Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2022 14:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Nestráca úsmev na tvári! Najväčšia vášeň bývalej sestričky Milky: Z izby má botanickú záhradu

Napriek ťažkému životu má úsmev na tvári! Pani Milka sa celý svoj život obetovala pre najbližších, zažila muža tyrana, stratu milovaného dieťaťa, ale nikdy sa nevzdala. Hoci chcela byť učiteľka, nakoniec sa dostala k práci detskej zdravotnej sestry a stala sa najmladšou vedúcou jasiel v Košickom kraji.

Ako detská sestra pracovala vo všetkých kútoch Slovenska. Zažila si muža tyrana, ale aj veľkú lásku. Teraz rozdáva radosť iným kvetmi, ktoré vo svojom bytíku v Dome sociálnych služieb pestuje.

Drobučká Milka je pôvodom z Horných Hámrov, no vyrastala v Jelšave. „Chcela som byť  učiteľka. Študovala som na pedagogickej škole v Košiciach, no narodila sa sestrička Evička a vrátila som sa pomáhať mame,“ rozpráva Milka. Po čase ju oslovili z Magnezitky. „Nastúpila som do ambulancie ako sestrička. Veľa som sa tam naučila, mali sme röntgen a všetko vybavenie. Raz som veľmi zmokla a skončila som na pol roka so zápalom pľúc v nemocnici. Moje miesto obsadili,“ pokračuje Milka, ktorá sa nevzdala a išla do školy detských sestier v Košiciach. Keďže mala prax, štúdium zvládla výborne. Dostala sa do jasiel v Spišských Matejovciach, do Mlynice, do Svitu a nakoniec do Revúcej. „Tam prišli na to, že vedúca robí nejaké kšefty a na jej miesto som nastúpila ja. Stala som sa najmladšou vedúcou jaslí v Košickom kraji ako devätnásťročná,“ pousmeje sa Milka.

Otvoriť galériu

Život s tyranom

Na zábave sa zoznámila s budúcim mužom Rudim. „Keďže začal chodiť k nám domov, otec povedal, že by bola hanba, keby som si ho nezobrala. Ako 23-ročná som sa proti svojej vôli vydala a prišla dcéra Jarka,“ spomína Milka. Presťahovali sa do Vištuku a pracovať začala v Nemocnici v Modre na detskom oddelení. „Manžel bol surový, začal holdovať alkoholu a chodil po zábavách. Musela som mu odovzdávať všetky peniaze,“ opisuje Milka, ktorá už vtedy rozmýšľala, ako sa z toho dostane. Keď mala 29 rokov, narodil sa syn Feďko. „Ako päťročný dostal horúčky a lekári mu určili nesprávnu diagnózu. V Bratislave prišli na to, že mu zlyhávajú obličky,“ hovorí smutne Milka.


Záchrana mala byť v Košiciach. „Nemala som žiadne peniaze, tak som porozdávala všetky šperky čo som na sebe mala, aby som zaplatila lietadlo. Keď sme tam prišli, lekár, ktorý nás mal prijať bol v Bratislave. Vedela som, že už je neskoro. Nechcela som, aby Feďko zomrel v nemocnici. Dali mi sanitku a išli sme do Jelšavy za mamou. Tá bola šťastná keď som prichádzala a niesla Feďka v náručí. To ešte netušila, že po ceste skonal,“ hovorí Milka, ktorá ešte nevedela, že čaká Riška. Keď s vrátila domov, sused jej prezradil, že jej manžel na Veľkú Noc Feďka veľmi zbil. „Asi mu narazil aj obličky. Odvtedy som muža vnímala ako čerta a vrátiť som sa nedokázala,“ vysvetľuje Milka, ktorá skončila na psychiatrii, kde jej pomohli a navrhli, že jediné riešenie je rozvod. „Keď sa narodil Riško, rozviedli nás,“ hovorí Milka, ktorá začala robiť v ambulancii lekára, ktorý sa stal jej veľkou láskou a druhým manželom. „S Imriškom sme chodili po horách, boli sme šťastní až kým po dvoch rokoch nedostal rakovinu a nezomrel,“ povedala Milka.

Terapia kvetmi

Začala pracovať ako zdravotná sestra na psychiatrii. „Aj z vďaky, že mi pomohli aj preto, lebo tam bol lepší plat. Už som nikoho nechcela, lebo mala som aj zlého muža, aj dobrého a to naozaj stačí,“ usmeje sa Milka. Pred 25. rokmi sa presťahovala do domu Sociálnych služieb v Pezinku. „Nechcela som byť nikomu na obtiaž a tu mám svoje kvety. Investujem do nich všetky peniaze a každý kto za mnou príde dostane pre radosť kvet. Keď niečo potrebujem syn Riško mi to prinesie a s dcérou Jarkou si voláme. Chodia za mnou aj vnúčence,“ hovorí Milka.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gh, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Benátok zavítala herečka Julianne Moore i i herec Vincent Cassel.
Foto
Svetové hviezdy si vyrazili do Benátok: VÝRAZ mladučkej frajerky Cassela hovorí za všetko!
(ilustračné foto).
Rusi sa obuli do americkej mimovládnej organizácie: Vyhlásili ju za neželateľnú, čo im prekáža?
water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ