Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2022 06:00 | Správy | Domáce správy

Veľký súhrn výsledkov spojených volieb: Toto sú primátori a župani na ďalšie 4 roky

Slováci si volili primátorov i predsedov samosprávnych krajov. Kto obhájil pozície? Pozrite si veľký súhrn.

Primátori

Môžu oslavovať. Až sedem z ôsmich doterajších primátorov krajských miest dokázalo v komunálnych voľbách obhájiť svoju pozíciu spred štyroch rokov. Žiadne zemetrasenie sa tak na radniciach konať nebude, aj keď niektorí víťazi zostali po vzájomných súbojoch poriadne doráňaní. Kto vyhral a kto, naopak, sklamal?
 

Bratislava

Matúš Vallo Team Bratislava, Progresívne Slovensko, SaS 60,20 %

Otvoriť galériu
Matúš Vallo.
Zdroj: anc

Rudolf Kusý Sme rodina, KDH, Za ľudí, Dobrá voľba a Umiernení, Aliancia 27,72 %

Oči Bratislavčanov smerovali na hlavný súboj o metropolu Slovenska. Ten zvádzali súčasný primátor Matúš Vallo (45) a Rudolf Kusý (46). Zatiaľ čo prvého podporovala SaS, Progresívne Slovensko a jeho strana Team Bratislava, Kusého nominovala Sme rodina, KDH, Za ľudí či Dobrá voľba. Ani masívna kampaň, ktorú spustil asi dva mesiace pred voľbami, nepomohla k tomu, aby utrpel pomerne drvivú porážku. Vallo získal najväčší počet hlasov za posledných 20 rokov a presvedčil viac ako 60 % voličov. Kusý si napokon pripísal len 27,7 % a končí aj ako šéf mestskej časti Nové Mesto. „Myslím si, že v Bratislave rozhodol bonus úradujúceho primátora, a zrejme aj to, že v bratislavskom prostredí je tradične silnejší hlas občiansky orientovaných voličov. Vallo oslovil Bratislavu aj svojou presvedčivou kampaňou a posunom k liberálnejším hodnotám. Kusý tak napriek kampani nemal veľkú šancu,“ myslí si politológ Grigorij Mesežnikov

 

Trnava

Peter Bročka NEKA 44,7 %

Otvoriť galériu
Peter Bročka
Zdroj: anc

Branislav Baroš NEKA 33,6 €

Súčasný primátor Peter Bročka bude môcť pokračovať aj tretie volebné obdobie. Tentoraz však jeho víťazstvo nebolo úplne jednoznačné ako po minulé voľby. Vybralo si ho takmer 45 % Trnavčanov, ale jeho súpera Baroša volilo asi 34 % ľudí. Pred štyrmi rokmi totiž Bročka nemal jasného vyzývateľa, čo sa odrazilo v jeho úspechu (vtedy mal 63 %). „Trnava je ďalším mestom, kde pretrváva nastavenie, že miestni voliči podporujú občiansky orientovaných kandidátov, konkrétne tých, ktorí sa dostali do svojich pozícií v predchádzajúcich voľbách, v ktorých porazili straníckych kandidátov. V minulých voľbách bolo Bročkovo víťazstvo prekvapivé, ale vidno, že sa vo funkcii osvedčil,“ komentoval politológ Mesežnikov. Podľa neho však ďalšie volebné obdobie bude musieť Bročka zabrať, keďže sa môže prejaviť aj únava voličov po troch štvorročných cykloch. Bročka tak musí rátať s tým, že bude musieť presviedčať intenzivnejšie.

Nitra

Marek Hattas Tím Kraj Nitra 30,80 %

Otvoriť galériu
Marek Hattas.
Zdroj: anc

Igor Kršiak Hlas - sociálna demokracia, Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Demokrati Slovenska 27,2 %

Napínavý súboj sa podľa prieskumov črtal v Nitre, čo sa napokon aj potvrdilo. Poslanec Marek Hattas obhajoval aj primátorskú pozíciu, ktorú prvýkrát získal v roku 2018. Vtedy to bola jasná výhra so 42,3 % hlasov. Tentoraz sa mu to podarilo len so ziskom 30,8 %. V mimoriadne tesnom závese za ním bol Igor Kršiak, ktorému to ušlo len o 3 % voličských hlasov. „V prípade Mareka Hattasa platí to isté ako pri Vallovi či Bročkovi. Síce bol teraz už zástupcom novej mestskej strany, ale je to v zásade občiansky kandidát, ktorý opätovne uspel možno aj vďaka tomu, že pôsobí a je viditeľný aj v tej „veľkej“ politike,“ povedal politológ Mesežnikov. Avizuje, že Hattas bude mať náročnú pozíciu, keďže sa výsledok nedá označiť za jeho triumf. Bude tak musieť presvedčiť aj tých, ktorí mu dôveru nedali, že si ju zaslúži. Inak môže po ďalších voľbách rýchlo skončiť.

 

Trenčín

Richard Rybníček NEKA 72,94 %

Otvoriť galériu

Miloš Mičega NEKA 27,0 %

Už tradične v meste pod Trenčianskym hradom víťazí bývalý šéf RTVS Richard Rybníček. Ten v posledných rokoch vedie aj Úniu miest Slovenska, ktorá združuje primátorov najväčších miest. Aj tentoraz sa proti nemu postavil Miloš Mičega, pričom ich výsledok takmer presne kopíruje voľby v roku 2018. Mičega vtedy dostal 27,3 % a Rybníček 72,4 %. „Už vďaka svojmu presvedčivému výkonu sa dopracoval do takej pozície, že podporu strán ani nepotrebuje. Ako primátora ho podporuje dokonca viacero názorových prostredí. Určite ho podporujú stredopraví voliči, ale keďže získal takmer 73 percent, tak je evidentné, že sú za ním aj voliči iných názorových skupín. Uspel u nich aj preto, že je silne stotožnený so svojím primátorským poslaním,“ odhaduje politológ Mesežnikov. Vysvetľuje, že Rybníčka zosadí zrejme len on sám, ak sa raz rozhodne nekandidovať a dá tak priestor novým tváram v lokálnej politike.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Krajina v strachu: Zaznamenali nebezpečný VÍRUS! Spôsobuje krvácanie z očí aj uší
Pre speváka to bol zážitok na celý život.
Miro Jaroš sa ako 46-ročný dočkal promócií: Som na seba hrdý! Čo vyštudoval?
(ilustračné foto)
Obrovský podvod! Polícia zhabala falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur
ilustračné foto
Dodáva KĽDR balistické strely Rusku?! Situácia je vážna, Ukrajina musí konať
Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!
The New York City Pride Parade celebrating all lifestyle choices. Flags at the parade. The parade route was lined with tens-of thousands of spectators supporting the event.
Veľká vec u našich susedov: Ústavný súd rozhodol! Týka sa to zmeny pohlavia
HC Slovan chce prebrať slovenský gigant: Začne nová éra belasých?
hacker in hoodie typing code in program using laptop in dark studio
Smrť za internetové príspevky! Súdy odsúdili muža: Strašné, čo sa v krajine deje
Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Štefan Harabin.
Prezidentskí kandidáti zverejnili výdavky na kampaň: Kto minul najviac a kto naopak ani cent?!
Vznik ministerstva športu Keketi obhajuje.
Keketi zhodnotil fungovanie ministerstva športu: Tieto aktivity považuje za najdôležitejšie
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina a Rusko na seba ukazujú prstom: Kto používa vo vojne chemické zbrane?!
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Poľskou vládou otriasol škandál: Našlo sa podozrivé zariadenie! Aké malo funkcie?