Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2022 00:02 | Nové Časy

Tento prístroj udrží váš mozog mladý

AugNOD vám počas noci predĺži fázu hlbokého spánku, ktorá je prospešná zdraviu. 

Význam spánku pre ľudský organizmus je nepochybný. Prevratné objavy uskutočnené v ostatnom desaťročí odhalili, že mozog má systém čistenia, ktorý sa počas hlbokého spánku prepína na vyšší stupeň a odplavuje škodlivý odpad. Toto nočné „upratovanie“ je súčasťou regeneračnej sily spánku a posilňuje koncentráciu, pamäť a motorické zručnosti. S pribúdajúcim vekom sa však tento čistiaci systém stáva nedbalejším a nevyplavuje dôsledne všetky toxíny.

Práve hromadenie odpadových látok spôsobuje Alzheimerovu chorobu a iné neurologické poruchy. Ohromujúce odhalenie tejto predtým neznámej mozgovej infraštruktúry – nazývanej glymfatický systém – v roku 2012 prinieslo nový vek výskumu a vynálezov nielen v oblasti spánku, ale aj starnutia, demencie a poranení mozgu. Minulý rok bolo publikovaných takmer 300 výskumných prác o glymfatickom systéme.

Vedec Don Tucker vyvinul prístroj AugNOD (Augmented Neural Oscillation Driver), ktorého cieľom je predĺženie fázy hlbokého spánku. V prototype vyzerá ako obzvlášť ortodontický aparát s transpondérom pripevneným na vrchu. Na rafinovaných, menších verziách sa pracuje.

Natiahnutím dĺžky hlbokého spánku sa Tuckerovo zariadenie snaží posilniť nočný čistiaci cyklus. Dúfa, že už čoskoro niečo podobné ľudia vo veľkom využijú na „vyčistenie hlavy“. „Je to spôsob, ako udržať mozog mladý,“ povedal Tucker. Nazeraním cez drobné dierky v lebkách myší vedci zistili, že ľudské mozgové bunky sa počas hlbokého spánku zmenšujú, čím sa vytvára priestor pre mozgovomiešnu tekutinu, aby medzi nimi prúdila a dopriala každej bunke „kúpeľ“. Tým sa odplavia škodlivé odpadové proteíny produkované mozgom.

Spánok je jadrom procesu. Každý druh spánku – od ľahších štádií cez hlboký spánok až po rýchle pohyby očí alebo REM – sa vyznačuje zreteľným vzorom mozgových vĺn, ktoré vedci sledujú pomocou elektroencefalografie (EEG). Najhlbší spánok, tesne pred REM, produkuje pomalé mozgové vlny, ktoré pomáhajú organizovať a ukladať spomienky a naštartovať cyklus čistenia glymfatickými funkciami na vysoké obrátky. EEG testy ukazujú, že ako ľudia starnú, trávia menej času v hlbokom spánku a viac v ľahšom spánku.

Tucker a ďalší vedci publikovali minulý rok v máji recenzovanú štúdiu, v ktorej podaním drobných impulzov elektriny na päť minút v kuse spiacim testovaným subjektom predĺžili čas v hlbokom spánku v priemere o 13%. To stačí na to, aby mozog začal efektívnejšie odstraňovať odpad.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší výskyt MEDVEĎA: Sem na prechádzku nechoďte!