Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2022 19:13 | Správy | Domáce správy

Rezort školstva už našiel riešenie: Ďalšie financovanie ukrajinských študentov bude hradené z eurofondov

Rezort školstva nastavuje ďalšie financovanie ukrajinských študentov, ktoré bude vo forme refundácie a malo by byť hradené z eurofondov.

Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v reakcii na vyjadrenie Slovenskej rektorskej konferencie (SRK), ktorá uviedla, že ďalšia pomoc ukrajinským študentom si vyžaduje finančnú podporu zo strany štátu.

"Nemáme informáciu o tom, že by na úkor ukrajinských študentov vysoké školy nemali financie na svoje náklady," poznamenali z ministerstva školstva. Na financovanie ukrajinských študentov boli vypísané rozvojové projekty. "V týchto dňoch sa už budú poskytovať finančné prostriedky vo forme dodatkov univerzitám, ktoré sa prihlásili do týchto projektov a vykazujú, koľko nových ukrajinských študentov prijali," spresnili z ministerstva.

MŠVVaŠ SR reagovalo na stav vzniknutý po 24. februári na Ukrajine vyhlásením výzvy na podávanie žiadostí o dotáciu verejných vysokých škôl v roku 2022 s cieľom zmiernenia negatívnych dôsledkov vojnového konfliktu. "Na túto výzvu bola alokovaná suma v celkovej výške 1.875.000 eur vo forme bežných transferov. Jej cieľom bola podpora študentov, uchádzačov o štúdium alebo účastníkov mobilít prijatých na verejné vysoké školy na denné štúdium alebo mobilitu v akademickom roku 2021/2022 z krajín zasiahnutých vojnovým konfliktom," uviedlo ministerstvo.

Verejné vysoké školy mohli v jednotlivých kolách výzvy požiadať o dotáciu najviac do výšky 2500 eur za každého takto novoprijatého študenta. Maximálny počet možných podporených novoprijatých študentov v rámci celej SR bol stanovený na 750. Po vyhodnotení žiadostí bolo spolu podporených 120 študentov. "Suma alokácie na týchto študentov bola v celkovej výške 300.000 eur. Do konca kalendárneho roka plánuje ministerstvo vypísať ďalšie výzvy na podporu rozvojových projektov s cieľom pomoci študentom z Ukrajiny," doplnili z ministerstva s tým, že pribudnúť by mala aj výzva na podporu jazykových centier.

SRK apeluje na vládu SR, aby prehodnotila pokračujúce znižovanie dotácie na chod verejných vysokých škôl a podporila ich zvýšením ešte v tomto roku. Zároveň poukázala na to, že doterajšia pomoc pre ukrajinských študentov a občanov bola hradená z vlastných zdrojov vysokých škôl. Vysoké školy avizujú, že ich zdroje na pomoc ukrajinským študentom a akademikom sú vyčerpané.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
Rakety do raketometov
Členské štáty Európskej únie sa dohodli, čo spravia s výnosmi z ruských aktív: Skvelá správa pre Ukrajinu!
Rakety do raketometov
Zbierka Munícia pre Ukrajinu má úspech: Toto nakúpia z prvých vyzbieraných peňazí
Robert Fico vytiahol zo škatuľe bielu holubicu.
Foto
Fico priniesol na Slavín veľké škatule: Neuveríte, čo z nich vytiahol! To vám niečo pripomenie
Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!
Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!