Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2022 00:00 | Nové Časy | Čas Vianoc

Šťastné a udržateľné: Ekologická vianočná výzdoba nemusí byť nuda

Už sa nemôžeme dočkať. Zdobenie domácností pred sviatkami je krásnym rodinným zvykom. Avšak po sviatkoch často v koši končia tony plastov, papierov a stúh. Poďme to zmeniť.

Vianočne vyzdobená domácnosť prináša radosť, pohodu a teplo domova. Väčšina dekorácií, ktoré nájdeme na trhu, pochádza z Číny. Často sú vyrobené z plastu a farbené toxickými farbami, nehovoriac o ich veľmi zlej kvalite.

Tony Vianoc na skládkach

Čísla hovoria smutnou rečou. Väčšina vyspelého sveta od konca novembra do nového roku vyprodukuje o 25 % viac odpadu ako zvyčajne. Skúsme to tento rok poňať inak. Krásu a útulnosť do našich domovov dokážeme priniesť aj bez toho, aby sme kupovali márnotratné dekorácie, ktoré po sviatkoch skončia na skládke. Vyskúšajte tieto tipy a urobte si doma udržateľnú vianočnú výzdobu.

• Oprášte to, čo máte

Áno, kupovať si každý rok nové ozdôbky je lákavé. Chceme viac, v inej farbe, ešte trblietavejšie. Najudržateľnejšie vianočné ozdoby sú však tie, ktoré už vlastníte. Dobre sa o ne starajte a ony vás budú tešiť dlhé roky. Ak potrebujete nutne zmenu, skúste ich pretvoriť, napríklad premaľovať. Alebo si tento rok vymeňte výbavičku s najlepšou kamarátkou.

• Ozdoby z prírody

Skvelou alternatívou je aj výroba vlastných dekorácií, napríklad z toho, čo nájdete v prírode. zafarbite šišky ekologicky nezávadnou farbou, vytvorte z vetvičiek snehové vločky, vyrobte si veniec z orechových šupiek. To sa teraz nosí!

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

• Zeleň? Áno, prosím.

Vymeňte tento rok umelohmotné dekorácie za kopec zelene. Napríklad taký eukalyptus. Existuje v rôznych variáciách, vyzerá skvostne, je veľmi moderný a k tomu ešte krásne vonia. Ba čo viac, krásny je čerstvý a aj sušený. Poslúžiť vám teda môže ešte dlho po sviatkoch. Podobný prípad je aj nežná gypsomilka. V kombinácii zo zeleňou prinesie do vašich domovov pravú vianočnú atmosféru.

• Nazrite do kuchyne

Na vianočné dekorácie sa skvelo hodia aj veci z vašej kuchyne. Nakrájajte a vysušte pomaranče, nachystajte si celú škoricu a minú sa aj šípky. Toto všetko môžete zapojiť do svojho adventného venca alebo naaranžovať s ihličím do vázy.

• Nesmrteľné drevo

Trefou do čierneho budú aj dekorácie z kvalitného dreva. Samozrejme, nemusíte si ich stružlikať sami. Na trhu pôsobí mnoho zodpovedných výrobcov, ktorí ponúkajú kvalitné drevené dekorácie z dreva z udržateľného hospodárstva. Rovnako na trhu nájdete aj dekorácie z recyklovaných materiálov, organickej bavlny, ľanu či slovenskej klasiky – šúpolia. Tak teda, šťastné a udržateľné!

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom