Štvrtok 7. 7.
Oliver
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2022 23:59 | Nové Časy

Michelinského šéfkuchára možno vystrieda robot

Roboty postupne nahrádzajú ľudí pri viacerých pracovných činnostiach.

Doposiaľ si niektoré profesie vyžadovali osobitné ľudské schopnosti, ktoré nebolo možné nahradiť technikou. Zdá sa však, že ako ide veda stále vpred, umelá inteligencia získava aj vlastnosti, ktoré sú typicky ľudské, ako napríklad chuť, a tak nás v budúcnosti možno čaká v michelinskej reštaurácii namiesto šéfkuchára človeka robot.

Vedcom z Cambridgeskej univerzity sa podarilo naprogramovať robota tak, aby „ochutnal“ jedlo v rôznych fázach procesu prípravy. Podobne ako ľudia kontroloval, či je dostatočne slané. To by mohlo pomôcť pri automatizovanej príprave jedla.

Robot, ktorý už bol naprogramovaný na výrobu omeliet, ochutnával jedlo pozostávajúce z praženice a paradajok. Práve schopnosť ochutnať jedlo by mohla urobiť z robotov lepších kuchárov. Podľa výskumu robot ochutnal deväť rôznych variácií miešaných vajec a paradajok v troch rôznych fázach procesu prípravy. Aby sa napodobnila zmena textúry jedla spôsobená žuvaním, tím vedcov vložil vaječnú zmes do mixéra a nechal robota otestovať jedlo. Aby napodobnili ochutnávanie, výskumníci pripojili k ramenu robota sondu, ktorá funguje ako senzor slanosti. Robot pomocou sondy „ochutnal“ pokrmy mriežkovým spôsobom, pričom v priebehu niekoľkých sekúnd vrátil údaj. Potom vytvoril chuťové mapy rôznych jedál.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Vedci zistili, že prístup „ochutnaj počas prípravy“ zlepšil schopnosť robota rýchlo a presne posúdiť slanosť pokrmu. Dr. Abdulali povedal: „Chceli sme replikovať realistickejší proces žuvania a ochutnávania v robotickom systéme, ktorého výsledkom by mal byť chutnejší konečný produkt. Keď sa robot učí variť, ako každý iný kuchár potrebuje spätnú väzbu toho, ako sa mu darilo. V našom experimente môže robot ‚vidieť‘ rozdiel v jedle, keď sa žuje, čo zlepšuje jeho schopnosť dochutiť jedlo.“

Grzegorz Sochacki z univerzitného oddelenia inžinierstva povedal: „Ak sa majú roboty používať na prípravu jedla, je dôležité, aby boli schopní ‚ochutnať‘ to, čo varia.“

Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Prvé body malého Schumiho oslavovali ako víťazstvo
Foto
Slovan nevyužil dlhočiznú presilovku: Do gruzínskej odvety sa pôjde bez gólov
Nový zákon: Ukrajinská armáda zrušila zákaz cestovania pre mužov v brannom veku
Johnson odmietol žiadosť Škótska o referendum o nezávislosti: Nie je vraj správny čas
Foto
Hrával aj so Šatanom: Zomrel dlhoročný obranca († 53) NHL
Ostré vyhlásenie Bayernu: Barcelona pôjde ku dnu, peniaze chceme vopred!
Na politickom podujatí vo Švédsku dobodali ženu: Útočníka spájajú s neonacistickou skupinou
Smutná správa z Talianska: Počet obetí po zosuve ľadovca v Alpách stúpol
SNS vyzýva Sulíka, Matoviča a Kollára: Majú odísť skôr, než ich ľudia vyženú palicami, žiadajú predčasné voľby
V Bratislave bol nájdený mŕtvy cyklista (†44): Okolnosti úmrtia sú stále v štádiu vyšetrovania
Premožiteľ Molčana poriadne vytrápil legendu! Nadala čaká pikantné semifinále
Je sladká, bez kalórií, ale... Čo sa deje s vaším telom, keď vypijete diétnu kolu?