Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Súťaž v pečení tradičnej medzibrodskej pochúťky: Pripravte si chutnú haruľu!

Dobrota, ktorú pozná celé Slovensko. Medzibrod neďaleko Banskej Bystrice žil Haruľovou show, pričom išlo o súťaž v pečení tradičnej medzibrodskej pochúťky, ktorou je haruľa, známa aj ako zemiaková baba, či zemiaková placka.

Fotogaléria
31
fotiek v galérii

V tejto obci ju pripravujú zo zemiakov, cibule, cesnaku, korenín. V recepte na pravú medzibrodskú haruľu nie je žiadna múka ani vajcia. Podľa miestnych okrem lásky dávajú do harule špeciálnu ingredienciu a to miestnu bylinku s výraznou chuťou - metku.

„Medzibrod je spojený s haruľou od nepamäti. Je vychýrený v celom okolí a v minulosti sa tu robili na jeseň haruľové zábavy. Preto sme si v roku 2001 povedali, že keď sa robia súťaže v haluškách či guľášoch, prečo nespropagovať túto našu miestnu špecialitu,“ vysvetlil Tomáš Pohorelec, zástupca OZ Chlapci z Medzibrodu, ktorí túto súťaž vymysleli. Doplnil tiež, že haruľa v Medzibrode je špecifická aj v tom, že sa nerobí na panvici, ale robí sa na plechu a pečie v rúre.

„Taká naozaj pravá medzibrodská haruľa sa robí iba s použitím zemiakov, korenín, bez múky a vajca. Samozrejme, nesmie chýbať metka. Je to špeciálna odroda mäty piepornej, ktorá jej dáva sviežu chuť, pritom ale nie je taká ostrá ako mäta. Na jeseň sa dáva čerstvá, neskôr už sušená. Haruľa bola špecifická aj tým, že keď sa robievali zabíjačky pridávalo sa do cesta aj klobásové mäso,“ povedal Pohorolec, podľa ktorého bola haruľa v obci nedeľné jedlo a ľudia ju jedli pred bohoslužbou v kostole a aj po návrate domov. Traduje sa, že každú nedeľu tam bolo počuť buchot plechov po stole, nakoľko sa haruľa musela robiť tenučká a bolo ju treba na plech roztiahnuť. Preto sa plech s cestom búchal o stôl.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil, © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!