléra, ktorý ho zaskakoval v nebezpečných scénach, napríklad sánkovačke na schodisku. Tvorcovia mali problém zohnať človeka, ktorý by mal podobnú postavu ako deväťročný chlapec. Úlohu vzal útly tridsiatnik, kaskadér Larry Nicholas. Všimnúť si ho môžete hlavne v scéne, kde sa Kevin spúšťa na lane do záhradného domčeka. Tam je vidieť, že postava je oveľa vyššia ako deväťročné dieťa.

Zemiaky miesto snehu

Zaujímavá je aj situácia so snehom, ktorého sú vo filme kopy. Tvorcovia natáčali cez zimu a čakali a čakali, no sneh sa neukázal. Nahradili ho preto zemiakovými vločkami, z ktorých sa vyrába kaša. Po pár dňoch navlhla a začala nevábne zaváňať, no celý štáb to bral s úsmevom. Ten z tvárí nemizne ani nám, počas sledovania tejto skvelej komédie. Urobte si pukance a pripravte sa. O chvíľu je to tu!

Štyri bonusy na záver

Na fotografii Buzzovej priateľky, ktorú Kevin nájde v tajnej truhlici, je v skutočnosti chlapec – syn umeleckého šéfa filmu. Režisér sa tak rozhodol, pretože nechcel zraniť žiadnu tínedžerku a nazvať ju škaredou.
V druhej časti si zahral aj budúci americký prezident Donald Trump. V luxusnom hoteli Plaza radí Kevinovi, kde sa nachádza recepcia.
Čiernobiely film, ktorý Kevin sleduje, nie je skutočný. Scéna bola natočená vyslovene pre účely filmu.
Obrovský a majestátny dom McCallisterových sa nachádza v Chicagu, bol postavený v roku 1920 a pred desiatimi rokmi sa predal v prepočte za 1,5 milióna eur.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rekreačné poukazy sú stále výhodným benefitom pre oddych
Aj tento rok možno požiadať o príspevok na oddych: Budú rekreačné poukazy prenosné na rodičov?
Milan Majerský a Richard Raši
Raši sa vidí na soličke šéfa NR SR: Čo si o tom myslí Majerský? Padla reč aj na Danka
Stanku, gitaristku a basgitaristku z kapiel Zlokot a Toddler punk, trápi rakovina po tretíkrát.
Foto
Stanke s rakovinou sa na liečbu poskladalo celé Slovensko: Teraz urobila niečo KRÁSNE! Budete dojatí
Vizualizácia štadióna po dokončení. Moderný stánok by mal hostiť majstrovstvá Európy do 21 rokov.
Foto
Brzdia výstavbu štadióna sudičky?! O rok by mali byť na stavenisku v Prešove majstrovstvá Európy
(ilustračné foto).
Na východe Slovenska došlo k dopravnej nehode: Úseku sa radšej vyhnite
Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!