Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2022 12:24 | Správy | Politika

Pôsobenie Borisa Johnsona na čele britskej vlády sprevádzala séria afér: Čo všetko má na rováši?

Výber afér okolo britského premiéra Borisa Johnsona je naozaj pestrý. Podľa britských médií dnes premiér oznámi rezignáciu, v úrade chce však zotrvať až do jesene.

Vlani v januári Johnsona tiež kritizovali kvôli vychádzaniu na bicykli, ktoré podnikol v čase plošnej uzávery kvôli šíreniu koronaviru. Tento rok vo februári Daily Mirror zverejnil fotografiu, na ktorej je Johnson s tromi zamestnancami a fľašami alkoholu. Podľa nich bola vyhotovená 15. decembra 2020, keď v Londýne kvôli koronavírusu platilo prísne obmedzenie zhromažďovania.

Britskí zákonodarcovia v apríli schválili návrh opozície, aby premiér Johnson čelil vyšetrovaniu v parlamentnom výbore kvôli vládnym večierkom organizovaným v čase covidovej uzávery. Vyšetrovanie úradujúceho premiéra kvôli úmyselnému zavádzaniu poslancov je absolútne ojedinelé, môže sa však začať až po tom, ako svoje vlastné vyšetrovanie ukončí polícia.

Podľa správy úradníčky Sue Grayovej, ktorú 25. mája zverejnila britská vláda, k večierkom v Downing Street, ktoré sa konali za koronavírusové uzávery napriek vtedy platným reštrikciám, viedlo zlyhanie vo vedení britskej vlády. Grayová vyšetrovala celkovo 16 stretnutí, ktorých sa Johnson a jeho zamestnanci zúčastnili v rokoch 2020 a 2021. Johnson sa za večierky znovu ospravedlnil a uviedol, že za ne prijíma plnú zodpovednosť, rezignovať ale nehodlá.

Pre narastajúce škandály okolo večierkov sa predseda vlády potýkal so vzburou niektorých konzervatívnych poslancov, požadujúcich jeho odchod. Už skôr povedal, že kvôli afére nehodlá rezignovať. Johnson síce 6. júna ustál stranícke hlasovanie o dôvere, keď získal podporu 211 poslancov Konzervatívnej strany (proti bolo 148), to, že 41 percent konzervatívnych poslancov hlasovalo proti nemu, ale podľa médií podrýva jeho autoritu.

Naposledy 29. júna imunitný výbor britského parlamentu oznámil detaily vyšetrovania premiéra Johnsona. Výbor zisťuje, či ministerský predseda klamal parlamentu, keď vlani v decembri tvrdil, že jeho kancelária neporušila žiadne opatrenia zavedené v snahe brániť šíreniu koronaviru. Vyšetrovanie britského premiéra je momentálne vo fáze zberu dôkazov. Členovia výboru majú právo skúmať správy na komunikačných aplikáciách, e-maily aj fotografie, aby zistili, či Johnson vedome parlamentu klamal. Závery vyšetrovania sa podľa serveru Politico očakávajú na jeseň.

Nezákonný lobing poslanca Patersona

Neutíchajúcej kritike čelí Johnson za prístup ku korupčným aféram svojej Konzervatívnej strany. Vlani na začiatku novembra mu britské médiá vyčítali údajnú zbabelosť, keď sa nezúčastnil parlamentnej debaty o lobistickej afére svojho straníckeho kolegu Owena Patersona. Poslanec je obviňovaný, že za odplatu vystupoval v prospech firiem. Kvôli porušeniu lobistických pravidiel mal byť na 30 dní suspendovaný z Dolnej snemovne, Johnson a jeho parlamentná frakcia sa ale pokúsili spolustraníka ochrániť zmenou pravidiel o lobingu. Po tvrdej kritike nakoniec Paterson odstúpil.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Oceňované divadelníčky sedia v base v Rusku: Súd je nekompromisný, prišla ďalšia rana
Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
(ilustr. foto)
Klimatická zmena má na čmeliaky katastrofálny vplyv: Hrozí im... Toto neveští nič dobré
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan
Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni