Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2022 16:05 | Správy | Zahraničné správy
Video

Prísny lockdown v Šanghaji čelí ostrej kritike: Pomôže zúfalá cenzúra? Prvý krok už spravili

Cenzori z čínskych sociálnych sietí v sobotu odstránili široko zdieľané video, ktoré dokumentovalo drastické dopady prísnej protikoronavírusovej uzávery na obyvateľa Šanghaja, informuje agentúra AFP. Zmazanie videa vyvolalo medzi užívateľmi pobúrenie.

Čínska finančná metropola Šanghaj, kde žije vyše 25 miliónov ľudí, zápasí s najväčšou vlnou koronavírových nákaz od začiatku pandémie. Od začiatku apríla je tam väčšina obyvateľov kvôli prísnej uzávere uväznená vo svojich domovoch. Hlásené boli problémy so zabezpečením čerstvých potravín, ďalších základných potrieb aj s prístupom k bežnej lekárskej starostlivosti.

Dnes Šanghaj informovala, že sa tam nákaza koronavírusom preukázala u ďalších 23.504 ľudí a ďalších 12 ľudí tam po nákaze covidom-19 zomrelo. V porovnaní s piatkom je dnešná bilancia novo nakazených zhruba o 6000 vyššia. Miestne úrady pripisujú tento nový nárast najmä preplnenosti niektorých starých obytných budov, ktoré majú zdieľané kuchyne a toalety.

Problémy v Šanghaji boli zdokumentované v šesťminútovom videu s názvom Hlas apríla. Pred jeho odstránením ho hojne zdieľali používatelia čínskych sociálnych sietí Weibo a Wechat.

Video chronologicky dokumentuje vývoj uzávery zvukovými záznamami, zatiaľ čo v pozadí sú čiernobiele letecké zábery mesta. Autor do videa zakomponoval nahrávky z tlačových konferencií a záznamy z videí zverejnených na sociálnych sieťach a telefonátov obyvateľov.

Video začína hlasmi politikov, ktorí na začiatku marcovej vlny uvádzali, že v Šanghaji nebude zavedený úplný lockdown, pretože by to malo obrovské ekonomické dôsledky. Vzhľadom na skokový nárast počtu novo nakazených v dôsledku variantu omikrón ale šanghajské úrady v apríli tento postoj rýchlo prehodnotili.

Video predstavuje dopady uzávery prostredníctvom zhruba 20 zvukových klipov. Sú na nich napríklad počuť ľudia, ktorí nemajú prístup k potravinám či liekom alebo sa kvôli uzávere nemôžu dostať domov. "Dvakrát sme boli v nemocnici, ale nikto nás neošetril," hovorí muž, ktorého otec je chorý. Na inom zázname žena tvrdí, že jej bolo zabránené vrátiť sa domov, keď bola prepustená z nemocnice, kde podstupovala chemoterapiu.

Internetoví cenzori video zo sietí Wech a Weibo dnes odstraňovali niekoľko hodín, pretože ho používatelia opakovane nahrávali na rôzne cloudové služby. "Vo videu boli iba prezentované nespracované fakty. Nie je v ňom nič provokatívne!" uviedol jeden z komentátorov na sieti Weibo. "Jeho obsah nie je ničím novým... fakt, že sa aj toto cenzuruje, mi ale vadí," napísal iný. Hoci video už nie je dostupné na žiadnej z čínskych sociálnych sieťach, stále ho možno vidieť na serveri YouTubu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jennifer a Ben sa spolu na verejnosti objavili po niekoľkých  týždňoch.
Foto
Ben Affleck a Jennifer Lopez: Rozvádzajú sa alebo nie?! FOTO hovorí za všetko
Na snímke zľava Pavol Regenda (Slovensko) a brankár Kristers Gudlevskis (Lotyšsko).
Foto
Extrémne podmienky v Ostrave: Lotyšský brankár počas zápasu výrazne schudol!
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Hnev Slafkovského po zápase s Lotyšskom: TAKTO sa vyjadril k svojmu gólu!
Premiér Robert Fico
Rada vlády SR pre ľudské práva o atentáte na premiéra: Je to priama hrozba demokracie
Lietadlo sa pripravuje na pristátie na medzinárodnom letisku Toussaint Louverture v Port-au-Prince na Haiti.
Konečne dobrá správa: Letisko na Haiti opäť otvorili, pomôže to zmierniť kritický stav?
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Smrť iránskeho prezidenta: Naše myšlienky a modlitby sú s ľudom Iránu, odkazuje Orbán
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího.
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího: Obyvateľov uisťujú v jednej veci
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Prepískol to! Na poľského prezidenta sa valí kritika: Stačilo jedno prirovnanie a občania zúria
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu môže mať na krku zatykač: Izraelský premiér pení, drsná reakcia
Foto
Antonia hovorí, že je čarodejnica: A to nie je všetko! Šialené, ako lieči ľudí
Európsky parlament vo francúzskom Štrasburgu.
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu v máji? Pozrite sa, ako by skončil váš favorit
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj má ťažké srdce na Západ: O dôležitej vojenskej pomoci rozhoduje príliš dlho