Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2022 09:52 | Šport | Hokej

Padla definitíva! Pomôže trojica Slafkovský, Nemec, Mešár Slovensku na MS?

Padla definitíva. Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov sa musí na MS v Kanade zaobísť bez trojice najvyššie draftovaných hokejistov do NHL.

Na juniorskom svetovom šampionáte v Kanade budú Slováci definitívne bez Juraja Slafkovského, Šimona Nemca, Filipa Mešára, Samuela Kňažka, Martina Chromiaka a Marka Stachu.

Dvoch najvyššie draftovaných hráčov NHL Slafkovského a Nemca neuvoľnili na MS ich noví zámorskí zamestnávatelia Montreal Canadiens, respektíve New Jersey Devils. Kňažka, Chromiaka a Stachu nepustí na šampionát nepriaznivý zdravotný stav.

Slovenská nominácia sa tak blíži k finálnej podobe. Na pondelňajšom zraze, druhom v záverečnej fáze prípravy, sa trénerom hlásili brankár Rastislav Eliaš aj útočníci Jakub Demek a Maroš Jedlička, ktorý napriek dlhodobej absencii po operácii kolena chce zabojovať o účasť na MS. Hlavný kouč Ivan Feneš privítal v Poprade dokopy 28 hokejistov.

Až šestnásť z nich (Faith, Demek, Eliaš, Myklucha, Bakala, Boľo, Kašlík, Bečár, Krajč, Petrovický, Jedlička, Petrovský, Štrbák, Dvorský, Lašák, Sýkora) si zahralo aj na decembrovom svetovom šampionáte, ktorý prerušila pandémia koronavírusu.

Štart Jedličku nevyzeral nádejne z dôvodu dlhodobej rehabilitácie po zranení kolena, ktoré si privodil ešte v minulosezónnom extraligovej play off. Devätnásťročný útočník však začal s tréningom a po dohode s trénerom Fenešom prišiel do Popradu:

 "Keby som nebol úplne v poriadku, tak tu nie som. Myslím si, že to bude dobré. Nemal som pauzu od operácie, preto som pripravený možno ešte lepšie, ako predtým, keď som sa zranil. Minulý týžden mi lekári povedali, že by som mal byť na sto percent v poriadku. Reprezentační tréneri mali o mňa záujem, tak som tu. Mám už za sebou tri týždne na ľade." Na nominačný zoznam pribudol aj brankár Eliaš, ktorý sa vrátil z nováčikovského kempu Toronta Maple Leafs. Naopak, chýba na ňom Šimon Latkóczy. V nasledujúcom týždni absolvuje aj on kemp v zámorí, po ktorom sa pripojí k reprezentácii 2. augusta, v deň príletu výpravy do Kanady.

"Nomináciu z prvého kempu sme zúžili, ak počítam aj Šimona Latkóczyho, na 29 mien, ktoré podľa názoru trénerského štábu predstavujú to najlepšie, čo na Slovensku máme k dispozícii vzhľadom na všetky aktuálne okolnosti. Viacerých chlapcov sme museli vyradiť a priznám sa, bolo to jedno z najťažších rozhodovaní v mojej kariére. Z tímu, ktorý sme si vybrali, však cítime obrovskú energiu a chuť uspieť na majstrovstvách sveta," povedal pre hockeyslovakia.sk Feneš.

Ďalšou novou tvárou na pondelňajšom zraze bol asistent trénera Scott Moser. Tridsaťtriročný kouč absolvoval so slovenskou juniorskou reprezentáciou aj decembrový šampionát v Kanade. V pozícii konzultanta sa zameriaval predovšetkým na skauting súperov, ktorí čakali Slovákov v základnej fáze. Na letnom šampionáte už bude riadny asistent hlavného trénera. Moser priletel na Slovensko v nedeľu. "Veľmi sa teším, že Scott je na Slovensku. Mohol zostať doma v Spojených štátoch a pripojiť sa k nám až po prílete do Kanady, čo by bolo z logistického hľadiska oveľa jednoduchšie. Scott však veľmi chcel priletieť na Slovensko, byť pri zrode finálnej nominácie, zžiť sa s tímom a absolvovať s ním riadne tréningového jednotky. Veľmi si to vážime a tešíme sa na opätovnú spoluprácu s ním," povedal Feneš.

Tím čaká od pondelka do piatka druhý päťdňový prípravný blok na juniorský šampionát. Koncom týždňa v nedeľu sa výprava opätovne zíde v Bratislave, kde absolvuje poslednú fázu záverečnej prípravy. V utorok 2. augusta následne odletí z Viedne do Frankfurtu a odtiaľ priamo do dejiska letných MS v Edmontone. V ňom by mali Slováci absolvovať dva prípravné zápasy s Nemcami a Švajčiarmi. Do svetového šampionátu vstúpia 9. augusta o 20.00 SELČ duelom proti Česku. Následne presne o polnoci z 11. na 12. augusta nastúpia proti Kanade, o 24 hodín neskôr, teda o polnoci z 12. na 13. augusta proti Lotyšsku. Účinkovanie v základnej B-skupine zakončia 14. augusta o 20.00 SELČ proti Fínsku.  

Nominácia SR 20 na II. výcvikový tábor v Poprade v rámci záverečnej prípravy na MS 20:

brankári: Rastislav Eliaš (HC Košice), Patrik Andrisík (Jungadler Mannheim/Nem.), Tomáš Boľo (HC 21 Púchov).

obrancovia: Boris Žabka (HC Slovan Bratislava), Jozef Viliam Kmec (HC Košice), Dávid Nátny (MHA Martin), Adam Stripai (HK Dukla Ingema Michalovce), Denis Bakala (HC 21 Prešov), Šimon Bečár, Rayen Petrovický (obaja HK Dukla Trenčín), Šimon Groch (HC Olomouc/ČR), Maxim Štrbák (Jokerit Helsinki/Fín.), Michal Laurenčík (Tyresö-Hanviken/Švéd.).

útočníci: Roman Faith (iClinic Bratislava Capitals), Jakub Demek (HC Košice), Oleksij Myklucha, Oliver Stümpel (obaja HK Nitra), Martin Mišiak (HC Nové Zámky), Matej Kašlík (MŠK Púchov), Samuel Krajč, Samuel Honzek (obaja HK Dukla Trenčín), Maroš Jedlička (HKM Zvolen), Libor Nemec (Lukko Rauma/Fín.), Dalibor Dvorský (AIK Solna/Švéd.), Alex Čiernik (Södertälje SK/Švéd.), Ján Lašák (St. Lawrence University/USA), Servác Petrovský (Oceláři Třinec/ČR), Adam Sýkora (New York Rangers/NHL).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, juk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!