Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2022 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

MBST terapia: Unikátna liečba kĺbov odstráni nielen bolesť, ale aj jej príčinu

Dlhotrvajúca bolesť často ovládne celý náš život. Bolesť nás obmedzuje nielen pri bežných každodenných činnostiach, ale môže ukončiť naše športové aktivity a dokonca aj pohyb ako taký.

Najviac sa však obávame toho, že bolesť obmedzí našu pracovnú aktivitu, resp. nás prinúti odísť z práce úplne. Princípom a cieľom MBST terapie je vyvolať v tkanive zlepšovanie látkovej výmeny a tým i vlastných funkcií buniek, ich regeneráciu a delenie. Urýchľuje sa hojenie kostí a väzov po úraze, operáciach, postupne sa obnovujú straty vápnika v kostiach pri osteoporóze.

Otvoriť galériu

Je pravdou, že až 90 % ľudí trpí v rôznom období svojho života bolesťami kĺbov?

Áno, je to tak. Najčastejšími príčinami bolesti sú artrotické zmeny na kĺboch, pričom príčiny ich vzniku sú rôznorodé. Zdravý kĺb funguje ako dobre naolejované ložisko – bez trenia. Chrupavka pôsobí ako tlmič nárazov, a teda kĺb so zdravou chrupavkou je schopný plnej funkcie. Vážnosť ochorenia narastá s vekom. Už pri malej nerovnosti či nesprávnom zaťažení sa styčné plôšky o seba otierajú, chrupavka sa stáva drsnejšia, objavujú sa trhliny a deštrukcie chrupavky. Kĺbová štrbina sa pritom zúži, a tým aj pohyblivosť kĺbu.

Ako sa prejavuje artróza? Čo máme robiť, keď kĺb už boli?

Prvým príznakom rozvinutej artrózy je ranná – štartovacia bolesť kĺbu spojená s pocitom stuhnutia svalov i úponov. Neskôr sa bolesti objavujú po dlhšej chôdzi či väčšej záťaži. Pokročilá artróza sa prejavuje výraznými bolesťami už aj počas relatívneho pokoja a najmä v noci. Z chrupavky ostávajú len malé ostrovčeky, ktoré stratili pružnosť. Poškodený kĺb reaguje zápalom, opuchom, zvýšenou bolesťou, ochabnutím svalstva i obmedzeným pohybom v kĺbe, Keď už nepostačujú bežné liečebné metódy, prichádza na rad operačné riešenie, príp. umelá náhrada kĺbu. V mnohých prípadoch však rekonvalescencia prebieha dlhé týždne až mesiace a pacient je vyradený z bežných aktivít. Rehabilitácia je zdĺhavá a aj návrat do práce býva problematický.

Otvoriť galériu

Existuje aj prijateľnejšie riešenie?

Našťastie, už áno. Až doteraz u nás neexistovala žiadna terapia, ktorá by riešila aj príčinu ochorenia – úbytok chrupavky či kostnej hmoty. Klasická liečba tak bola zameraná skôr na premazanie kĺbu, dočasné potlačenie bolesti a oddialenie operačného riešenia. Pokrok v medicíne sa však výrazne prejavil aj v tejto oblasti a lekári v spolupráci s poprednými vedeckými ústavmi v Nemecku vyvinuli novú terapiu, ktorou je magneticko-rezonančná metóda rastu bunkových jadier (MBST terapia). MBST terapia je revolučná inovatívna procedúra, ktorá pôsobí práve v tých častiach tela, kde vznikajú signály stimulujúce regeneráciu. Oprávnene ju nazvali medicínou budúcnosti, pretože bez operačného zásahu dokáže naštartovať telu vlastné regeneračné procesy v poškodených bunkách.

Otvoriť galériu

Ako prebieha liečba?

Liečba prebieha v modernej liečebnej jednotke, ktorá pracuje na tom istom princípe ako MRI diagnostická metóda a ktorá cielene podľa konkrétnej diagnózy pacienta pôsobí na špecifické tkanivové bunky a spúšťa proces regenerácie chrupavky a kostí. Výsledným efektom je zreteľný rast objemu a hrúbky kĺbovej chrupavky (liečba artrózy) a zvýšenie hustoty kostí (liečba osteoporózy). MBST terapia je celosvetovo najúčinnejšia neinvazívna terapia na ošetrenie kĺbových a kostných ochorení a ošetrenie ochorení ochorení látkovej výmeny v oblasti kostí, pretože sa zameriava na základné príčiny ochorenia, nielen na jeho symptómy. Napríklad vo Švajčiarsku a v Nemecku sa metóda úspešne využíva v špičkových klinikách už 17 rokov s viac ako 80 %-nou úspešnosťou. Je vhodná pre všetky vekové kategórie a o jej vhodnosti pre pacienta rozhodne lekár, ktorý následne terapiu nastaví podľa konkrétnej diagnózy. Terapia je účinná až do 3. stupňa artrózy, keď predpokladáme, že v kĺbe je zachovaná nejaká chrupavková vrstva, ktorú dokážeme regenerovať.

Otvoriť galériu

Aké sú výhody liečby?

Liečba je bezbolestná a nemá žiadne vedľajšie nežiaduce účinky. Nehrozí tu žiadne riziko infekcie, krvácania či zrastov. Výhodou je, že pacient nemusí prerušiť pracovný proces či svoje pohybové aktivity. Ustúpenie bolesti a zlepšenie pohyblivosti kĺbu nastupuje prakticky už počas terapie. Lekárske odborné štúdie preukázali, že opakovanie terapie je v priemere potrebné až po 8 rokoch. Pozitívne výsledky terapie sú pravidelne publikované renomovanými ortopedickými a reumatologickými klinikami a záujem o túto úspešnú neinvazívnu formu liečby neustále stúpa.

Naše pracoviska MBST terapie nájdete v mestách:

Bratislava
Martin
Liptovský Mikuláš
Prešov
Košice

Navštívte naše stránky www.mbst-terapia.sk alebo kontaktujte naše Call centrum: 0800 221 700

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj