Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2024 18:58 | Správy

Zelenskyj reaguje na iránsky útok: Silné prirovnanie k Rusku! TOTO navrhuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v nedeľu iránsky útok na Izrael. Zároveň vyzval na jednotnú globálnu reakciu na "teror", a síce útoky zo strany Iránu aj Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Irán svojím konaním ohrozuje celý región aj svet, rovnako ako sú činy Ruska hrozbou rozsiahlejšieho konfliktu," uviedol Zelenskyj v príspevku na platforme X. Dodal, že "zjavná spolupráca oboch týchto režimov v šírení teroru musí čeliť rozhodnej a jednotnej reakcii sveta". Kyjev podľa jeho slov odsudzuje útok Iránu na Izrael, pri ktorom boli použité iránske rakety a drony Šáhid.

Bezpilotné lietadlá Šáhid iránskej výroby často využíva aj Rusko vo vojne, ktorú vedie na Ukrajine, na čo Zelenskyj taktiež poukázal. "Na Ukrajine veľmi dobre poznáme hrôzu z obdobných útokov zo strany Ruska, ktoré používa tie isté drony Šáhid a ruské rakety, tú istú taktiku masových náletov," napísal.

Mnohí Ukrajinci sa v nedeľu sťažovali na to, že podpora, akú Západ pri odvracaní iránskeho útoku preukázal Izraelu bola rozsiahlejšia než jeho podpora Ukrajiny. Izraelu sa totiž aj vďaka spojencom podarilo zostreliť až 99 percent z vyše 300 rakiet a dronov, ktorými na jeho územie v noci na nedeľu zaútočil Irán. Krajina zároveň hlásila len menšie škody.

Zelenskyj v nedeľu už v skoršom príspevku na platforme X reagoval na iránsky útok. V súvislosti s ním uviedol, že "svet má všetko potrebné na zastavenie akýchkoľvek rakiet či dronov Šáhid", no potrebuje rozhodnutia, ktorými dokáže obnoviť skutočnú bezpečnosť. Ukrajina podľa jeho slov môže poraziť ruský "teror" s podporu spojencov a bez meškajúcich dodávok pomoci, ktoré majú za následok "ďalšie zničené domy a zničené životy".

Zelenskyj zároveň v nedeľu opäť apeloval na americký Kongres, aby uvoľnil rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Schválenie tohto balíka v hodnote 60 miliárd dolárov totiž už celé týždne blokujú v Snemovni reprezentantov republikáni, ktorí tam majú väčšinu mandátov, hoci už ho odobril Senát.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?