Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2022 00:00 | PR články
PR článok

Milionár dal odpoveď na otázku, aký bohatý musíte byť, aby ste mali lekára non-stop na telefóne

Základná otázka znie: „Prečo by ste vždy chodili k lekárovi, ak ho môžete mať vo svojom telefóne 24 hodín denne, 7 dní v týždni? hovorí Jiří Pecina (45), zakladateľ spoločnosti MEDDI hub, ktorá priniesla nový vietor do skutočnej telemedicíny v Českej republike a už aj na Slovensku.

Smart apku spoločnosti využíva už takmer 5000 lekárov a státisíce užívateľov v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a v Latinskej Amerike.

Nie je tajomstvom, že ste svoj majetok zarobili na vybudovaní jednej z najväčších sietí autocentier v Česku. Firmu s obratom okolo 1 mld. Kč ste neskôr predali, odišli do USA, vrátili sa domov s celou rodinou a investovali ste už viac než 10 mil. eur do telemedicíny. Prečo?

Bez ohľadu na to, kto sa z nás sa cíti ako bohatý sa asi zhodneme, že najdôležitejšie je dnes zdravie a čas. Ak ich máme, môžeme sa venovať veciam, na ktorých nám skutočne záleží. Ak máme smart mobily, smart hodinky, smart tablety, tak prečo ich nevyužívať na rozumné veci, nielen na zábavu. Nehovoriac, že rôzne prieskumy v posledných rokoch poukazujú na fakt, že približne 20 až 30% osobných návštev u lekára je úplne zbytočných a dajú sa nahradiť komunikáciou s lekárom priamo cez náš telefón, či počítač.

Otvoriť galériu
Zdroj: MEDDI hub, a.s.

Faktom je, že dostať sa k lekárom počas lockdownov bol pre mnohých z nás celkom problém...

My sme začali vyvíjať MEDDI app ešte v roku 2016. V tom čase sme nemohli vôbec očakávať, že svet zasiahne nejaká pandémia, ale už vtedy sme videli, že telemedicína má neuveriteľné široké spektrum možností. Keď sa objavili prvé prípady COVID 19 vo svete, v Česku už aplikácia fungovala. Pandémia však potvrdila, že telemedícina je budúcnosť a dôležitým partnerom medicíny, ktorá sa odohráva v ambulanciách, či v nemocniciach. Otázkou je, či to, k čomu mnohých lekárov a pacientov vzniknutá situácia doslova pritlačila je aj rýchle a bezpečné riešenie.

Na Slovensku svoje telemedicínske aplikácie rozvíjajú zdravotné poisťovne, poisťovne, či podobne ako Vy, súkromní investori. V čom ste iní?

Tak určite nie som jediný, kto niekedy v živote po známosti narýchlo zháňal lekára, aspoň na konzultáciu zdravotných výsledkov. MEDDI app umožňuje non-stop spojenie lekár – pacient 24/7 nech ste kdekoľvek, v práci, doma, či na dovolenke. Priemerný čas odozvy máme aktuálne do 6 minút. Bonusom je, že si ju môže dovoliť každý. Nevyvíjali sme ju ako apku pre bohatých a je úplne jedno aj to, v ktorej poisťovni je jej užívateľ poistený. Stiahnutie aplikácie je zadarmo. Poplatok za rozšírenú verziu sa pohybuje na úrovní platieb ako zaplatíte za lepšiu streamovaciu alebo internetovú televíziu. Navyše ako rodič si môžem na jeden účet pridať až štyri deti. Lekári majú prístup zadarmo.

Otvoriť galériu

Cez aplikáciu komunikujem s lekárom, skutočnou osobou alebo chatbotom?

Na rozdiel od niektorých existujúcich medicínskych „konzultačných“ aplikácií prostredníctvom MEDDi app užívateľ komunikuje s reálnym lekárom, v reálnom čase, nie chatbotom (konverzačným robotom). Už aj na Slovensku sú do nej pripojené  desiatky slovenských všeobecných lekárov a pediatrov. Ich počet postupne stúpa. Je pre nich výhodou, ak si môžu v podstate všetkých svojich pacientov presmerovať do aplikácie a odbúrať si tak zbytočné návštevy v ambulancii. Meddi app umožňuje prepojiť pacienta s lekárom okamžite. Môžete si vybrať, či s ním budete komunikovať telefonicky, prostredníctvom chatu alebo priamo cez videohovor. Aplikácia umožňuje preposielať si potvrdenia, lekárske správy, fotografie zranení, užívaných liekov, ale aj výsledky CT, MR, či  RTG vyšetrení. Výsledkom komunikácie je riadna lekárska správa, umožňuje viesť archív prípadov, e-kartotéku atď.. Rovnako, ak chcete získať druhý názor lekára, nemusíte na neho čakať niekoľko dní, či týždňov. Spektrum poskytovaných služieb neustále rozširujeme.

Naznačili ste, že aj „vďaka“ Covidu 19 sme začali viac komunikovať s lekármi telefonicky, či mailom, ale možno nie úplne bezpečne...

Asi každý z nás už počul spojenie „lekárske tajomstvo“. Je základom dôverného vzťahu lekár – pacient a súvisí s povinnosťou zachovať mlčanlivosť o našom zdravotnom stave, teda našich osobných údajoch, rodinnej anamnéze, chorobách, liečbe a pod.. Dokonca je táto povinnosť mlčanlivosti zakotvená vo viacerých právnych predpisoch a jej porušenie môže mať za výsledok začatie trestnoprávneho konania. Ak komunikujem so svojím lekárom cez bežný email, či svoj telefón, môžem sa spoliehať akurát na to, ako ich máme obaja zabezpečené. V našej spoločnosti zamestnávame samostatný tím vývojárov, ktorý sa okrem funkčnosti aplikácie, stará aj o jej bezpečnosť. Celá komunikácia a údaje podliehajú 2048-bitovému šifrovaniu. Bezpečnostná architektúra aplikácie je v súlade s požiadavkami Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť ČR, spĺňa všetky ustanovenia GDPR, ale medzinárodné normy HL7 (Health Level 7) pre zdravotníctvo. Údaje používateľov sa nikdy a s nikým nezdieľajú. Aplikácia jednoducho absolútne rešpektuje lekárske tajomstvo.

Otvoriť galériu
Zdroj: MEDDI hub, a.s.

Na stránke spoločnosti je uvedené, že vašu telemedicínsku apku využívajú aj mnohé firmy. Ako to funguje?

V princípe ponúkame unikátny benefit pre firmy a ich zamestnancov, pre viac než 150 rôznych spoločností ako napr. VISA, Hospodárska komora Českej republiky, Veolia, či popredné zdravotnícke zariadenia. Na naše tzv. „white label“ projekty na mieru máme veľmi dobrú odozvu. Zamestnanci oceňujú možnosť konzultovať vlastné zdravotné problémy, či záležitosti týkajúce sa rodiny kedykoľvek a kdekoľvek. Sám zamestnávam množstvo skvelých ľudí a preto presne viem, o čom hovorím. Od našich partnerov, ktorí začali aplikáciu využívať medzi prvými, už máme aj konkrétne dáta dopadov, z ktorých vyplýva, že po zavedení MEDDI app medzi zamestnanecké benefity im poklesla chorobnosť vo firme v priemere o 18% a ušetrili 732 dní práceneschopnosti. Áno, aj tých zbytočných péeniek na niekoľko hodinové vysedávania v čakárňach u lekárov. Sme oficiálnym partnerom pre telemedicínu Masarykovho onkologického ústavu ČR, IKEM, či ÚPMD, ale napríklad aj odborným partnerom 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej, kde pomáhame s prípravou a výučbou predmetu „Využitie telemedicíny v praxi“.

Viac na www.meddi.com/sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie
Anna Záborská
20. rokov v EÚ: Záborská bola pri rokovaniach, dnes má o budúcnosti jasnú predstavu: Je za zrušenie veta?
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!