Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2022 09:00 | Správy | Domáce správy

Doležal s Matovičom sú na nože: Veľké rušenie spojov! O koľko vlakov prídeme?

Črtá sa veľký problém pre cestujúcich. Minister financií Igor Matovič (49) je na nože s ďalším rezortným kolegom - ministrom dopravy Andrejom Doležalom (41) zo Sme rodina. Problémom sú milióny pre štátnu Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK), ktorá denne prepravuje státisíce cestujúcich. Šéf železničiarov otvorene hovorí, že ak nedostanú peniaze, rušiť budú až tretinu spojov.

Kde sa dá šetriť

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej vysvetľuje, že jednou z príčin výpadkov sú aj vlaky zadarmo. To je zhruba 34 miliónov eur. „Štát má právo to urobiť, ale mal by za to platiť. Keďže k tomu nedochádza, sme svedkami toho, že verejnej doprave väčšinou chýbajú peniaze. Dopravca má jednoduchú možnosť - znižovať personálne náklady alebo náklady na údržbu,“ vraví Matej.

Ministerstvo financií pod vedením Igora Matoviča uvádza, že jeho cieľom nikdy nebolo rušenie vlakov, ale naopak, zvýšenie celkového počtu cestujúcich. „K rušeniu spojov by preto malo dochádzať iba tam, kde vlaky jazdia nad rámec štandardov a nie sú dostatočne využité,“ tvrdia od Matoviča. Vysvetľujú, že suma 330 miliónov, ktorú sú ochotní ZSSK dať, je dohodou s ministerstvom dopravy. Predpokladajú, že železničiari budú šetriť najmä u seba. „Časť opatrení už bola realizovaná, napríklad zreálnenie odpisových dôb a drobné úspory v ZSSK. Najväčší potenciál úspor by však priniesla optimalizácia grafikonu,“ dodali.

Ministerstvo vydiera rezorty

Desana Mertinková, odborníčka na vlakovú dopravu

Problém sa každý rok opakuje. Minulý rok hrozilo, že od 1. júla vôbec nebudú chodiť vlaky. Povedala by som to na príklade. Dobrý manžel príde domov a dá žene celú výplatu. Odkedy máme novú vládu, manžel dá žene len polovicu výplaty a potom čaká, že ho bude prosíkať o zvyšok. Takto ministerstvo financií vydiera všetky rezorty. Pokiaľ ide o Útvar hodnoty za peniaze, stará sa len o to, aby štát musel železniciam čo najmenej platiť. A robí to tak, že sa menia kalkulačné vzorce na výpočet dotácie.

Ide o výsledok dohody

Útvar hodnoty za peniaze, MF SR

- V prvom rade chceme pripomenúť, že Útvar hodnoty za peniaze nerozhoduje o tom, koľko financií štát železniciam pridelí. Útvar hodnoty za peniaze sa stará o to, aby verejné financie, ktoré smerujú do železničnej dopravy, boli využité efektívne, a aby konečné prínosy z nich pocítili najmä cestujúci. Prvoradou snahou ÚHP je, aby tam, kde sú spojenia nedostatočné, jazdilo viac vlakov, meškania boli čo najzriedkavejšie, a aby boli aj samotné trate kvalitnejšie. Úlohou ÚHP je pripravovať ministrom analytické podklady tak, aby mohli na základe relevantných dát prijímať čo najlepšie rozhodnutia. Tak to bolo aj v prípade rozhodnutia o financovaní ZSSK, ktoré je výsledkom politickej dohody medzi ministerstvom financií a ministerstvom dopravy.

 

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: irk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce