Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2022 06:00 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideoOnline

Zelenskyj pripustil, že mierové rokovania sa skončia fiaskom, pri Kyjeve našli už 1200 mŕtvych

Rusko napadlo Ukrajinu pred 65 dňami, keď rozpútalo najväčší konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Boje si podľa odhadov už vyžiadali desiatky tisíc mŕtvych. Všetko dôležité sme pre vás sledovali v online prenose.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

2:00 Tento ONLINE prenos sa skončil. Nové informácie vám prinesieme o siedmej ráno.

1:00 Rusko sa nedomnieva, že by bolo vo vojne so Severoatlantickou alianciou (NATO), pretože takýto vývoj by zvýšil riziko jadrového konfliktu. NATO sa však domnieva, že je vo vojne s Ruskom. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre televíziu al-Arabíja, informuje tlačová agentúra Reuters.

"Zdá sa, že NATO sa domnieva, že je vo vojne proti Rusku. Lídri NATO a Európskej únie bez okolkov a verejne vyhlasujú, že (ruský prezident Vladimir) Putin musí zlyhať, že Rusko musí byť porazené. Keď použijete takúto terminológiu, verím, že si myslíte, že ste vo vojne," povedal Lavrov. Šéf ruskej diplomacie tvrdí, že Moskva pozná trasy, ktoré sú používané na zásobovanie Ukrajiny "západnými zbraňami", pričom uviedol, že "hneď ako sa tieto zbrane dostanú na ukrajinské územie, sú legitímnym cieľom ruskej špeciálnej operácie".

23:40 Spojené štáty začali s výcvikom ukrajinských vojakov na základniach v Nemecku, povedal dnes hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby. Súvisí to s použitím nových zbraní, ktoré Západ posiela na Ukrajinu, aby sa mohla brániť pred Ruskou agresiou. Správanie Rusov na Ukrajine je "kruté" a ruský prezident Vladimir Putin je "mravne skazený", povedal Kirby na nezvyčajne emotívnej tlačovej konferencii.

"Je ťažké pozerať sa na niektoré zábery a predstaviť si, že ich spôsobil akýkoľvek zdravo uvažujúci, seriózny a zrelý vodca," uviedol hovorca Pentagonu. Argumenty Kremľa pre inváziu označil za "bizarné" a "nezmyselné". Moskva tvrdí, že Ukrajinu oslobodzuje od nacizmu a svoje pôsobenie označuje ako špeciálnu vojenskú operáciu.

Je "ťažké zladiť túto rétoriku s tým, čo robí na Ukrajine nevinným ľuďom, ktorým strieľa do tyla, zväzuje im ruky za chrbtom, zabíja ženy, tehotné ženy, bombarduje nemocnice," hodnotil Kremeľ Kirby, admirál vo výslužbe.

 

 

23:30 Ukrajinské úrady zadržali na základe nového zákona proti kolaborácii stovky ľudí. Zhruba 400 ľudí bolo zatknutých v Charkovskej oblasti a ďalšie desiatky v Kyjevskej oblasti, uviedla dnes agentúra AP. Presné počty ale nie sú známe, pretože ich ukrajinská kontrarozviedka SBU tají. Nový zákon počíta až s 15 rokmi väzenia za schvaľovanie ruskej invázie či napomáhanie ruským jednotkám. Viac v článku.

22:49 Ruský prezident Vladimír Putin diskutuje o myšlienke nadviazať ruský rubeľ na zlato a ďalšie komodity. Uviedol to Kremeľ. Podľa vplyvného predstaviteľa ruských bezpečnostných zložiek by nadviazanie rubľa na zlato posilnilo suverenitu ruského finančného systému, ktorý sa dostal pod tlak v dôsledku západných sankcií uvalených na Rusko kvôli útoku na Ukrajinu, napísala agentúra Reuters.

22:28 Spojené štáty v piatok vyhlásili, že svet nemôže pristupovať k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi tak ako predtým. USA reagovali na to, že Indonézia pozvala Putina - ako aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského - na novembrový summit skupiny krajín G20. Bude sa konať na indonézskom ostrove Bali. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

22:12 Odvaha ukrajinských vojakov a schopnosti tamojšej armády sa zapíšu do dejín vojenskej histórie. V piatok to na sociálnej sieti Twitter uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. "Ukrajinské nemocnice boli bombardované. Občania (Ukrajiny) boli popravení. Ich deti sú traumatizované. A napriek tomu všetkému (Ukrajinci) odviedli skvelú prácu pri obrane svojej suverenity. Odvaha a schopnosti Ukrajiny sa zapíšu do vojenskej histórie," napísal šéf Pentagónu.

21:34 Na takmer 1200 stúpol oficiálny počet mŕtvych, ktorých telá našli v oblasti okolo ukrajinskej metropoly Kyjev po stiahnutí ruských jednotiek, uviedli v piatok ukrajinské policajné zdroje. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Do dnešného dňa bolo nájdených už 1187 našich mierumilovných občanov, ktorí zahynuli rukami ruskej armády," uviedol policajný riaditeľ Kyjevskej oblasti Andrij Njebytov v piatok pre ukrajinskú televíziu.

21:19 Stovky ľudí prišli v piatok do ukrajinského mesta Charkov z neďalekej dediny Ruská Lozova, ktorú po vyše mesiaci ruskej okupácie oslobodili ukrajinské sily. TASR informáciu prevzala od agentúry AP. "Schovávali sme sa v pivnici, bola to hrôza. Pivnica sa triasla od výbuchov, kričali sme, plakali a modlili sme sa k Bohu," opísala pre AP situáciu v dedine počas ruskej okupácie civilistka Ľudmyla Bocharniková. Ďalší civilisti uviedli, že sa ukrývali bez jedla a elektriny a len s malým množstvom pitnej vody.

21:05 Riziko, že mierové rozhovory s Ruskom skončia, je podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vysoké. Môže za to podľa neho hnev Ukrajincov spôsobený ruskými zverstvami. Uviedla to agentúra Interfax-Ukraina. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zase podľa agentúry Reuters povedal, že sa v mierových rozhovoroch podarilo dosiahnuť výrazné výsledky. Kyjev teraz ale podľa neho mení svoj postoj, a to na príkazy z Washingtonu a Londýna.

21:02 Generálny riaditeľ nemeckej automobilky Mercedes-Benz varoval pred drastickými dôsledkami, ak by Rusko prestalo zásobovať Berlín zemným plynom v reakcii na sankcie Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu. "Ak by sa dodávky plynu zastavili, ovplyvnilo by to mnohé časti ekonomiky," povedal Ola Källenius v piatok na on-line valnom zhromaždení. Mercedes-Benz podľa neho potrebuje plyn na výrobu a vykurovanie výrobných hál. Nemecká spolková sieťová agentúra pritom automobilke zatiaľ nenaznačila, ako sa jej dotkne prípadný prídelový systém, povedal Källenius.

20:48 Veľvyslankyňa Veľkej Británie na Ukrajine Melinda Simmonsová v piatok oznámila, že je naspäť v Kyjeve po tom, ako z ukrajinského hlavného mesta odišla na začiatku ruskej invázie. „Bola to dlhá cesta, ale prejdenie tejto vzdialenosti stálo za to," napísala veľvyslankyňa na mikroblogovacej sieti Twitter. Informuje o tom portál bbc.com.

20:32 Podľa odhadu Spojených štátov Rusko zaostáva za svojím časovým plánom vojenskej ofenzívy na východe Ukrajiny. "Sme presvedčení a odhadujeme, že Rusi zaostávajú za svojím časovým plánom toho, čo sa pokúšajú dosiahnuť v Donbase," povedal v piatok vo Washingtone vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany, ktorého tlačová agentúra DPA v správe nemenovala.

20:12 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres nepovažuje ruské raketové údery v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev počas svojej návštevy za osobný útok. "Neberie to ako znak straty rešpektu voči nemu, ale voči ľuďom v Kyjeve," uviedol v piatok v New Yorku hovorca OSN Farhan Haq. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

20:01 Švédsko a Fínsko zostávajú v úzkom kontakte v súvislosti s rozhodnutím o tom, či vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) po ruskej invázii na Ukrajinu. V piatok v Helsinkách to vyhlásili ministri zahraničných vecí oboch severských štátov. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Bude veľmi dôležité, aby Fínsko a Švédsko mohli prijímať rozhodnutia rovnakým smerom a v rovnakom časovom rámci, samozrejme plne rešpektujúc nezávislosť nášho rozhodovania," povedal šéf fínskej diplomacie Pekka Haavisto po stretnutí so švédskou ministerkou zahraničných vecí Ann Lindeovou.

19:35 Rusko nepozve zahraničných predstaviteľov na svoju tradičnú vojenskú prehliadku, ktorá sa uskutoční 9. mája pri príležitosti Dňa víťazstva, oznámil v piatok Kremeľ. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Oslavy Dňa víťazstva sa v Moskve konajú každoročne na pripomenutie víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Na tohtoročnom podujatí sa však neočakáva dokonca ani účasť dlhoročného Putinovho spojenca, bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

19:26 Balík pomoci Ukrajine v sume 33 miliárd dolárov, o ktorého schválenie požiadal americký prezident Joe Biden, bude odsúhlasený „čo najskôr", uviedla v piatok šéfka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová. Navrhovaný balík zahŕňa viac ako 20 miliárd dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine a 8,5 miliardy na ekonomickú pomoc. Balík je viac ako dvojnásobne väčší v porovnaní s úvodnou vojenskou a humanitárnou pomocou v sume 13,6 miliardy dolárov, ktorú americký Kongres schválil minulý mesiac. Informuje o tom portál news.sky.com.

18:58 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská povedala, že vojna s Ruskom jej manžela nezmenila, iba sa pred svetom odhalilo jeho odhodlanie zvíťaziť a tiež fakt, že je to muž, na ktorého sa možno spoľahnúť. Správu v piatok priniesla aj tlačová agentúra AP.

18:44 Poľsko podporí susednú Ukrajinu dodávkou viac než 200 tankov sovietskej výroby typu T-72, informovala v piatok s odvolaním sa na zdroje z vlády vo Varšave poľská agentúra IAR. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Väčšina týchto tankov už prešla poľsko-ukrajinské hranice a nachádza sa na území Ukrajiny, spresnila agentúra IAR.

18:27 Český premiér Petr Fiala a predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki po piatkovom stretnutí vo Varšave apelovali na Maďarsko, aby "jednoznačne odsúdilo" zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine. Ako píše agentúra PAP, obaja štátnici dostali na tlačovej konferencii otázku o ďalšom fungovaní Vyšehradskej štvorky (V4), do ktorej patria Poľsko, Česko, Slovensko a Maďarsko.

18:18 Ukrajina podporovaná desiatkami ďalších krajín napísala riaditeľovi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hansovi Klugemu, aby zvolal naliehavé zasadanie WHO v súvislosti s následkami ruskej vojenskej invázie na oblasť zdravia a zdravotníctva. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o liste informovala v piatok.

V liste Klugeho vyzývajú, aby "nie neskôr než 9. mája" zvolal schôdzku v súvislosti s útokmi na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, prerušenou očkovacou kampaňou a obavami z hrozieb rádiologických alebo chemických udalostí, píše Reuters.

18:00 Nórsko zakázalo ruským nákladným vozidlám vstup na svoje územie a ruským lodiam neumožní vplávať do svojich prístavov. Škandinávska krajina sa tak pripojila k rovnakým sankciám, ktoré prijala Európska únia. Výnimku však budú mať ruské rybárske lode, ktoré pravidelne vykladajú svoje úlovky v prístavoch na severe Nórska. Výnimka bude platiť aj pre prístavy na arktickom súostroví Špicbergy, do ktorých je voľnejší prístup zahraničných plavidiel na základe dohody z 20. rokov minulého storočia. Informuje o tom portál news.sky.com.

17:59 Ruské ministerstvo financií v piatok oznámilo, že uhradilo v dolároch dve platby zo svojich dlhopisov denominovaných v cudzej mene. To by mu umožnilo vyhnúť sa hrozbe štátneho bankrotu, ak by v termíne nevyrovnalo svoje zahraničné dlhy v príslušnej mene.

17:53 V poľskom prístave Gdyňa zakotvila španielska loď Ysabel, ktorá priviezla dosiaľ najväčšiu dodávku vojenského materiálu pre Ukrajinu. Príchod 149-metrov dlhého plavidla s 200-tonovým nákladom do Poľska v piatok potvrdilo španielske ministerstvo obrany. Po vyložení náklad prevezú na logistickú základňu na Ukrajine.

17:25 Americký miliardár Elon Musk daroval Ukrajine solárne panely, ktoré vyrába jeho spoločnosť Tesla, aby zabezpečili neprerušované dodávky elektrickej energie pre zdravotnícke zariadenia pri Kyjive. Ukrajinská vláda uviedla, že panely, ktoré prevzala v piatok, budú používať zdravotnícke centra v mestách Irpiň a Boroďanka. Tieto zdravotnícke zariadenia zároveň dostali zdravotnícky materiál zo Španielska a Belgicka.

17:14 Slovinsko na základe piatkového rozhodnutia vlády pošle Ukrajine materiálnu pomoc v podobe IP telefónov, počítačov, benzínových generátorov elektriny, antén a káblov. Informovalo o tom slovinské ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra STA.

17:12 Loď naložená ukrajinskou kukuricou opustila v piatok rumunský čiernomorský prístav Konstanca, čo umožnilo Kyjevu vyhnúť sa ruskej blokáde jeho kľúčového exportu obilnín. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

17:07 Ruský prezident Vladimir Putin diskutuje o myšlienke naviazania rubľa na zlato a iný tovar. Uviedol to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR informáciu prevzala od agentúry Reuters, podľa ktorej by tento krok znamenal, že ruská mena by bola po prvý raz za viac ako storočie priamo naviazaná na drahé kovy.

16:51 Ruskí vojaci použili fosforovú muníciu v dedine Solovjove na východe Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka. Fosfor nie je podľa dohovoru o chemických zbraniach klasifikovaný ako chemická zbraň, no jeho používanie ako zápalnej zbrane v blízkosti civilistov je nezákonné. Kyrylenko na Telegrame dodal, že ruské sily tiež ostreľovali dedinu Lastočkyne, pričom poškodili obytný dom a obchod. V noci sa Rusi zamerali na obec Avdijivka, keď použili raketomety Grad. Ráno nasledoval ďalší nálet a ostreľovanie, ktoré poškodili obytné domy i civilnú infraštruktúru.

16:50 Poľsko a Česká republika budú spoločne žiadať Európsku úniu o dodatočné finančné prostriedky na pokrytie nákladov na prijatie ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny. Poľský premiér Mateusz Morawiecki to uviedol v piatok po stretnutí so svojím českým náprotivkom Petrom Fialom. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

16:50 Ruské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam so zajatým Britom, ktorý bojoval na Ukrajine na strane ukrajinských síl, uviedla agentúra Interfax. Nepriblížila ale, kde sa video objavilo. Ministerstvo obrany podľa nej tvrdí, že sa britský vojak Rusom vzdal.

16:40 Ukrajina a desiatky ďalších krajín vyzvali šéfa európskej sekcie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby zvolal naliehavé zasadnutie venované zdravotným vplyvom ruskej invázie na Ukrajinu. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

16:37 Obyvatelia obliehaného ukrajinského prístavu Mariupol tento týždeň opísali hrôzy bojov o svoje v súčasnosti už zničené mesto. "Bol to masaker," citovala v piatok jedného z občanov Mariupola agentúra Reuters. 

16:30 Španielska vláda v piatok oznámila, že jej doteraz najväčšia dodávka vojenského materiálu pre Ukrajinu je na ceste. Správa prišla po tom, ako španielske noviny El País informovali o tom, že takmer 150-metrov dlhá loď Ysabel s 200 tonami nákladu už zakotvila v prístavnom meste Gdyňa na severe Poľska. TASR správu prevzala od agentúry AP.

16:23 Na Ukrajine zahynulo v boji najmenej 1899 ruských vojakov, uvádza ruskojazyčný server BBC, ktorému sa podarilo z verejne dostupných zdrojov nájsť mená týchto mŕtvych. Ďalšie informácie o zosnulých podľa serveru potvrdzujú skôr zistené trendy; 19 percent obetí patrilo k dôstojníctvu alebo veliteľom a väčšina mŕtvych pochádzala z chudobnejších regiónov Ruska.

16:13 Na Ukrajine bol zabitý 22-ročný bývalý člen americkej námornej pechoty, ktorý pomáhal ukrajinskej armáde v obrane proti ruskej invázii, povedali americkým médiám jeho najbližší. Jednalo by sa o prvú smrť Američana priamo zapojeného do vojny začatej Ruskom pred viac ako dvoma mesiacmi, napísala dnes agentúra AP. Americká vláda správu o úmrtí muža menom Willy Joseph Cancel bezprostredne nepotvrdila.

15:51 Ruská ekonomika sa v tomto roku pravdepodobne zmenší o 8 až 10 percent. Vyplýva to z nových odhadov ruskej centrálnej banky. Banka uviedla, že ekonomická aktivita začala klesať v marci po tom, ako sa začala ruská invázia na Ukrajinu a na Moskvu boli uvalené sankcie. Banka konštatovala, že nastalo oslabenie spotrebiteľskej a podnikateľskej aktivity a pokles dovozu a vývozu. Informuje o tom portál cnn.com.

Centrálna banka ďalej uviedla, že Rusko v súčasnosti zažíva výrazné ťažkosti vo výrobe a logistike. Vo vyhlásení banka uviedla: „Vonkajšie prostredie pre ruské hospodárstvo zostáva náročné a významne obmedzuje ekonomickú aktivitu.“

15:17 Ruské jednotky ostreľovali dôležitý železničný uzol a zásobovacie vedenie pre ukrajinské jednotky na východe krajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN odvolávajúci sa na videozáznam zverejnený vo štvrtok a piatok. Video ukazuje horiace železničné vagóny v meste Lyman, niekoľko kilometrov východne od Slovjanska v Doneckej oblasti.

„Rusi sa snažili postúpiť zo susedného Charkovského regiónu smerom na Lyman, a urobiť všetko pre to, aby získali priamu cestu smerom na Slovjansk a Kramatorsk, aby dosiahli svoje strategické ciele v Doneckej oblasti,“ povedal gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Trval na tom, že „nepriateľ nemôže preraziť a mesto Lyman je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl“.

14:07 Poľsko a Česko predložia Bruselu spoločný návrh, aby Európska únia poskytla osobitnú finančnú podporu pri zvládaní prílivu utečencov z Ukrajiny. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki po dnešnom rokovaní s predsedom českej vlády Petrom Fialom vo Varšave. Do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pricestovali tri milióny Ukrajincov, do Česka asi 300-tisíc. "Ukrajinci bojujú aj za našu zvrchovanosť a slobodu," zdôraznil Morawiecki a upozornil, že ukrajinskí utečenci v Poľsku pracujú v prospech krajiny, nejde teda len o jednostrannú pomoc zo strany Poľska.

13:51 Nemecko odsúdilo v piatok Rusko za "neľudský" letecký útok na ukrajinskú metropolu v Kyjev zo štvrtka večera, ktorý bol podniknutý v čase, keď tam bol na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP. "Dôrazne odsudzujeme ruský raketový útok na Kyjev, (ktorý sa odohral) zatiaľ čo... (tam) Guterres včera rokoval," povedal hovorca spolkovej vlády Wolfgang Büchner, pričom dodal, že Rusko "nemá úctu voči medzinárodnému právu."

13:40 Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 chrániť vzdušný priestor SR. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval po piatkovom rokovaní so svojím poľským partnerom Mariuszom Blaszczakom. "Rokovali sme s Poľskom o tom niekoľkokrát a som veľmi rád, že minister dnes potvrdil, že hneď po tom, ako sa prijmú potrebné legislatívne opatrenia, na ktorých začneme robiť okamžite, bude Poľsko pripravené starať sa o bezpečnosť nášho vzdušného priestoru do momentu, kým prídu lietadlá F-16 zo Spojených štátov, ktoré sme si objednali," uviedol Naď. Celý článok nájdete tu

13:35 Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres naďalej pokračuje v prevádzke svojho ruského závodu, napriek tlakom vo Fínsku aj zo strany Ukrajiny. Firma však tvrdí, že keď závod opustí, môže tak v skutočnosti podporiť vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Generálny riaditeľ Nokian Tyres Jukka Moisio však v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že dokiaľ firma udrží kontrolu nad svojim závodom v meste Vsevoložsk, môže zabrániť tomu, aby závod podporoval vojnu na Ukrajine. Rusko totiž pohrozilo, že firmám, ktoré svoje prevádzky zatvoria, majetok skonfiškuje.

13:06 Ruská armáda zajala dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí na Ukrajine poskytovali humanitárnu pomoc. Podľa britskej rozhlasovej stanice BBC o tom informovala nezisková organizácia Presidium Network. Predpokladá sa, že dvojica dobrovoľníkov pracovala v oblasti "na vlastnú päsť", ale bola v kontakte s organizáciou Presidium Network. Spoluzakladateľ Presidium Network Dominic Byrne pre BBC povedal, že dvojica mužov sa pokúšala z oblasti evakuovať jednu ženu a dve deti. Kontakt s nimi sa prerušil v pondelok ráno, keď sa dostali cez ukrajinské kontrolné stanovište na Ruskom kontrolované územie.

12:38 Obeťou štvrtkového útoku na Kyjev je novinárka stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) Vera Hyryčová. Na sociálnych sieťach o tom informoval jej kolega Olexandr Demčenko. Spresnil, že novinárkino telo našli po ruinami raketou zasiahnutého bytového domu až v piatok ráno. TASR správu prevzala z RFE/RL. Ukrajinská pobočka tejto rozhlasovej stanice vo svojom vyhlásení uviedla: "Novinárka a producentka Rádia Sloboda Vera Hyryčová zahynula v dôsledku zásahu ruskej rakety do domu, v ktorom v Kyjeve žila. K ostreľovaniu došlo 28. apríla".

12:13 Británia pošle na Ukrajinu špecializovaný tím na pomoc pri zhromažďovaní dôkazov a stíhaní páchateľov údajných vojnových zločinov. V piatok to oznámilo britské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters. "V tíme budú aj odborníci na sexuálne násilie, ktoré súvisí s (rusko-ukrajinským) konfliktom," uviedol vo vyhlásení britský rezort diplomacie. Tím odborníkov by mal doraziť do Poľska začiatkom mája.

11:49 Štvrtkové raketové útoky na Kyjev, keď tam bol na návšteve generálny tajomník Organizácie Spojených národov, veľa vypovedajú o pravom postoji Ruska ku globálnym inštitúciám, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo svojom nočnom prejave k národu obvinil ruské vedenie z pokusu o „poníženie OSN a všetkého, čo táto organizácia predstavuje“. To si podľa jeho slov „vyžaduje ráznu reakciu“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

11:11 Ruské ministerstvo obrany v piatok potvrdilo, že jeho letectvo zaútočilo vo štvrtok na ciele v Kyjeve v čase, keď tam bol na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres. Starosta hlavného mesta Ukrajiny Vitalij Kličko medzičasom uviedol, že pri štvrtkovom ruskom útoku zahynul minimálne jeden človek. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

11:00 Generálny štáb ukrajinskej armády v piatok uviedol, že ruská armáda na okupovaných územiach Ukrajiny kradne zásoby pšenice. TASR správu prevzala z televízie CNN, ktorá túto informáciu bezprostredne nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

10:40 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda približne 23-tisíc ruských vojakov. Referuje o tom web Kyjev Independent s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa nich dosiaľ prišlo aj o 986 tankov, 2418 bojových obrnených vozidiel, 1695 vozidiel, 435 delostreleckých systémov, 151 odpaľovacích raketových systémov, 73 systémov protivzdušnej obrany, 155 vrtuľníkov, 189 lietadiel, 76 palivových nádrží, 229 dronov a osem lodí.

9:49 Slovensko-ukrajinskú hranicu pri vstupe na Slovensko prekročilo od začiatku konfliktu viac ako 373-tisíc osôb, pričom udelili viac ako 72-tisíc dočasných útočísk. Cez výstup zo SR smerom na Ukrajinu prešlo viac ako 118-tisíc osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok 28. apríla 869 mužov, 2 342 žien a 837 detí. O dočasné útočisko požiadalo 306 osôb. Na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo za štvrtok 3 089 osôb.

9:38 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo štvrtok oznámila, že po ôsmich rokoch ukončí svoju misiu na Ukrajine, keďže Rusko pred necelým mesiacom vetovalo predĺženie jej mandátu. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP. Ako uviedol poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, ktorého krajina v súčasnosti predsedá OBSE, "postoj Ruskej federácie nám nedal na výber".

9:12 Americké spravodajské služby sú presvedčené, že útok acetónovou farbou na šéfredaktora ruského nezávislého denníka Novaja gazeta a laureáta Nobelovej ceny Dmitrija Muratova zosnovali ruské tajné služby. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na štvrtkové informácie z amerických denníkov New York Times a Washigton Post.

Viac si prečítajte tu: Útok na šéfredaktora ruského nezávislého denníka Novaja gazeta: USA vedia, kto za ním stojí

8:46 Kyjev dúfa, že sa dnes podarí evakuovať civilistov z oceliarní Azovstaľ, ktoré sa nachádzajú na juhu ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ zničeného ruskými inváznymi silami. S odkazom na kanceláriu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom píše agentúra Reuters. "Na dnešok je naplánovaná operácia, ktorej cieľom je dostať zo zariadenia civilistov," uviedla Zelenského kancelária bez ďalších podrobností.

Oceliarne Azovstaľ sú poslednou baštou ukrajinského odporu v Mariupoli. V krytoch pod oceliarňami sa popri ukrajinských obrancoch podľa ukrajinských úradov skrývajú aj stovky žien a detí.

8:30 Ukrajinská armáda posilňuje ochranu na hraniciach Ukrajiny s moldavským odštiepeneckým regiónom Podnestersko. Hovorca vojenskej správy Odeskej oblasti Serhij Bratčuk to uviedol vo štvrtok na platforme Telegram. Krok odôvodnil tým, že v Podnestersku „pokračujú ruské provokácie s cieľom vytvoriť určité zdroje napätia pre Odesu a Odeskú oblasť“. Informuje o tom na svojom webe televízia CNN.

07:45 V Rusmi okupovanom Donecku horí sklad ropy.

07:19 Bitka o Donbas zostáva hlavným strategickým cieľom Ruska, aby dosiahlo svoj deklarovaný cieľ zaistiť si kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou. Vo svojej poslednej správe o situácii na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany. V týchto východoukrajinských regiónoch sa podľa neho odohrávajú ťažké boje najmä okolo miest Lysyčansk a Severodoneck. Vzhľadom na silný ukrajinský odpor sú ruské územné zisky obmedzené a invázne jednotky ich dosiahli za cenu značných strát, tvrdia Briti.

06:41 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) oznámila, že po ôsmich rokoch oficiálne končí svoju monitorovaciu misiu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej Rusko vetovalo predĺženie mandátu misie organizácie. "Postoj Ruska nám nedáva inú možnosť," uviedol vo štvrtok poľský minister zahraničia Zbigniew Rau ako zástupca krajiny predsedajúcej teraz OBSE. Všetky rozhodnutia organizácie sa prijímajú konsenzom a Moskva pred necelým mesiacom prvýkrát zablokovala predĺženie mandátu misie, podotkla AFP.

06:39 Ostreľovanie sa nedotklo len Kyjiva. Explózie hlásili naprieč Ukrajinou, v Polonne na západe, Černihive pri hraniciach s Bieloruskom či Fastive juhovýchodne od Kyjiva. Starosta mesta Odesa na juhu Ukrajiny informoval, že protivzdušná obrana zachytila rakety.

06:15 Podľa zverejnených informácií bol v centre Kyjeva zasiahnutý 25-poschodový obytný dom. Útok zničil prvé dve poschodia. 

06:09 Video o následkoch štvrtkového raketového útoku v Kyjeve. Podľa predbežných informácií sa desať ľudí zranilo a päť bolo zachránených. Pátracie a záchranné práce pokračujú.

06:06 Spojené kráľovstvo vyšle približne 8000 vojakov na cvičenia, ktoré sa uskutočnia počas leta v krajinách vo východnej časti Európy. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky denníka The Guardian. Najviac, až približne 8000, britských vojakov by v Európe malo byť nasadených v období apríla až júna. Okrem toho budú do krajín vo východnej časti Európy - vrátane Fínska či Severného Macedónska - vyslané aj desiatky tankov. Britské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že cvičenia sú plánované už dlhodobo a po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári boli plány ešte rozšírené.

06:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že vo štvrtok v Kyjeve absolvoval "rozsiahle a vrúcne rozhovory" o energetike a obrannej spolupráci s bulharským premiérom Kirilom Petkovom. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AP. Zelenskyj a Petkov sa podľa slov ukrajinského prezidenta dohodli, že poškodené ukrajinské vojenské vybavenie môže byt opravené v bulharských zariadeniach a zaslané späť na Ukrajinu. Ďalšia záležitosť, na ktorej sa dohodli, boli dodávky ukrajinskej elektrickej energie do Bulharska a spoločné využívanie plynovodu Trans-Balcan s cieľom diverzifikovať dodávky energie v oblasti, oznámil Zelenskyj vo štvrtok večer v televízii.

06:00 Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok schválila zákon, ktorý zjednoduší posielanie vojenského vybavenia Ukrajine a ďalším východoeurópskym krajinám na boj proti ruskej invázii. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.Legislatívu už predtým odobril americký Senát a podpísať ju ešte musí prezident USA Joe Biden. Toto opatrenie oživí program z obdobia druhej svetovej vojny, ktorý USA umožňoval požičiavať alebo prenajímať vojenské vybavenie ich spojencom, píše Reuters. V tomto prípade zákon pomôže Ukrajine i ďalším krajinám, ktoré vojna na Ukrajine postihuje - vrátane Poľska a krajín vo východnej Európe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Takáč spolu s Huliakom podáva trestné oznámenie: Rozhodli sa na základe kritickej situácie
Polícia hľadá svedkov nehody v Sliači, vodič pri cúvaní zranil 88-ročného muža.
Nehoda v kúpeľnom mestečku: Vodič zranil 88-ročného starčeka! Takto sa oňho postaral, potom sa vyparil
Ilustračné foto
Potvrdené! Členské krajiny EÚ definitívne rozhodli o novom pakte o migrácii a azyle
(ilustračné foto)
Presúva sa vojna do Ruska? Aha, čo mal spôsobiť ukrajinský dronový útok
(ilustračné foto)
Predpoveď počasia na LETO v Chorvátsku: V TENTO dátum tam radšej ani nechoďte!
Podnik zachvátili plamene v pondelok ráno.
Foto
Obľúbený bar v Bratislave takmer zhorel! Môže za to dúhová vlajka? Fanúšikovia podávajú pomocnú ruku
Na Slovensku je akútny nedostatok zdravotníckeho personálu
Aktualizované
Takýto osud čaká detské pohotovosti: Ordinačné hodiny podstúpia zmeny
Výška rodičovského dôchodku nemá žiaden vplyv na dieťa.
Penzisti si onedlho prilepšia: Na aký rodičovský dôchodok máte nárok? TU nájdete odpovede na vaše otázky
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Poslanci si predĺžili rokovanie, schyľuje sa aj k mimoriadnej schôdzi: Týkať sa bude RTVS
Ján Mazák
Aktualizované
Kto nahradil Mazáka na poste predsedu Súdnej rady? Členovia zvolili toto meno
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Izrael mlčí: Dokazuje video, čo sa naozaj stalo v Rafahu?!
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Foto
Odvolanie ministerky Dolinkovej: Toto sú výsledky hlasovania v parlamente