Utorok 16. 8.
Leonard
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2022 23:59 | Nové Časy

Michelinského šéfkuchára možno vystrieda robot

Roboty postupne nahrádzajú ľudí pri viacerých pracovných činnostiach.

Doposiaľ si niektoré profesie vyžadovali osobitné ľudské schopnosti, ktoré nebolo možné nahradiť technikou. Zdá sa však, že ako ide veda stále vpred, umelá inteligencia získava aj vlastnosti, ktoré sú typicky ľudské, ako napríklad chuť, a tak nás v budúcnosti možno čaká v michelinskej reštaurácii namiesto šéfkuchára človeka robot.

Vedcom z Cambridgeskej univerzity sa podarilo naprogramovať robota tak, aby „ochutnal“ jedlo v rôznych fázach procesu prípravy. Podobne ako ľudia kontroloval, či je dostatočne slané. To by mohlo pomôcť pri automatizovanej príprave jedla.

Robot, ktorý už bol naprogramovaný na výrobu omeliet, ochutnával jedlo pozostávajúce z praženice a paradajok. Práve schopnosť ochutnať jedlo by mohla urobiť z robotov lepších kuchárov. Podľa výskumu robot ochutnal deväť rôznych variácií miešaných vajec a paradajok v troch rôznych fázach procesu prípravy. Aby sa napodobnila zmena textúry jedla spôsobená žuvaním, tím vedcov vložil vaječnú zmes do mixéra a nechal robota otestovať jedlo. Aby napodobnili ochutnávanie, výskumníci pripojili k ramenu robota sondu, ktorá funguje ako senzor slanosti. Robot pomocou sondy „ochutnal“ pokrmy mriežkovým spôsobom, pričom v priebehu niekoľkých sekúnd vrátil údaj. Potom vytvoril chuťové mapy rôznych jedál.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Vedci zistili, že prístup „ochutnaj počas prípravy“ zlepšil schopnosť robota rýchlo a presne posúdiť slanosť pokrmu. Dr. Abdulali povedal: „Chceli sme replikovať realistickejší proces žuvania a ochutnávania v robotickom systéme, ktorého výsledkom by mal byť chutnejší konečný produkt. Keď sa robot učí variť, ako každý iný kuchár potrebuje spätnú väzbu toho, ako sa mu darilo. V našom experimente môže robot ‚vidieť‘ rozdiel v jedle, keď sa žuje, čo zlepšuje jeho schopnosť dochutiť jedlo.“

Grzegorz Sochacki z univerzitného oddelenia inžinierstva povedal: „Ak sa majú roboty používať na prípravu jedla, je dôležité, aby boli schopní ‚ochutnať‘ to, čo varia.“

Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk
Foto
Krádež šteniatka z dvora Jaroslava sa skončila šťastne: Aron sa vrátil domov kurióznym spôsobom!
Foto
Čínsky technologický gigant ukazuje svetu budúcnosť: Predstavili svojho prvého humanoida!
Foto
Pripomíname si 45. výročie úmrtia kráľa rokenrolu Presleyho († 42): Toto vo filme o Elvisovi nesedí!
Fínsko chce zakázať vstup ruských turistov do EÚ: Táto krajina má na to iný názor
Britský premiér Johnson schytal vlnu kritiky: Počas dvoch týždňov to spravil hneď dvakrát!
Totálny skrat novej posily! Vylúčenie Núňeza obralo Liverpool o body
Štát zatiaľ hospodári podľa plánu: Toto sú však podľa rezortu financií najväčšie riziká
Duo Kataláncov na odchode? Manchester United chce ďalšieho hráča Barcelony
Navaľného umiestnili na tri dni na samotku: Opísal utrpenie, ktoré musí zažívať
Zomrel uznávaný slovenský architekt: Bol autorom viacerých významných stavieb
Expresným gólom stanovil nový rekord! Na presný zásah potreboval iba pár chvíľ
Šojgu hovoril s Guterresom o záporožskej elektrárni: K žiadnej dohode však nedošlo