Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2022 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

V múzeu vystavujú nástroje niekdajšej propagandy: V čom sa líši od tej dnešnej?

Takto sa ovplyvňuje verejná mienka! Rôzne formy agitácie už od čias Rakúsko-Uhorska až po komunistickú ideológiu ponúka zaujímavá výstava Storočie propagandy. Vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach (VSM) na rôznych plagátoch a letákoch približujú glorifikovanie minulých režimov a panovníkov danej doby.

Kurátor Vojtech Kárpáty Novému Času priblížil, že výstava je v šiestich celkoch a týka sa 20. storočia. "Nemôžeme obísť koniec Rakúska-Uhorska a prvú Československú republiku, v ktorej sa rozoberá tzv. legionárska legenda. Rok 1938 znamenal pre Košice obsadenie Hortyovským Maďarskom, no všímame si aj Slovenský štát a posledné slobodné obdobie v období 1945-48. A záver patrí reálnemu socializmu až do roku 1989," spomenul Kárpáty.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Pokým v časoch monarchie išlo podľa neho o propagandu oslavujúcu štát a panovníka, vo vojnových rokoch 1914-18 sa mobilizovalo najmä obyvateľstvo na podporu vojakov na fronte. "Prvorepubliková propaganda je orientovaná oslavou novej česko-slovenskej štátnosti a hojne sa pestoval aj kult prezidenta Masaryka. Slovenský štát propagandu inštitucionoval od ministerstva až po špecializované regionálne úrady na kontrolu všetkých tlačových, obrazových a filmových výstupov," uviedol kurátor.

Obdobie normalizácie od 70-tych rokov podľa neho dotvára formovanie inovatívnych výtvarných postupov na rôznych plagátoch. "Predchádzajúce roky sú do veľkej miery poznamenané kultom osobnosti sovietskeho vodcu Stalina alebo domáceho Klementa Gottwalda. Aj dnes, hoci o tom už nie je výstava, sa propaganda vyvíja a používa stále sofistikovanejšie. Od plagátov cez umne strihané reklamy, pričom sa využíva rovnaký typ výsmechu na vykreslenie nepriateľa," dodal Kárpáty.

Viac o propagande

Propaganda pochádza z latinského slova propagare, ktoré prekladáme slovesami šíriť, hlásať, vytvárať či uvádzať na známosť. Ide o šírenie názorov a informácií, ktorého hlavným cieľom je ovplyvňovať individuálnu alebo kolektívnu verejnú mienku spolu s potvrdením postojov a konania v mene vyšších cieľov, ideálov a konkrétnych politických ideológií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Krajina v strachu: Zaznamenali nebezpečný VÍRUS! Spôsobuje krvácanie z očí aj uší
Pre speváka to bol zážitok na celý život.
Miro Jaroš sa ako 46-ročný dočkal promócií: Som na seba hrdý! Čo vyštudoval?
(ilustračné foto)
Obrovský podvod! Polícia zhabala falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur
Varovanie pred búrkami
Vážne varovanie meteorológov: Slováci, pripravte sa na NEBEZPEČNÝ jav! Tu si dávajte pozor
ilustračné foto
Dodáva KĽDR balistické strely Rusku?! Situácia je vážna, Ukrajina musí konať
Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Opitý vodič skončil v cele: Sila, koľko promile nafúkal v ranných hodinách!
Ilustračné foto
Vandali vyčíňali na detskom ihrisku: Strašné, čo tam urobili! Mesto po nich pátra
Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!
The New York City Pride Parade celebrating all lifestyle choices. Flags at the parade. The parade route was lined with tens-of thousands of spectators supporting the event.
Veľká vec u našich susedov: Ústavný súd rozhodol! Týka sa to zmeny pohlavia
HC Slovan chce prebrať slovenský gigant: Začne nová éra belasých?
hacker in hoodie typing code in program using laptop in dark studio
Smrť za internetové príspevky! Súdy odsúdili muža: Strašné, čo sa v krajine deje
Aký prípravok na čistenie karosérie je najlepší?
Veľký test autošampónov: TENTO je najlepší, no aj lacnejší spraví divy