Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2022 14:15 | Šport | Hokej | MS v hokeji 2022

Dánsko si v úvode MS schuti zastrieľalo, Rakúšania vytrápili Švédov

Hokejisti Švédska zvíťazili vo svojom úvodnom zápase v základnej B-skupine MS vo Fínsku nad nováčikom elitnej kategórie Rakúskom 3:1. K víťazstvu ich nasmeroval rýchly gól v 3. minúte, po ktorom kontrolovali vývoj zápasu. Hokejisti Dánska zvíťazili vo svojom prvom zápase na MS vo Fínsku nad Kazachstanom vysoko 9:1. Ide o najvyšší výsledok doterajšieho priebehu šampionátu. Tromi gólmi sa na ňom podieľal útočník Joachim Blichfeld.

Švédi nastúpia na ďalší zápas v nedeľu 15. mája od 19.20 SELČ proti Česku, Rakúšania budú hrať v rovnaký deň od 15.20 proti USA.

B-skupina (Tampere):

Švédsko - Rakúsko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Góly: 3. Kellman (Klingberg, Bengtsson), 17. Friberg (Kellman), 33. Nordström (Bromé, Gustafsson) – 20. Schneider (Heinrich). Rozhodovali: Rohatsch (Nem.),  Frandsen – Kroyer (obaja Dán.), Obwegeser (Švajč.), vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 6993 divákov.

Švédsko: Högberg - Larsson, Dahlin, Gustafsson, Ekman-Larsson, Lindholm, Tömmernes - Bemström, Wallmark, Bromé - Friberg, Kellman, Asplund - Klingberg, Nordström, Bengtsson

Rakúsko: Starkbaum - Maier, Hackl, Zündel, Heinrich, Kirchschläger, Wolf, Brunner, Wimmer - Kasper, Haudum, Ganahl - Schneider, Nissner, Raffl - Feldner, Baumgartner, Lebler - Huber, Achermann, Wukovits

Švédi mali ideálny vstup do zápasu, keď si Kellman našiel priestor a strelou bez prípravy prekonal Starkbauma - 1:0. Švédi mali lepší pohyb, ale v dvoch presilovkách v polovici prvej časti nepridali ďalší gól. Podarilo sa im to v 17. minúte, keď nekrytý Friberg zblízka zúročil prihrávku Kellmana. Rakúšania sa vrátili do zápasu gólom "do šatne," o ktorý sa strelou z pravého krídla postaral Schneider - 2:1.

Rakúšania v druhej časti čelili aktívnejším Švédom, nepúšťali ich do vyložených príležitostí a viackrát im hrozili z protiútokov. V 26. minúte nevyrovnal Haudum, keď v presilovke trafil do žŕdky. Dôležitý gól na 3:1 strelili Švédi v 33. minúte, keď  Starkbaum neudržal strelu Bromého a Nordström zblízka dorazil puk do bránky.

Švédi mali hru pod kontrolou a vyhli sa zbytočných chybám. Snažili sa o štvrtý gól, Starkbaum však viackrát podržal svoj tím. Snahu Rakúska o kontaktný gól a zdramatizovanie záveru zmarilo oslabenie, počas ktorého si Severania postrážili koniec zápasu.

A-skupina (Helsinki):

Dánsko - Kazachstan 9:1 (3:0, 4:0, 2:1)

Góly: 3. Bjorkstrand (Bau Hansen, Larsen), 4. Scheel, 5. Blichfeld (Ehlers, M. Lauridsen), 23. Storm (Ehlers, Jensen Aabo), 27. Poulsen (Jakobsen), 30. Blichfeld (Ehlers, Lassen), 40. Larsen (Bau Hansen, M. Lauridsen), 41. Regin (O. Lauridsen, Storm), 51. Blichfeld (M. Lauridsen, Bau Hansen) - 59. Savickij (Šestakov). Rozhodovali: Dehaen (Fr.), Ansons – Zunde (Lot.), Niittylä (Fín.), vylúčení: 4:8 na 2 min., presilovky: 4:0, oslabenia: 0:1, 3035 divákov.

Dánsko: Dahm – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, N. Jensen, Kristensen – Ehlers, Nielsen, Blichfeld – Storm, Scheel, Regin – Bau Hansen, Meyer, Asperup – Jakobsen, Poulsen, Aagaard – Bjorkstrand

Kazachstan: Šutov (27. Rumjancev) – Svedberg, Sam. Danijar, Blacker, Orechov, Šalapov, Metalnikov, Beketajev – Akolzin, Šestakov, Ševčenko – Michajlis, Valk, Rachmanov – Starčenko, Savickij, Sagadejev – Petuchov, Paňukov, Gurkov – Asetov

Už úvod zápasu naznačil, že sa zrodí vysoké víťazstvo na úkor Kazachstanu. Po góloch Bjokrstranda, Scheela a Blichfelda bolo v 5. minúte už 3:0. Herne nebola prvá tretina až taká jednoznačná, Dáni však boli na koni a držali hru pod kontrolou.

Po ďalších dvoch góloch, o ktoré sa postarali Storm a Poulsen, prišlo k výmene brankárov v kazašskom tíme. Ani to však príliš nepomohlo zmeniť obraz hry. Rumjancev si čisté konto udržal iba do 30. minúty, v ktorej inkasoval od Blichfelda - 6:0. Dáni hrali efektívne a gólom Larsena na 7:0 uzavreli druhú tretinu.

Tretiu začali presným zásahom veterána Regina už v 48. sekunde a Blichfeld v 51. minúte skompletizoval hetrik - 9:0. Diváci videli aj desiaty gól zápasu, ten však padol do dánskej bránky. Favorit si neudržal čisté konto, keď Savickij v oslabení v 59. minúte prekonal Dahma a stanovil konečné skóre.

Dáni nastúpia na ďalší duel v nedeľu 15. mája od 19.20 SELČ proti Švajčiarsku, hráči Kazachstanu budú hrať v rovnaký deň od 15.20 proti Francúzsku.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
V NHL vystrelil ako kométa, za Slovensko ešte nehral: Nemám deti ani manželku, môžem reprezentovať
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko rokuje o sprísnení zákona: Týka sa pedofilov! Čo ich čaká?
Tragédiu v Rohožníku postihol ďalší zvrat: Polícia prepustila obvinenú ženu! Dôvod vás zarazí
(ilustračné foto)
Poznáte históriu Sviatku práce? TOTO ste netušili! Korene má v Amerike
Zamestnanci DPMK majú staronového šéfa.
V Košiciach rátajte so zmenami: Novinky v cestovných poriadkoch, a to nie je všetko!
Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie.
Toľká nezodpovednosť! Ďalší autobusár siahol po poháriku: Pozrite sa, koľko nafúkal
(ilustračné foto)
Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska?! Zarážajúce slová Tuska: Aha, čo povedal o NATO
(ilustračná foto)
1. mája si pripomíname aj vstup do EÚ: Slovenský pas, patrí k tým najsilnejším na svete!
(ilustračné foto)
Muž s mečom útočil na ľudí! Pobodal niekoľko osôb, nezastavil sa ani pred policajtmi
Neznámy páchateľ posprejoval viaceré vozne odstavené v Bratislave.
Foto
Neznámy páchateľ sa pekne vyfarbil: Takto posprejované skončili vozne v Bratislave
(ilustračné foto).
Opozícia kritizuje koalíciu: Dôvodom je neskorá voľba kandidátov na sudcu ÚS
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok počas úvodnej tlačovej konferencie vo svojej volebnej centrále.
Ivan Korčok prezradil, koho podporí v eurovoľbách! Adresoval aj výzvu vláde