Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2022 00:00 | PR články
PR článok

Úplne nový Lexus RX: luxus vyjadrený jednoduchosťou dizajnu

Značka Lexus rozvinula svoju koncepciu dizajnu interiéru do podoby čistého a prehľadného interiéru, ktorým sa vyznačuje jej úplne nové veľké luxusné SUV RX.

Honosné detaily a ozdoby nemusia byť nevyhnutne tým najlepším spôsobom vyjadrenia luxusu. Prístup „menej je niekedy viac“ v podobe jednoduchosti dizajnu môže byť oveľa efektívnejším spôsobom vyjadrenia vysokej kvality – ako vidno aj v interiéri úplne nového modelu Lexus RX. Tento rozvážny a moderný prístup je zrejmý od chvíle, ako otvoríte dvere. Povrchy sú čisté a bez zbytočností, čo vytvára dojem priestrannosti a kultivovanosti.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

„To, čo zažijete, je výsledkom zdokonalenia interiérového dizajnu značky Lexus,“ hovorí hlavný konštruktér projektu Džota Kusakari a dodáva: „Dali sme si za úlohu vytvoriť jednoduchý, no premyslený priestor, ktorý by sa nespoliehal na ozdobné prvky.“ Tento prístup v žiadnom prípade neznižuje príťažlivosť slávneho ručne vyrábaného luxusu značky Lexus od remeselných majstrov Takumi: „Zamerali sme sa na to, aby čalúnenie, sedadlá a lakťové opierky pôsobili príjemne na dotyk, a zodpovedali tak vysokej kvalite interiéru. Pozornosť sme venovali dokonca aj charakteru otvárania a zatvárania dverí a kvalite zvuku, aby sme dosiahli takú kvalitu, ktorá podnecuje zmysly,“ vysvetľuje Kusakari.

Nová jednoduchosť dizajnu sa prejavuje v tom, že palubná doska má čistý a súvislý tvar, ktorý zahŕňa kryt prístrojov, prístrojový panel a lišty dverí. Zavedenie systému elektronickej západky dverí e-latch do vybavenia vozidla umožnilo posunúť vnútorné kľučky nižšie, vďaka čomu sa horná časť výplní dverí mohla vyrezať a vytvorila prirodzené pokračovanie prístrojovej dosky.

Kokpit vodiča Tazuna

Motív jednoduchosti dokonale dopĺňa koncepciu kokpitu vodiča Tazuna od spoločnosti Lexus, ktorá umožňuje racionálne rozmiestnenie a jednoduché používanie ovládacích prvkov a informačných zdrojov, aby sa vodič mohol plne sústrediť na vedenie vozidla.

„Dizajn kokpitu, ktorý stelesňuje koncepciu Tazuna, vytvára priestor, ktorý vodičovi umožňuje hlbšie a intuitívnejšie spojenie s vozidlom, vďaka čomu ho môže ovládať tak, ako zamýšľa,“ hovorí Kusakari. O tomto dôvode svedčia aj detaily, ako je napríklad koordinované usporiadanie informačných zdrojov – displeja stredovej konzoly, meracích prístrojov a projekčného displeja, aby sa ich obsah dal sledovať len nepatrným posunom roviny očí vodiča.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Úroveň vnímanej kvality

Úroveň vnímanej kvality umocňuje vplyv dizajnu vo všetkom, čo cestujúci vo vozidle vidia, počujú a čoho sa môžu dotknúť. Patrí sem všetko od nového multimediálneho systému s vylepšeným rozhraním HMI pre komunikáciu medzi človekom a strojom, ktoré obsahuje kombináciu intuitívnej dotykovej obrazovky a fyzických ovládacích tlačidiel cez nové obloženie a čalúnenie, ktoré má príjemný vzhľad a je atraktívne na dotyk, až po osvetlenie vnútorného priestoru s celým spektrom farieb a upokojujúci zvuk dverí pri zatváraní.

Príjemný a upokojujúci dizajn kabíny sa odráža aj v spôsobe, akým môžete priamo komunikovať s vozidlom. Nový palubný asistent „Hej Lexus“ je pripravený odpovedať na vaše požiadavky a príkazy prirodzeným, konverzačným jazykom. Povedzte mu, že ste hladní a odporučí vám najbližšie miesta, kde sa môžete najesť. Poznamenajte, že vám je zima a prispôsobí nastavenie klimatizácie.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Autenticky praktické SUV

Dizajn interiéru je dokonale vhodný pre vozidlo SUV a poskytuje potrebnú mieru praktického využitia, pohodlia a flexibility. Vďaka šikovnému usporiadaniu a dizajnu majú cestujúci na zadných sedadlách viac miesta na kolená a lepší výhľad dopredu i do strán, čomu napomáha nižšia bočná línia karosérie pod oknami a širšie zorné pole vodiča pred vozidlom. Vstup do vozidla uľahčuje nižšie položený vzťažný bod bedrového kĺbu a úprava elektrického nastavenia funkcie jednoduchého nastupovania. Pokiaľ ide o rodinné výlety, zadný batožinový priestor sa svojou kapacitou vyrovná súčasnému modelu RX, a to aj napriek tomu, že nový model má kratší zadný previs. Tento priestor sa podarilo dosiahnuť konštrukčnými riešeniami, ako sú tenšie zadné dvere, vzpriamenejšia konštrukcia zadného odpruženia a nižšia nakladacia hrana.

Ceny modelu Lexus RX budú zverejnené už v mesiaci september, príchod prvých vozidiel sa očakáva začiatkom budúceho roku.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať