Pri zbere kuchynského bioodpadu robíme množstvo chýb! Bratislava si už začína pomaly zvykať na nové hnedé koše v kontajnerových stojiskách pred domami či bytovkami.
7. Tekutiny nie
- Jedlé oleje a tuky, omáčky, polievky, mlieko konzumujeme, ale do nádob kuchynského bioodpadu ich nevyhadzujte.
8. Nesprávne skladovanie
- Kompostovateľné vrecká nesmú byť skladované vo vlhkom a v teplom prostredí, na priamom slnku ani pri extrémnych podmienkach. Môže totiž dôjsť k ich znehodnoteniu alebo rozkladu.
Otvoriť galériu
Správne Triedenie.
Zdroj: olo
Čo patrí do kuchynského bioodpadu?
- všetky tuhé zvyšky z prípravy jedál rastlinného aj živočíšneho pôvodu, nespotrebované zvyšky jedál a potravín vrátane pokazených či po záruke - bez obalov
- vrecká z čajov a usadeniny z kávy
- chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, strukoviny, obilniny a podobne
- zaváraniny bez sklenených/plechových častí, ale bez tekutej časti vajcia a škrupiny z vajec
- ovocie, zelenina vrátane šupiek - aj pokazené
- použité papierové vreckovky
- certifikované kompostové vrecká (označené logom OK compost, OK home compost) a papierové vrecká