Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2022 14:00 | Šport | Tenis
Foto

Životný príbeh Sereny Williams plný krvi, potu a sĺz: Zlomí 40-ročná tenistka posledný rekord?

Príbeh tenistky Sereny Williams (40) je veľkou inšpiráciou nielen pre milovníkov tenisu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Táto mimoriadna športovkyňa, ktorá minulú jeseň oslávila okrúhle štyridsiate narodeniny, si stále trúfa na grandslamovú výhru. Po neuveriteľnej ročnej prestávke sa vrátila na trávnaté kurty a opäť si robí zálusk na grandslamový titul. Už dvadsiatyštvrtý! Serena má ako vždy plán a nerada prehráva, preto sa v nasledujúcich dvoch týždňoch máme na čo tešiť! Podarí sa jej vytvoriť ďalší rekord alebo sa tento rok so svojou výnimočnou tenisovou kariérou definitívne rozlúči? 

Keď sa Serena Jameka Williams 26. septembra 1981 narodila, mal jej otec Richard pripravený pre dcéru jasný plán. Ten mal hotový dokonca skôr než na svet prišla jeho predchádzajúca dcéra Venus (42). Znie to až neuveriteľne, ale Richard Williams sa rozhodol zo svojich dvoch najmladších dcér vychovať tie najlepšie tenistky sveta. Nie pre svoju lásku k tenisu, ktorý začiatkom 80. rokov nebol vonkoncom športom pre Afroameričanov, ale pre zárobky, ktoré tenisti mali.

Von z geta

S tréningom o rok staršej Venus začal, keď mala štyri roky. Čoskoro sa pridala aj Serena. Hoci po rokoch Williams pripustil, že to bol skorý začiatok a mohol počkať kým, sestry budú mať aspoň šesť rokov, mal šťastie, že boli pohybovo nadané.

Obe dievčatá podľa pevne stanoveného rozvrhu trénovali i študovali. Richard Williams túžil dostať rodinu z geta, v ktorom žili. Bez potrebných financií sa musel spoľahnúť len sám na seba, študoval preto hru úspešných tenistov i prácu tenisových koučov za výdatnej pomoci vtedajšej manželky Oracene. Susedia nie raz zavolali na prísnych rodičov políciu. Sestry však v tenise napredovali a ich školské výsledky boli výborné. Väčšinu času ich vzdelával doma otec, neskôr však Serena navštevovala aj strednú školu, ktorú na rozdiel od mnohých iných tenistov aj úspešne ukončila v roku 1999. V tom istom roku zároveň vyhrala svoj prvý grandslamový titul na US Open. Mala len sedemnásť.

Neostala len pri tom, má za sebou aj štúdium módy na vysokej škole, ktoré absolvovala so sestrou Venus. Neskôr pokračovala aj v štúdiu obchodného manažmentu, výživy a holistickej medicíny.

Vizionár Richard

Hoci vyzeral život sestier Williamsových ako presne nalinkovaný, rodičia dbali na to, aby dievčatá prežívali aj bežné detské radosti. Richard bol vystrašený príkladom iných slávnych tenisových hviezd, ktoré v priebehu 90. rokov zažiarili ako tínedžeri, ale napokon vyhoreli či skončili pri drogách. Nechcel, aby mali Serena s Venus rovnaký osud. Tušil tiež, že budú na turnajoch čeliť aj rasizmu, preto museli byť silné nielen fyzicky, ale aj mentálne.

Keď sa v polovici 90. rokov stali profesionálnymi tenistkami, bol presvedčený, že má pred sebou budúce svetové tenisové jednotky a v Serene videl budúcu najlepšiu tenistku sveta. Nemýlil sa. Jeho najmladšia dcéra drží najrôznejšie rekordy, je viacnásobnou olympijskou víťazkou a v počte grandslamových titulov prekonala aj mužských spoluhráčov. Na svojom konte ich má spolu vo dvojhre 23 a vo štvorhre 16.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí